Michael Jackson overleden - Perswijn
Nieuws

Michael Jackson overleden

Afgelopen donderdag is Michael Jackson overleden. Niet de Amerikaanse kindervriend met rare neus en gat in de hand, maar de Britse bierschrijver met die naam. Jackson heeft zich vele jaren lang ingezet voor de erkenning van ambachtelijke bieren en lokale brouwerijen in een wereld die steeds meer gedomineerd dreigde te worden door de eenheidssmaak van karakterloze pilseners van multinationale concerns.
Afgelopen donderdag is Michael Jackson overleden. Niet de Amerikaanse kindervriend met rare neus en gat in de hand, maar de Britse bierschrijver met die naam. Jackson heeft zich vele jaren lang ingezet voor de erkenning van ambachtelijke bieren en lokale brouwerijen in een wereld die steeds meer gedomineerd dreigde te worden door de eenheidssmaak van karakterloze pilseners van multinationale concerns.

Jackson was in de jaren zeventig de eerste journalist die een regelmatige bierrubriek in kranten kon publiceren. Ook was hij de eerste om, à la de World Atlas of Wine van Hugh Johnson, een standaardwerk over bieren in de wereld te schrijven. Het was de The World Guide to Beer, verschenen in 1977. Jackson kreeg eind jaren tachtig verdere bekendheid met zijn tv-proramma The Beer Hunter op Discovery Channel. Als rechtgeaard liefhebber van gerstenat maakte hij ook graag een uitstapje naar whisky (in feite niet veel anders dan gedistilleerd bier). Een en ander vond zijn neerslag in The World Guide to Whisky uit 1987.

Jackson bijzondere voorliefde ging uit naar de Belgische bieren, omdat die volgens hem het meeste karakter zouden hebben. Hij kwam daarom regelmatig in België en wijdde in 1991 zelfs een speciale uitgave aan de brouwcultuur daarvan, The Great Beers of Belgium. In 2006 is de geactualiseerde vijfde druk ervan uitgekomen. Deze bestseller met wereldwijd ruim 100.000 verkochte exemplaren heeft in hoge mate bijgedragen tot de internationale reputatie van het Belgische speciaalbier.

Anders dan in het geval van zijn naamgenoot kan de betekenis van bierschrijver Michael Jackson moeilijk overschat worden. Zijn combinatie van kennis en enthousiasme heeft op zowel brouwers als consumenten, inclusief ondergetekende, een stimulerende invloed gehad.
Zijn onaflatende kruistocht voor authenticiteit en ambachtelijkheid doet verlangen naar meer vergelijkbaar engagement in de wijnwereld – waar smaakvervlakking zich al evenzeer voordoet als in de bierwereld – voor ware traditie en terroir. Michael Jackson is 65 jaar geworden.

René van Heusden

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item