Dubbelslag Montes in Finale Ontdek de Nieuwe Wereld - Perswijn
Wijn van de week

Dubbelslag Montes in Finale Ontdek de Nieuwe Wereld

Nu de proeverijen voor de finales van de twee wedstrijden tijdens het evenement ‘Ontdek de Nieuwe Wereld’, 16 mei in The Grand, in Amsterdam, zijn afgerond, kan de balans worden opgemaakt. Voor de beide finales van de twee wedstrijden, met als thema ‘Merlot uit de Nieuwe Wereld tot € 8,-’ en ‘Chardonnay uit de Nieuwe Wereld tot € 8,-’ zijn een tiental wijnen uitgekozen. Opmerkelijk is het grote aantal wijnen uit Chili: vier bij Chardonnay en liefst zeven bij Merlot.
Opvallend is ook dat twee wijnhuizen een dubbelslag maakten, met een wijn in beide finales: Dieu Donné uit Franschhoek in Zuid-Afrika en Montes uit de Curico Valley en de Colchagua Valley, in Chili. Dit laatste huis plaatste zich in beide gevallen zeer overtuigend, met wijnen die veel indruk maakten op de jury. Zowel de Merlot als de Chardonnay valt op door zijn balans, fruit en frisheid, in combinatie met zorgvuldig houtgebruik. Heerlijk. Vandaar een dubbele wijn van de week, de Chardonnay en de Merlot van Montes.
De Montes, Chardonnay Reserve Barrel Fermented 2002 (Curico Valley), is voor 60% op vat gegist, de rest in roestvrijstalen tanks, hetgeen het goede fruit in de wijn verklaart. Een heerlijke wijn, met karamel en kracht, vanille, rijk en roke­rig, breedte en sap en een talmende, romige afdronk. Ook de Montes, Merlot Reserve 2002, Colchagua Valley is voor een deel in contact gebracht met eikenhout. Daarnaast is 15% Cabernet-sauvignon toegevoegd, een druif die deze Merlot wat meer stevigheid geeft, bite. 15% mag worden toegevoegd zonder dat dit op het etiket vermeld hoeft te worden, dus daarop staat slechts ‘Merlot’. Hij is heerlijk zacht en gerijpt, met kruiden, mooi merlot, hout en sap, zachte tannines, een mooi glas.

Importeur: Verbunt/Nederlandse Wijnkring
Chardonnay: € 6,99
Merlot: € 7,99
Website: www.verbunt.nl/verbunt/index.html

Reageer op dit item