Neumeister, Steirische klassik 2003, Südoststeiermark: Oostenrijks wit rukt op - Perswijn
Wijn van de week

Neumeister, Steirische klassik 2003, Südoststeiermark: Oostenrijks wit rukt op

Sauvignon blanc is bepaald geen gemakkelijke druif. De witte koning van de grote Loirewijnen Pouilly-Fumé en Sancerre blieft graag een gematigd klimaat met de nodige koelte, anders laat hij het afweten. Bovendien is het moment van plukken essentieel om genoeg frisheid in de wijn te krijgen. Het is snel fout. Toch trekt hij wijnbouwers over de gehele wereld aan. Enkele jaren geleden trokken wijnbouwers uit Nieuw-Zeeland de aandacht met heel moderne, frisse en zeer grassige Sauvignons. Deze mode is een beetje over. De wijndrinker wil nu wat rijpere en zachtere wijnen. Oostenrijk is goed in staat op deze vraag in te spelen.

Voor velen is Oostenrijk bekend om zijn grote witte wijnen van riesling en vooral ook grüner veltliner. Maar meer en meer worden hier ook internationale druivenrassen aangeplant, zoals chardonnay en sauvignon blanc. De kracht van Oostenrijk ligt hem in zijn koele nachten, die de druiven genoeg aroma’s en zuren geven om ze toch spannend te houden.
Zelfs in een betrekkelijk warm en zuidoostelijk gelegen streek als de Steiermark weet men zo Sauvignon blanc te maken dat de balans tussen rijpheid en frisheid perfect blijft. Althans, dat is zo bij een goede producent als Neumeister, waar men van deze druif zijn specialiteit heeft gemaakt. In de 23 hectare wijngaarden van dit familiebedrijf is de sauvignon blanc met 9,3 ha de meest aangeplante druif. Afhankelijk van de kwaliteit wordt hij verwerkt tot een van de cuvées, van de ‘gewone’ Steirische Klassik, de basiswijn, tot de wat krachtigere en vollere Klausen, naar de absolute topper, de bijzondere, houtgerijpte Moarfeitl. Voor de topwijnen is de jaargang 2002 absoluut groots, en vanwege de hitte iets beter dan het vrij rijpe 2003. Maar voor de jaargang 2003 is de gewone Steirische Klassik een echte aanrader. Deze wijn is gewoonlijk iets minder rijp en in 2003 relatief juist vol en krachtig. Heerlijke Sauvignon blanc, en niet te streng. Een bijzondere ontdekking. Het is een mooi glas wit, heerlijk fris en smakelijk, sappig, lekker, met niet te veel zuren, kruisbes, lekker vol en krachtig. Op het eerste gezicht misschien niet zo goedkoop, maar wie zich realiseert wat een goede Sancerre kost…

Importeur: Imperial Wijnkoperij, Den Dolder (030-2252977)
Prijs: ongeveer € 15,-

Reageer op dit item