Mas Argany, Garnacha 2003, Terra Alta - Perswijn
Wijn van de week

Mas Argany, Garnacha 2003, Terra Alta

Ruim tien jaar geleden zagen we de opkomst van Priorato, een ‘nieuwe’ wijnstreek in het zuiden van Catalunya. Machtige wijnen, die de aandacht trokken van wijncritici vanwege hun verleidelijke en volle karakter. Maar de snelle populariteit, in combinatie met een kleine beschikbaarheid van goede wijnen, leidde al snel tot een ware prijsexplosie. In eerste instantie leuk voor de producenten, maar voor veel wijndrinkers reden om eens naar een alternatief om te zien. Dat werd onder andere gevonden in naburige streken, waar wijnen worden gemaakt met een vergelijkbaar karakter. Onder andere Montsant en Terra Alta kwamen zo in de belangstelling.

Terra Alta, wat dieper landinwaarts, ten westen van Priorato, is een sprekend voorbeeld van zo’n opkomende wijnstreek. Met zijn kalkhoudende ondergrond en ligging op een hoogte van zo’n 400 meter heeft het alles in zich om een interessant wijngebied te worden. De bodem is arm genoeg om de groei van de druiven enigszins in toom te houden. Door de hoogte kunnen de wijnen in dit klimaat ook wat frisheid behouden. En hoewel de ontwikkelingen op het vlak van de kwaliteit van de wijnen hier iets minder ver zijn dan in Priorato, zien we steeds meer tekenen die wijzen op een opkomst van deze streek. De druiven zijn in grote lijnen dezelfde als in het naburige Priorato, met het accent op garnache, de druif die als grenache aan de basis staat van een aantal van de grote wijnen van Châteauneuf-du-Pape. Grenache of garnacha van oudere stokken is in staat om fraaie wijnen te leveren, met een fluwelen rijkdom.
Het domein Mas Argany maakt een wijn op basis van uitsluitend garnacha, in een stijl die is bedoeld om jong te drinken, dus met het accent op het fruit. Het is voor de druif en streek mooi getypeerde, heel smakelijke wijn, met veel kersen en chocola, een zoetimpressie, aangenaam en sappig, zwoelheid, iets stevig, maar zonder meer een goed glas.

Importeur: Divinité
Prijs: ongeveer € 5,-

Reageer op dit item