Viña Borgia, Garnacha, Campo de Borja - Perswijn
Wijn van de week

Viña Borgia, Garnacha, Campo de Borja

Het Spaanse wijngebied Campo de Borja ligt op de zuidelijke oever van de rivier de Ebro, rond het gelijknamige stadje, ten westen van provinciehoofdstad Zaragoza. Sommigen zullen de streek onherbergzaam vinden en het klimaat onbarmhartig. Bloedhete zomerdagen en winderige, schrale winters zijn nu niet altijd het meest aangenaam voor het menselijke gestel. Maar bepaalde druiven voelen zich hierbij als een vis in het water. De garnacha bijvoorbeeld, de Spaanse variant op de Franse grenache, heer en meester in bijvoorbeeld de Châteauneuf-du-Pape. De garnacha houdt van dit droge en hete zomerweer. Dan levert hij wijnen op met veel kracht en rijkdom, waarbij hij toch ook zijn fruit en frisheid weet te bewaren.
Een van de bedrijven die hier een voortreffelijke wijn maakt op basis van deze garnacha is Borsao. Borsao is een coöperatie met 800 leden, die bij elkaar 1000 hectare wijngaarden bebouwen. Het is een prestatie van formaat om met zoveel verschillende kleine producenten een bedrijf neer te zetten dat kwaliteit zo hoog in het vaandel heeft staan. Het heeft veel succes gebracht, en de wijnen worden naar vele landen in de hele wereld geëxporteerd.
De Garnacha staat aan de basis van deze Viña Borgia, die wordt gemaakt als een soort primeurwijn, direct in het jaar na de oogst op de markt gebracht. Door een gisting die niet al te lang duurt, om de wijn een maximum aan fruit te geven en niet al te veel tannines, stevigheid, wordt een heerlijk soepele wijn gemaakt. Toch toont hij ook alle kwaliteiten van een rijpe Garnacha druif, met een heerlijke zwoelheid en kruidigheid. Een wijn om en ook een beetje gekoeld te drinken.
In de geur toont hij mooi zoet fruit, kersen en vanille, pruimen en frambozen, smaak kent een stevige inzet, hij is toegankelijk en sappig, heel zuidelijk en warm, maar het fruit is niet vergeten.Een wijn die direct moet worden gedronken.

Importeur: Vinites; te koop in de wijnhandel voor € 5,50 per fles.

Reageer op dit item