Nick Faldo Selection, Sauvignon blanc 2003, Coonawarra - Perswijn
Wijn van de week

Nick Faldo Selection, Sauvignon blanc 2003, Coonawarra

Nick Faldo: geen golfcourse meer zonder wijn

Filmster Gerard Depardieu heeft ze: eigen wijngaarden. Gewezen tieneridool Cliff Richard ging in de Heer, maar later ook in wijn. Popster Sting kocht een eigen wijndomein in Toscane, en niet alleen om zijn nieuwste DVD op te nemen. Sinds vorig jaar zijn er nu ook wijnen onder de naam Nick Faldo, een van de meest succesvolle Europese golfspelers ooit. Maar anders dan bij de andere beroemdheden, dragen de wijnen wel zijn naam, maar zijn het geen wijnen van eigen wijngaarden. Evenmin is Nick Faldo wijnmaker geworden. Het zijn gewoon wijnen van een Australisch wijnbedrijf, Katnook Estate, die onder dit label op de markt worden gebracht. Waarschijnlijk wil Katnook Estate door middel van de naam Nick Faldo bereiken dat de wijnen geschonken worden in de clubhuizen van het almaar groeiende aantal golfcourses. De Engelse markt zal er wel op reageren, omdat Faldo daar een echte beroemdheid is, in elk geval onder de golfers. Maar of de wijnen in ons land zullen verkopen op de naam van deze golfspeler, lijkt eerlijk gezegd maar de vraag. Maar de moderne marketing heeft zo zijn eigen wetten en golfen is tegenwoordig in veel bedrijfstakken een populaire sport om de producten mee te associëren. Tsja.
Er zijn drie ‘Nick-Faldo’-wijnen op de markt: een Sauvignon blanc, een Shiraz en een Cabernet-sauvignon. Voor elke liefhebber wat. Sterk punt is dat de Sauvignon blanc sterk doet denken aan een golfbaan: het versgemaaide gras vliegt het glas uit, zo grassig is deze wijn. Daarmee wordt een stijl neergezet, die is gekenmerkt door frisheid en elegantie, en die we ook terugzien in de shiraz en zelfs de Cabernet-sauvignon. Met een gehalte van 12,5% is de Shiraz zelfs uitgesproken laag in alcohol, zeker voor een Australisch exemplaar. Hoewel de herfstregens inmiddels begonnen zijn, past de Sauvignon blanc het beste bij dit zomerse jaargetijde. De Sauvignon heeft een krachtige exotische geur, is aangenaam grassig, met kruisbessen, heel modern en expressief, asperges, aangenaam sap en frisheid in de smaak, maar ook even een licht zoetje, om alle strengheid weg te nemen.

Importeur: Vinites; prijs ongeveer € 12,50
www.vinites.com

Reageer op dit item