Nieuws

Slecht advies van Ilja Gort

Parkeer je auto op een invalidenparkeerplaats, daar is ruimte genoeg. Toiletbezoek? De rolstoelwc’s zijn ruim en schoon. Dat zijn adviezen van wijnschrijver Ilja Gort, die bij wijnliefhebber E. van Bruinessen in het verkeerde keelgat schoten. Hij schreef boze brieven naar de uitgever van Gort en naar de grappende wijnmaker zelf. De reactie? Helemaal niets…
Wijnmaker Gort adviseert Nederlanders niet alleen op de calorieën te letten en vooral zijn nieuwe wijn te kopen, hij heeft nog meer wijze levenslessen in de aanbieding. Zoals de aanbevelingen die meneer E. van Bruinessen in het Wijnsurvivalboek aantrof. Een citaat: “Eenmaal bij de toiletten aangekomen kunnen we kiezen tussen ‘Dames en Heren’ Maar… er is nog een mogelijkheid: het invalidentoilet! Dat wordt namelijk nooit gebruikt. Het is er altijd schoon. D’r wordt niet over de rand gepist. Er is altijd wc-papier. En in de laatste plaats die praktische handsteunen waarmee je jezelf voor omvallen kunt behoeden en na gedane arbeid weer overeind kunt hijsen. Maar daar moet je niet voor in de rij hoeven te staan. En het moet er niet vies ruiken. Kies daarom waar mogelijk voor het invalidentoilet. Simuleer bij het verlaten van de ruimte voor alle zekerheid een moeilijk been.” Braakneigingen kreeg meneer Van Bruinessen ervan. En die gingen niet over toen zijn vrouw om hem te troosten, een stukje uit het boekje ‘Leven als Gort in Frankrijk’ voorlas: bij het eerste pompstation na Parijs zegt Gort zijn Chevy op een invalidenparkeerplaats ‘neer te pletteren’.

Meneer Van Bruinessen is woedend. En dat heeft een reden. “Een jaar of veertien geleden ben ik door een ongeval verlamd geraakt en sinds die tijd verplaats ik me hoofdzakelijk rijdend,” schrijft hij. “Het mag toch niet zo zijn dat meneer Gort zomaar een grote groep mensen kan beledigen?”

Van Bruinessen grijpt naar de pen en schrijft een boze brief naar Uitgeverij Tirion. Geen reactie. Ook een tweede brief, een half jaar later, en zelfs een derde brief, leveren geen reactie op. Dan maar een brief aan de besnorde grappenmaker zelf. Want Van Bruinessen vindt de boeken van Gort best leuk, schrijft hij. “Maar ik vraag me werkelijk af wat het voor toegevoegde waarde heeft er een hele pagina aan te wijden om mensen te overtuigen om overal waar mogelijk het invalidentoilet te gebruiken.” Zijn vraag: verwijder de gewraakte passages uit het boek. De reactie vanaf Chateau de la Garde: oorverdovende stilte.

Perswijn nam contact op met Uitgeverij Tirion met het verzoek om een reactie. Tot nu toe heeft de uitgeverij nog niet inhoudelijk gereageerd.

Reactie via e-mail:
“Ik ben erg blij met het stukje op de site over Ilja Gort. Toevallig heb ik met Eric van Bruinessen in dezelfde periode in het revalidatiecentrum ‘de Hoogstraat’ gelegen. Ik zit ook in een rolstoel i.v.m. een dwarslaesie. Ik kan mij alleen maar bij Eric zijn kwaadheid en verontwaardiging aansluiten en ben heel benieuwd of de ‘heer’ Gort het op kan brengen om zijn excuses aan te bieden.”
Rolstoelende wijninkoper Chris Schrijver, ‘De Beukelaer’ Wijnimport, Soest

Ook reageren? Stuur een e-mail.

Reageer op dit item