Beaujolais Primeur: échte wijn dit jaar - Perswijn
Wijn van de week

Beaujolais Primeur: échte wijn dit jaar

De zomer van 2003 heeft ook zijn sporen nagelaten in de Beaujolais Primeur van dit jaar. De droogte joeg de suikergehaltes flink op, zodat de primeurwijnen dit jaar misschien wel krachtiger zijn dan ooit. Een ongekende luxe voor een streek en een wijn die meestal niet uitblinkt door zijn kracht en karakter.
Of de kwaliteit van de Beaujolais de verkopen zal bevorderen, blijft de vraag. De wijnen hebben de laatste jaren te maken met een wat mindere belangstelling van de wijndrinker. Bovendien, waarschijnlijk wordt voor Primeur waarschijnlijk gekocht uit gewoonte, gewoon omdat het leuk is de eerste jonge wijn van het jaar te kopen.
Beaujolais wordt gemaakt van de gamay-druif, die we elders vrijwel niet vinden. Deze gamay levert wijnen op die fruitig en licht van karakter zijn, zeker als ze bij het wijnmaken een handje worden geholpen. Bij de Beaujolais primeur gebeurt dat door het gebruik van bepaalde gistsoorten en het toepassen van een speciale gisting: maceration carbonique. Dat houdt in dat de ongekneusde druiven onder koolzuurdruk gisten in hun eigen schillen. Dat geeft ze veel fruit en weinig hardheid, er komen niet veel looizuren vrij.
Daar komt bij dat de primeurwijnen in 2003, door het warme weer, weinig zuren hebben. Ze zijn dus uitgesproken zacht van karakter, heel anders dan we van primeurwijnen gewend zijn. Er zijn zeker goede exemplaren te koop, vooral ook omdat niet iedereen meedoet met de prijzenoorlog die soms bijna in een soort nationale massahysterie lijkt te ontaarden. Op de kleintjes letten kan ook te ver gaan, zeker bij wijn.
Wie toch nog een béetje op de prijs let, gaat naar de HEMA. De primeur daar, van de Vignerons de Bully, is zachtfruitig, vrij lichtvoetig, goed in balans en gewoon lekker -voor een primeur dan (HEMA, € 3,75). Dirck III heeft een heel smakelijk exemplaar, een Beaujolais Vilages van de Vignerons de Bel-Air. Voor een Beaujolais is dit echt krachtig, met aardbeien, frambozen en kersen en in de smaak zelfs wat stevigheid. Prima (Dirck III, € 4,49). Eigenlijk elk jaar heel fraai is de Primeur van Pierre-Marie Chermette, Domaine du Vissoux Vieilles Vignes. Dit is meer een echte Beaujolais dan een Primeur, krachtig, fruitig, stevig, en bovendien een van de wijnen waar ook nog wat frisse zuren terug te vinden zijn -een zeldzaamheid dit jaar. Maar kwaliteit heeft zijn prijs. (Pasteuning, € 7,95).

www.hema.nl (www.hema.nl/Hema/actueel.asp?mainmenu=hema+actueel)
www.dirckiii.nl
www.pasteuning.nl

Reageer op dit item