Al tijden gingen de geruchten, en nu was het zover: Restaurant Vossius, een van de paradepaardjes van de Amsterdamse horeca, legde het loodje. Het restaurant, dat op maandag 18 augustus na een vakantiesluiting weer zou opengaan, werd juist op die dag leeggehaald. Buiten stonden verhuizers de inventaris in containers te laden, terwijl de politie een oogje in het zeil hield. De zalen en de keuken van het eens zo luxueuze restaurant boden een treurige, desolate aanblik. De zaal waar onlangs de gasten nog werden ontvangen, was aan het einde van de middag al helemaal leeggehaald.
Over de achtergrond van de ontruiming doen verschillende verhalen de ronde. Gemeld wordt dat de verhuurder van het pand de deurwaarder het pand heeft laten leeghalen vanwege een grote huurachterstand. Maar ook de leveranciers zouden met gemak het faillisement hebben kunnen aanvragen. Volgens welingelichte bronnen had het restaurant kortlopende schulden aan leveranciers van in totaal € 200.000. Verschillende bedrijven leverden al enige tijd alleen nog op basis van contante betaling. Dat gold voor wijnimporteurs, maar ook voor leveranciers van versproducten. Een verstandige beslissing, naar nu blijkt. Degenen die nog geld moeten krijgen van Vossius, zullen naar alle waarschijnlijkheid (lang) niet alles terugzien. De inventaris was kostbaar, maar zal bij een verkoping maar een fractie van de nieuwwaarde opbrengen, zo mag worden verwacht.
De ondergang van Vossius is een klap voor de Nederlandse gastronomie, maar vooral ook voor de initiatiefnemers, gastheer John Vincke en chef Robert Kranenborg.
Misschien ook iets voor u
Van Prälat tot Pofadder
Over de etymologie van wijngaardnamen Wijngaarden dragen vaak namen en soms zijn deze prachtig. Van oudsher was het normaal en...
Wijnbreinbrekers – Huglin-index
De Huglin-index (HI) is een warmte-index, ontwikkeld door Pierre Huglin, speciaal voor de wijnbouw. Alsacien Huglin presenteerde deze in zijn...
Wijnbreinbrekers – Biotype
Nu ik in Piemonte ben, leek me het passend om deze Wijnbreinbreker te plaatsen. In Italië, en niet in de...
Silvaner/Sylvaner – geluk bij een ongeluk
De afgelopen vijftig jaar is er veel veranderd in de wijnwereld. Qua druivenrassen zijn er duidelijke winnaars, maar ook verliezers....
Qvevri, anfore, tinajas en talhas
Qvevri of kvevri zijn aardwerken kruiken die van oorsprong uit Georgië stammen (in het Georgisch: ქვევრი). Na het vormen en...
Wijnbreinbrekers: Mycorrhiza
Mycorrhiza is een vorm van symbiose tussen bodemschimmels en de wortels van planten, ook druivenplanten, waarbij wederzijds voedsel wordt uitgewisseld....