Column: een paar apart - Perswijn
Nieuws

Column: een paar apart

Past Cécilia Ciganer-Albeniz bij haar echtgenoot Nicolas Sarkozy? En past barbera bij sangiovese? Columniste Charlotte van Zummeren verbaast zich over combinaties van mensen en druiven, die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen.
Sommige stellen doen al van meet af aan de wenkbrauwen fronzen. Cécilia Ciganer-Albeniz werkt als model en trouwt in 1984 met een twintig jaar oudere tv-presentator. De burgemeester die het huwelijk voltrekt wordt staande achter de tafel tot over zijn oren verliefd op de bruid. Liefde op het eerste gezicht. Vier jaar later zwicht Cécilia voor de avances van deze Nicolas Sarkozy en verlaat haar man. Samen hebben ze nu 5 kinderen, ieder twee uit eerdere huwelijken en één zoon van hen beiden. In 2005 was er nog een openlijke huwelijksbreuk maar inmiddels lijkt het païs en vree en het echtpaar woont op het Elysée. De Fransen raken niet uitgesproken over dit merkwaardige stel.

Luigi Dezzani en Mario di Dievole zijn wijnmakers in Italië. Dezzani maakt diverse karakteristieke Piemonte wijnen en Dievole is een echte Toscaan. Samen wilden ze iets heel speciaals maken. Een product dat het beste van beide streken naar voren brengt en iets toevoegt aan het geheel van regionale eigenschappen. De som der delen is in dat geval, volgens beide gepassioneerde wijnmakers, meer dan een optelsom van verschillende druivenrassen. In Piemonte wordt de barbera opgevoed en in Toscane de sangiovese. Na de blend heet deze wijn de Plenum Secundus 1997.

De wijn is intens, diep, en geconcentreerd met een niet te hoog alcoholpercentage van 13 procent. Veel fruit en sappig. Plenum – wat voltallige vergadering betekent – heeft een merkwaardige afdronk. Na de fruittonen is de smaak hol, ondefinieerbaar en niet af. En ik blijf dan maar denken: waarom zou je nu twee druivenrassen uit twee verschillende terroirs gaan blenden, als ze ieder apart al zo karakteristiek en eigen zijn. Een goed huwelijk – maar daar mag iedereen zijn eigen mening over hebben – bestaat uit twee karakters die elkaar aanvullen en niet elkaar in de weg zitten. Op die manier is het geheel meer dan de som der delen.

Plenum Secundus 1997 geeft meer vragen dan antwoorden. De wijn heeft diepgang en kwaliteit, maar mist iets. 
Cécilia Sarkozy is teruggekeerd uit Libië met de arts en verpleegsters, die daar zes jaar hebben vastgezeten. Het echtpaar Sarkozy kan voorlopig niet meer stuk.

En de Plenum Secundus 1997? Misschien ook nog een tweede kans geven?

Plenum Secundus wordt verkocht door Henri Bloem

Charlotte van Zummeren

Charlotte is vinoloog en afgestudeerd sommelier
aan de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse.
Op dit moment volgt zij de Diploma Course.

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item