Een beetje zichzelf respecterende kok brengt tegenwoordig een duur uitziend kookboek uit. Om precies te zijn: laat zo’n kookboek uitbrengen. Of de beschreven recepten voor een amateurkok uitvoerbaar zijn, lijkt daarbij in de regel niet prioriteit nummer 1 te zijn. Die kookboeken lijken eerder bedoeld voor gebruik op de salon dan op de keukentafel. Zo niet bij John Halvemaan, een cuisinier die wars is van trendy celebritygedoe en al jaren gewoon zijn eigen gang gaat.Een beetje zichzelf respecterende kok brengt tegenwoordig een duur uitziend kookboek uit. Om precies te zijn: laat zo’n kookboek uitbrengen. Of de beschreven recepten voor een amateurkok uitvoerbaar zijn, lijkt daarbij in de regel niet prioriteit nummer 1 te zijn. Die kookboeken lijken eerder bedoeld voor gebruik op de salon dan op de keukentafel.
Zo niet bij John Halvemaan, een cuisinier die wars is van trendy celebritygedoe en al jaren gewoon zijn eigen gang gaat. Niet alleen in de keuken, maar nu ook op het gebied van culinaire publiciteit Hij bundelde 40 van zijn beste recepten in ‘Savourieën van John Halvemaan’. Savourieën – dat woord betekent zo veel als ‘kleine gerechten’ of ‘hapjes’ – is een foudraal met daarin even zo veel kaarten waarop echte Halvemaanklassiekers beschreven staan, variërend van aardappel en oester tot en met zult. Volgens de chef zelf zijn die recepten speciaal op maakbaarheid uitgekozen. Ze zijn bovendien geïllustreerd door Gidi van Liempd. Diens tekeningen loodsen de thuiskok stap voor stap door de hele uitvoering van recept. Al even praktisch: temperaturen zijn soms met een marge aangegeven, zowel voor koken met gas, elektriciteit of inductie! Wat je bij al dat lekkers wil drinken, mag je als lezer gewoon zelf bepalen. Best wel verfrissend in tijden van clichématige of juist fel onrealistische wijn-spijscombinaties. Kortom, dit is nu eens écht een origineel en stijlvol geschenkidee, ook na Kerstmis. Niet te lang mee wachten, want Savourieën is uitgebracht in een gelimiteerde oplage van slechts 750 genummerde exemplaren.
Te bestellen via http://www.halvemaan.nl/ en te koop in het restaurant zelf.
Prijs: 38 euro.
Misschien ook iets voor u
Voorwoord PERSWIJN #3 2025
In Perswijn #3 leest u over mousserende wijnen uit Alta Langa, Costières de Nîmes en de proeftuin van Stan Beurskens....
Wijnbreinbrekers – Hele trossen
Het vergisten van hele trossen wordt steeds populairder, zowel voor witte wijnen als voor rosé en rode wijnen. De aspecten...
De klasse van kalk
Wat zou de wijnwereld zijn zonder kalkbodems? tekst en foto’s: Lars Daniëls In Europa komen zoveel van de beste wijnen...
Van Prälat tot Pofadder
Over de etymologie van wijngaardnamen Wijngaarden dragen vaak namen en soms zijn deze prachtig. Van oudsher was het normaal en...
Wijnbreinbrekers – Huglin-index
De Huglin-index (HI) is een warmte-index, ontwikkeld door Pierre Huglin, speciaal voor de wijnbouw. Alsacien Huglin presenteerde deze in zijn...
Wijnbreinbrekers – Biotype
Nu ik in Piemonte ben, leek me het passend om deze Wijnbreinbreker te plaatsen. In Italië, en niet in de...