De Linie, Rood 2003, Nederlandse Wijn - Perswijn
Wijn van de week

De Linie, Rood 2003, Nederlandse Wijn

Zo langzamerhand begint Nederland steeds meer professionele wijnboeren te krijgen. Bovendien komen er steeds meer wijngaarden buiten de traditionele plek, het zuiden van Limburg. Verrassend genoeg worden er ook steeds meer goede wijnen gemaakt, en zelfs ook rode wijnen. Dat heeft uiteraard te maken met de klimaatveranderingen, maar ook met de komst van druiven die beter overweg kunnen met het Nederlandse klimaat. Wees niet verrast als u ‘Regent’ of ‘Rondo’ op het etiket tegenkomt. Dat heeft niets met koek te maken, maar alles met nieuwe wijndruiven, meest in Duitsland ontwikkelde kruisingen. Deze kruisingen hebben als eigenschap dat ze resistent zijn tegen meeldauw, in ons vochtige klimaat een van de grootste bedreigingen van de wijnbouw. Bovendien worden de druiven eerder rijp, zodat ze zonder problemen in oktober al kunnen worden geoogst, en vorig jaar zelfs in september.
Sommige wijnboeren kiezen met succes voor ‘klassieke’ druiven, zoals de Bourgondische pinot noir. Dat pad wordt met succes gevolgd door Marius van Stokkom, wijnmaker te Made, Brabant. Deze week gingen we even langs om de oogst van de pinot op de gevoelige plaat vast te leggen. Ondanks de regen was er tevredenheid over het suikergehalte en de rijpheid van de druiven.

Van Stokkom, die wijn maakt sinds 1977, heeft een wijngaard van anderhalve hectare, goed voor een productie van meestal meer dan 13.000 flessen, soms zelfs 15.000. Niet verkeerd. En dat voor een wijngaard die gewoon in het weiland ligt. Van Stokkom verklaart dit succes door de keuze van de juiste druiven en de juiste klonen. In elk geval ziet het blad van de druiven er eind oktober nog perfect groen uit. ‘De bladeren zijn de longen van de plant, veel mensen beseffen dat niet’, zo stelt hij. Zijn plukkers zijn enthousiaste vrijwilligers uit de omgeving. Hij meent dat zijn 2004 minstens zo goed zal zijn als de 2003, ondanks de wat mindere zomer. Dat is te hopen, want de 2003 is prima. Hij heeft een mooie diepe kleur, ruikt naar kersen, bessen en wat peper, de smaak is behoorlijk krachtig, fris en levendig, zonder al te veel hardheid. Hij verafschuwt het gebruik van eiken vaten, dus het fruit staat in zijn wijnen altijd op de eerste plaats. Heel bijzonder toch, zo’n ‘eigen’ Nederlandse wijn. En dat al jarenlang.

Prijs: ongeveer € 10,-
Te koop op het domein, in Made, en in sommige wijnhandels
www.delinie.nl
0162-683546

Reageer op dit item