Gall & Gall test nieuwe winkelformule - Perswijn
Nieuws

Gall & Gall test nieuwe winkelformule

Gall & Gall wil naar eigen zeggen de toonaangevende drankenwinkel zijn voor iedereen, waarbij het alledaagse betaalbaar en het bijzondere bereikbaar wordt gemaakt met een toegankelijke, aantrekkelijke en inspirerende formule. Gall & Gall, deel uitmakend van Ahold, is in Nederland marktleider in de slijtersbranche met 520 winkels. De ene helft daarvan wordt gerund in eigen beheer, de andere door franchisenemers. Jaarlijks komen er zo’n tien nieuwe vestigingen bij. Ongeveer 120 duizend Nederlanders zijn bovendien kaarthouder bij Gall & Gall.
Gall & Gall wil naar eigen zeggen de toonaangevende drankenwinkel zijn voor iedereen, waarbij het alledaagse betaalbaar en het bijzondere bereikbaar wordt gemaakt met een toegankelijke, aantrekkelijke en inspirerende formule. Gall & Gall, deel uitmakend van Ahold, is in Nederland marktleider in de slijtersbranche met 520 winkels. De ene helft daarvan wordt gerund in eigen beheer, de andere door franchisenemers. Jaarlijks komen er zo’n tien nieuwe vestigingen bij. Ongeveer 120 duizend Nederlanders zijn bovendien kaarthouder bij Gall & Gall.

In de komende jaren wil de keten zijn marktaandeel fors uitbreiden van de huidige 33% naar 40% door naast de huidige klantgroepen vooral 30-ers en vrouwen nog gerichter aan te spreken. Om deze doelstelling te halen is anderhalf jaar gewerkt aan een ingrijpende vernieuwing van de winkelformule, zoals dat in kringen van de detailhandel zo mooi heet. Een voorproefje van wat Gall & Gall in gedachten heeft, is vanaf 11 mei te ervaren in de  heringerichte vestiging in het winkelcentrum Leidschenhage in Leidschendam. De komende maanden zal het vernieuwde winkelconcept hier worden getest. Met zowel een lokaal als een regionaal klantenbestand geldt deze locatie namelijk als een goede graadmeter voor wat onder ‘de’ consument leeft. Met eventuele bijsturingen op basis van reacties van klanten zal het concept vervolgens ook bij de andere vestigingen worden ingevoerd.

Algemeen directeur Jan van Dam en commercieel directeur Robert van Houten benadrukken dat een essentieel onderdeel van het nieuwe concept toegankelijkheid is. En daarmee dus ook laagdrempeligheid. Letterlijk. Die laagdrempeligheid wordt onder meer gerealiseerd door te werken met een pui die helemaal naar de straat geopend kan worden. Op een zeer eigentijds beeldscherm kunnen bezoekers zien wat er binnen aan acties en aanbiedingen is. Men is zo verstandig geweest dit zonder geluid te doen, zodat ordinaire Schipholtoestanden vermeden worden. Eenmaal in de winkel verloopt de ‘navigatie’ langs de schappen bij de wijnen volgens een indeling naar smaaktypen, die elk een eigen kleur hebben. Van fris wit tot krachtig rood. Kiezen wordt hierdoor makkelijk(er) gemaakt. Ook de schappen met overige dranken – bier, gedistilleerd en water – zijn onmiddellijk herkenbaar. Binnen de schappen met een bepaald smaaktype wijn is een verticale indeling naar prijs gemaakt en pas daarna op herkomst. Wel staan wijnen uit dezelfde landen zo veel mogelijk bij elkaar. (Tussen haakjes, wie een zoete wijn zoekt, moet terecht bij ‘vol wit’. Mag  gewoon ‘zoet’ ineens niet meer?)

Gall & Gall heeft verder gekozen voor een presentatie met zogeheten ‘spotlights’. Dat wil zeggen dat speciaal geselecteerde producten op ooghoogste in het schap op een opvallende manier onder de aandacht van de klant gebracht worden. Hierbij staan steeds wisselende thema’s (seizoenen, feestdagen, moederdag etc.) merken, premiums en speciale acties centraal. Ook speelt men in op de trend om wijn als geschenk te geven door maar liefst vier verpakkingsversies aan te bieden, van basis tot luxe en van klassiek tot modern.

Niet alleen de winkelformule is aangepast, ook de huisstijl heeft een metamorfose ondergaan. Dit heef onder meer geleid tot een nieuw logo, waarin de G van Gall & Gall en het silhouet van een fles verenigd zijn. Ook de bedrijfskleding van het winkelpersoneel is helemaal nieuw ontworpen. Wat is wijn anno 2007 nog zonder design? Gaat dat zien!

René van Heusden

Reageer op dit item