'Champagne aan Zee' en 'Sprankelend!': blije gezichten - Perswijn
Achtergrond & Interviews

‘Champagne aan Zee’ en ‘Sprankelend!’: blije gezichten

De tweede editie van ‘Champagne aan Zee’ en de eerste editie van ‘Sprankelend!’, gehouden op 23 november in het Kurhaus, trokken een recordaantal bezoekers. Mede dankzij het slechte weer trokken op deze regenachtige zondag meer dan 1200 bezoekers naar het Kurhaus in Scheveningen. Daar konden ze zeventig verschillende Champagnes en bijna honderd verschillende mousserende wijnen proeven. Daarnaast waren er een aantal drukbezochte proeverijen. De huizen Roederer, Bollinger en Laurent-Perrier lieten daarin hun mooiste wijnen proeven. In drie wedstrijden werden in verschillende categorieën de beste wijnen gekozen. In een succesvolle special clinic werden de proevers door Frank Smulders MW ingewijd in de beginselen van het proeven van Champagne. Net als vorig jaar viel op met hoeveel plezier proevers de vele mousserende wijnen proefden.

Uitslagen wedstrijden ‘Champagne aan Zee’ en ‘Sprankelend!’
Tijdens het evenement werden dit jaar drie verkiezingen gehouden: die van de beste Mousserende wijn van 2003, die van de beste ‘gewone’ Brut Champagne van 2003 en die van de beste Prestige-Champagne van 2003. De wijnen werden beoordeeld door een zaalpanel en een deskundige jury. Uiteraard werden de wijnen blind beoordeeld en de punten na afloop opgeteld. Het waren niet alleen leuke wedstrijden, maar ook spannende proeverijen. Na inlevering van de scoreformulieren werden de wijnen onthuld.

Finale ‘Beste Mousserende wijn’ in het kader van ‘Sprankelend!’
Bij de mousserende wijnen stonden wijnen uit de hele wereld op tafel. Bij de wijnen die waren genomineerd voor de finale van de verkiezing van de ‘Beste Mousserende wijn van 2003’ zagen we een mix van wijnen van overal, uit landen van de Nieuwe Wereld, maar ook uit Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland. Bij de winnaars opvallend goede resultaten voor Italië, dat met twee wijnen bij de eerste drie, afkomstig uit het gebied Franciacorta, in Noord-Italië. De tweede plaats ging naar een mousserende wijn uit Argentinië, de Chandon Brut.

Winnaar ‘Beste Mousserende wijn’ in het kader van Sprankelend!
Bellavista, Franciacorta, Cuvée Brut
2e plaats
Chandon, Argentinian Sparkling Wine, Brut
3e plaats
Berlucchi 1995, Cuvée Imperiale, Metodo Classico, Brut

Finale verkiezing ‘Beste Gewone Brut Champagne van 2003’.
Aan de proeverij voor de verkiezing van de ‘Beste Champagne Brut’ mochten uiteraard alleen de gewone Bruts meedoen, dus geen Champagnes met een jaartal en geen prestigewijnen, die hun aparte verkiezing hadden. Dat zou ook geen eerlijke vergelijking opleveren. Uiteraard was het interessant om te zien hoe het staat met de kwaliteit van de basiswijnen uit de Champagne op de Nederlandse markt. We waren niet ontevreden. De wedstrijdproeverij leverde een wisselend beeld op met wijnen in veel verschillende stijlen, van jeugdig en fris, tot gerijpt en krachtig. Een uitstekende finale, met een waardige winnaar, de Roederer Brut Premier.

Winnaar van de titel ‘Beste Gewone Brut Champagne van het jaar 2003’
Louis Roederer, Brut Premier
2e plaats
Charles Heidsieck, Mise en Cave 1998
3e plaats
Laurent Perrier, L. P.

Finale prestigecuvées en millesimés
Voor de tweede maal maakten we dit jaar een selectie van de beste prestigechampagnes op de Nederlandse markt voor de finalewedstrijd tijdens Champagne aan Zee in het Kurhaus. Tot deze wedstrijd worden wijnen toegelaten die een prestigecuvée zijn van een van de Champagnehuizen en de jaartalwijnen van de Champagnehuizen, de millésimé’s. De titel ‘Beste Prestigechampagne van het jaar 2003’. Voor de finale was uiteindelijk een achttal wijnen genomineerd, de crème de la crème van de prestigewijnen. Uit acht genomineerde top-Champagnes werd de winnende Prestige-Champagne gekozen door een deskundig proefpanel, bestaande uit Ronald de Groot, Frank Jacobs, René van Heusden en Sjuul Paradijs, en een zaalpanel van vijftig enthousiaste proevers. Ook bij deze verkiezing telde het oordeel van de zaal en het deskundige panel elk voor de helft mee. Maar uiteindelijk bleek het oordeel van de zaal en de jury unaniem: bij beiden werd de Cuvée Winston Churchill 1993 van het Champagnehuis Pol Roger tot winnaar gekozen. Daarnaast was er een onbetwiste tweede plaats voor de prachtige Roederer Cristal 1996 Brut. De derde plaats was voor de winnaar van vorig jaar, Rare van Piper-Heidsieck, een wijn die ook dit jaar een grote indruk maakte.

Winnaar van de titel ‘Beste Prestigechampagne van het jaar 2003’:
Pol Roger, Winston Churchill 1993
2e plaats
Louis Roederer, Cristal 1996
3e plaats
Piper Heidsieck, Rare

Bij de foto’s:
1: Vertegenwoordigers van importeur Verbunt nemen de oorkonde in ontvangst, behorende bij de prijs voor de beste prestigechampagne van 2003, toegekend aan de Winston Churchill 1993 van het huis Pol Roger
2: Yvonne Boogaard van Vinites met de prijs voor de beste mousserende wijn van 2003, toegekend aan de Bellavista Cuvée Brut
3: Paul Holman (re) van Van der Linden, Walraven & Sax toont vol trots de oorkonde voor de beste ‘gewone’ Brut van 2003, gewonnen door de Brut Premier van Roederer.

Voor de pers: foto’s kunnen worden aangevraagd bij wijnpers@wijnpers.nl

Reageer op dit item