Graham's Trophy 2004: boeiende strijd met stralende winnares - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Graham’s Trophy 2004: boeiende strijd met stralende winnares

Alweer voor de 4e keer werd deze portwedstrijd georganiseerd. Nu, nog meer dan voorheen, gericht op een professionele doelgroep die zich door middel van een vragenlijst met pittige portvragen kon plaatsen voor de halve finale.
Zowel de halve finale als finale werden gehouden op 7 januari tijdens de Wine Professional in Amsterdam, waarbij de kennis werd getoetst in een blindproeverij, karakterbeschrijving, blending contest en port/spijs proeverij.

De uiteindelijke 9 halve finalisten waren aan elkaar gewaagd, want de 3 categorie prijzen vielen bij 3 verschillende deelnemers: Ruud Goebel met de vragenlijst, Dennis Boudestein met de blindproeverij en Maartje Koning met de karakterbeschrijving van Graham’s Crusted Port.
In de finale wonnen Dirk Vanhorenbeeck en Maartje Koning beiden op de blending contest en won Ronald Wortel de port/spijs proeverij.
De vakjury bestaande uit Paul Optenberg, Guido Nijssen en Janna Rijpma werkten separaat de karakterbeschrijving en de port/spijs proeverij uit en voorzagen dit van een diepgaand gewogen puntensysteem.
Dit leverde als eindresultaat de Graham’s Trophy op voor Maartje Koning, de enige vrouwelijke deelnemer. Met 111.5 punten bleek deze medewerkster van slijterij van Dongen in Utrecht haar 4 medefinalisten achter zich te laten.
Geheel overdonderd en zichtbaar vermoeid vanwege de vele proefsessies nam ze de trofee in ontvangst van Euan Mackay, Directeur van The Symington Family Port Companies en een cheque, die staat voor een bijzondere 4 daagse portreis naar de Douro vallei, de ultieme ervaring voor de echte port professional.

Reageer op dit item