A. Deim, Pinot blanc 2003, Kamptal - Perswijn
Wijn van de week

A. Deim, Pinot blanc 2003, Kamptal

Soms loop je in een proeverij tegen een verrassende wijn aan, op een moment dat je het niet verwacht. De Pinot blanc van het familiebedrijf Deim zit in een goedkope fles en het etiket zit er niet helemaal goed opgeplakt. Maar ja, uiteindelijk gaat het om wat er ín de fles zit. En dat blijkt bijzonder goed te zijn. Pinot blanc, en dan uit Oostenrijk. Het is misschien een beetje wennen, maar het heeft alles wat een Pinot blanc lekker maakt: wat kruidigheid, sap, frisheid en een beetje vet. Een mooi product uit Oostenrijk, dat tegenwoordig een naam heeft op te houden met zijn droge witte wijnen met kracht en karakter.

De Wachau, het Kremstal en het Kamptal zijn de drie meeste westelijke kwaliteitsgebieden van Oostenrijk, met wijngaarden aan de Donau of een van de zijrivieren. Kenmerkend zijn de steile hellingen, de dagelijkse zonnewarmte en vooral de nachtelijke afkoeling, door koele noordwestelijke winden. Dat maakt deze gebieden zo interessant voor goede witte wijnen. Door de afkoeling krijgen ze veel intensiteit en weten hun zuren te behouden. Zeker in het zeer warme 2003 van groot belang. De importeur vertrouwde ons toe dat de Pinot blanc in 2003 opmerkelijk goed gelukt was, veel beter dan in andere jaren. Dat willen we graag geloven. Blijkbaar wil het met de rijping in koele jaren niet altijd zo vlotten en heeft de extreme warmte het zuurgehalte niet al te veel aangetast. De frisheid is in elk geval prima, en wordt gecombineerd met veel kracht en volheid. En, laten we dat vooral niet vergeten, de prijs van deze wijn is meer dan redelijk.
Het kleine wijngoed van Alfred en Anna Deim (15 ha) produceert wijnen op een natuurvriendelijke wijze. Deze Pinot blanc uit 2003 is typisch voor dit jaar, heel krachtig en rijp van karakter, open en bloemig, geparfumeerd, met een lichte kruidigheid, heel fris en sappig.

AWWijn, € 5,95
www.awwijn.nl

Deze wijn vindt u ook in het nieuwste nummer van Perswijn. U kunt ook een proefnummer of proefabbonement bestellen via deze pagina.

Reageer op dit item

nl Nederlands