Wijn van de Week: Thieuley 2005, wit - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de Week: Thieuley 2005, wit

Bij Thieuley, in La Sauve, wordt heel nauwkeurig gekeken naar het wijnmaken. Niet zo gek, want op Thieuley maken de zussen Courselle veel wit, en daarbij is de keldertechniek van groot belang. Het vele wit is een erfenis van hun grootvader, die de Côtes de Castillon verliet om zich in Entre-deux-Mers te vestigen, en van hun vader, die ook graag wit maakte. Geen probleem: de gezusters maken gewoon heel goede witte wijn –maar ze noemen hem Bordeaux en geen Entre-deux-Mers, in verband met het bedroevende imago.
Bij Thieuley, in La Sauve, wordt heel nauwkeurig gekeken naar het wijnmaken. Niet zo gek, want op Thieuley maken de zussen Courselle veel wit, en daarbij is de keldertechniek van groot belang. Het vele wit is een erfenis van hun grootvader, die de Côtes de Castillon verliet om zich in Entre-deux-Mers te vestigen, en van hun vader, die ook graag wit maakte. Geen probleem: de gezusters maken gewoon heel goede witte wijn –maar ze noemen hem Bordeaux en geen Entre-deux-Mers, in verband met het bedroevende imago.
 
Van het 80 hectare grote domein, grotendeels aangekocht door hun vader, is de helft wit, eerlijk verdeeld tussen 50% sauvignon-blanc en 50% sémillon, de klassieke druiven van de Bordeaux. Voor het maken van de witte wijnen maken wordt gebruik gemaakt van macération pelliculaire, een inweking op de schillen, waarmee de wijnen meer smaak en diepte krijgen. Het nadeel hiervan is dat ze tijdens die periode dag en nacht moeten werken, het voordeel is meer frisheid in de wijnen.”Hoewel de zaken goed gaan,” vertelt Marie Courselle, “moeten we ook steeds naar de markt blijven luisteren.” De witte wijn van de nieuwe jaargang, 2005, is weer voortreffelijk, mede door de ideale omstandigheden van dat jaar. De koele zomer zorgde voor mooie zuren, het mooie najaar voor kracht en karakter. Hij is breed en krachtig, met peer, perzik en bloemen, fris en sappig. Heerlijk.
Importeur: Colaris, € 7,50

Reageer op dit item