Montalto Nero d'Avola 2002 - Perswijn
Wijn van de week

Montalto Nero d’Avola 2002

Het eiland Sicilië heeft zich de laatste jaren in snel tempo ontwikkeld tot een producent van voortreffelijke rode wijnen. Het heeft alles te maken met de steeds betere kennis en de goede technieken van het wijnmaken. Plukken van de druiven als ze nog voldoende fruit hebben, een gisting op niet al te hoge temperatuur in gekoelde gistingsvaten, alles draagt bij aan een verbeterde kwaliteit van de wijnen hier, zowel bij rood als bij wit.

Voor wat betreft de keuze van de gebruikte druivenrassen staat Sicilië, net als veel andere wijnlanden, op een tweesprong: moeten we bekende internationale druivenrassen aanplanten of het accent leggen op de eigen druiven van het eiland? Het is verleidelijk om veel bekende druiven aan te planten, die internationaal meetellen, zoals merlot of cabernet bij rood of chardonnay bij wit. En uiteraard gebeurt dat ook op grote schaal. Men wil nu eenmaal meetellen in de wijnwereld. Maar er kan ook worden gekozen voor eigen druiven, want die zijn nu eenmaal erg geschikt voor het warme klimaat op dit zuidelijke eiland. En bovendien leveren ze ook nog goede wijnen op. Een goed voorbeeld bij de rode wijnen is de nero d’avola, een heel eigen druif, die ondanks de warmte rode wijnen met pit en frisheid oplevert. Bovendien kunnen de wijnen zo gemaakt worden dat ze lekker soepel zijn, om jong te drinken, zoals deze Nero d’Avola van het huis Montalto.
Montalto vinden we aan de westkant van Sicilië, in de streek van de Marsala, ooit een beroemde versterkte en vaak zoete wijn. Bedrijven in deze streek hebben zich dan ook steeds meer geworpen op de productie van droge wijnen, waar wel een groeiende markt voor is. Montalto doet dat met verve, en we proefden een hele serie leuke wijnen van dit bedrijf. Ze zijn niet complex, maar heerlijk soepel en bijzonder smakelijk. Deze Nero d’Avola toont mooi het frisse fruit van deze druif, met kersen en bessen, frambozen, een zachte smaak, vanille, room; heel smakelijk.

Importeur: Vinites
Onder andere te koop bij: Sperwer, € 4,99

Reageer op dit item