Champagne wint van Champagne - Perswijn
Nieuws

Champagne wint van Champagne

Na vijf jaar nadenken heeft het Europees Gerechtshof bepaald dat wijnproducenten in de Zwitserse gemeente Champagne in het kanton Vaud de naam van hun dorp niet op de etiketten van hun lokale witte wijnen mogen zetten. Met deze uitspraak lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlang aanslepend meningsverschil tussen de Franse gigant Champagne en de Zwitserse dwerg met dezelfde naam.
Na vijf jaar nadenken heeft het Europees Gerechtshof bepaald dat wijnproducenten in de Zwitserse gemeente Champagne in het kanton Vaud de naam van hun dorp niet op de etiketten van hun lokale witte wijnen mogen zetten. Noch om naar waarheid de exacte herkomst van die wijnen mee aan te geven, noch in de vermelding van hun eigen adres. Met deze uitspraak lijkt een einde te zijn gekomen aan een jarenlang aanslepend meningsverschil tussen de Franse gigant Champagne en de Zwitserse dwerg met dezelfde naam.

De Franse Champenois, altijd erg gespitst op de bescherming van hun naam, meenden dat de Zwitsers met hun benaming afbreuk deden aan de bilaterale overeenkomst tussen hun land en de EU inzake het gebruik van appellations. In 2002 hadden de producenten uit Vaud de zaak aanhangig gemaakt bij het Europese hof onder verwijzing naar hun lokale historie. Ze meenden op grond daarvan aanspraak te kunnen maken op en uitzonderingspositie. Het Zwitserse Champagne produceert immers al wijn sinds de 9e eeuw. In Epernay en omgeving kan men ze dat niet nazeggen. In de grote wereld dienen Calimero’s echter hun plaats te kennen. Herinneren we ons nog die onverkwikkelijke zaak van Gallo tegen Chanti Classico vanwege de gallo nero? Waarin groten klein kunnen zijn.

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item