Sonsierra, Viura 2003, Rioja wit - Perswijn
Wijn van de week

Sonsierra, Viura 2003, Rioja wit

Witte Rioja is een lastige wijn. In het verleden was het een wijn die net zo werd gemaakt als een klassieke rode rioja, met een lange rijping op eikenhouten vaten. Maar deze opvoeding is niet meer van deze tijd. We willen wijnen met fruit. Die kunnen worden gemaakt zonder hout, op roestvrijstaal, of door een korte gisting op eikenhouten vaten, waarbij het fruit bewaard blijft –voor de chiquere wijnen. De wijnen zonder houtopvoeding hebben echter één groot probleem: ze zijn gemaakt van de viura, een druif die niet bekend staat als bijzonder karaktervol.

In alle eerlijkheid zijn we dan ook geen grote fans van de witte viura-druif. Maar het gebruik is in de Rioja verplicht. Dit om vast te houden aan het klassieke karakter van de wijnen van de streek. Daar is wat voor te zeggen. Niet iedereen kan zich uitleveren aan de alomtegenwoordige chardonnay, zeker een beroemd gebied als de Rioja niet. Men moet toch ergens vasthouden aan de traditie. Het slimste is dus om er dan ook het beste van te maken, door toepassing van de moderne technieken die de hedendaagse wijnmaker ten dienste staan. Op tijd plukken, om fruit en zuren te bewaren, en vervolgens een gisting op lage temperatuur, waardoor ook het fruit optimaal in de wijn blijft. Dat is heel goed gelukt bij deze wijn van Sonsierra, een uitstekend werkende coöperatieve bodega in de Riojastreek. Deze Viura bevalt ons dan ook buiten verwachting goed, hij is smaakvoller dan we gewend zijn, mooi gemaakt, zuiver en sappig, met heerlijk wit fruit, sap, strak en toch ook lengte, heel aangenaam en lekker. En, niet onbelangrijk, dit zijn wijnen om jong te drinken, van de laatste oogst, 2003 dus in dit geval.
Importeur: Havelaar;
prijs: ongeveer € 5,-

HAVELAAR WIJNIMPORT
VAN IMHOFFSTRAAT 49 – 2509 AJ DEN HAAG
Tel : 070-383 5414 – Fax : 070-347 7709
Geen website, helaas

Reageer op dit item