Toser 2002, Pinot Grigio del Veneto - Perswijn
Wijn van de week

Toser 2002, Pinot Grigio del Veneto

De laatste decennia heeft de wijnwereld op het gebied van druiven een paar ‘Idols’ zien verschijnen. Druiven die door het grote publiek zijn omarmd als de meest populaire en die daarom ook overal ter wereld door wijnboeren worden aangeplant, voorzover dat mogelijk is. Mooie voorbeelden zijn chardonnay, merlot en cabernet-sauvignon. Andere druiven worden een beetje naar het tweede plan verwezen. Dat zien we bijvoorbeeld bij een druif als de pinot gris, bekend uit onder andere de Elzas.

Toch is het geen oninteressante druif, ondanks zijn relatieve onbekendheid. De pinot gris geeft in de Elzas krachtige wijnen, met bloemige, rijke en lichtkruidige aroma’s, vaak een tikje zoet. In Duitstalige landen als Oostenrijk en Duitsland zien we een kleine aanplant, deels onder de naam grauburgunder. De enige plek waar hij nog op echt grote schaal staat aangeplant, is Noord-Italië, waar hij in de fles gaat als Pinot Grigio. Pinot Grigio heeft echter een heel ander karakter dan de Pinot Gris uit de Elzas. De wijnen uit Italië zijn lichter en frisser van karakter en eigenlijk altijd duidelijk droog. Omdat hij hier vrij gemakkelijk vrij grote opbrengsten heeft en toch een redelijk goede kwaliteit, is het mogelijk om hier vriendelijk geprijsde exemplaren te vinden. Lekkere aperitiefwijnen, om even op adem te komen na een drukke dag. Het huis Toser is een grote producent, die een goede greep heeft gedaan door het in huis halen van de jonge wijntechnicus Giorgio Tombacco. De wijn heeft de DOC Pinot Grigio del Veneto, genoemd naar de wijnprovincie ten oosten van het Gardameer, een van de belangrijkste wijngebieden voor witte wijnen van Italië. Hij is aangenaam bloemig, met aangenaam wit fruit, appel, een bitter en wat zuren, lichte smaak met een goede frisheid. Prima. En leuk geprijsd.

Dirk van den Broek, € 2,99

Reageer op dit item