Puy-Servain, Terrement, Côtes de Bergerac Rouge 2000 - Perswijn
Wijn van de week

Puy-Servain, Terrement, Côtes de Bergerac Rouge 2000

Wijn van de week is op vakantie. Nou ja, vakantie, op weg in Frankrijk, waarbij tegelijk natuurlijk wel gewerkt wordt. Een goede gelegenheid om weer eens bij wat wijnboeren langs te gaan, en liefst natuurlijk bij degenen die ook wat te melden hebben. Zoals Daniel Hecquet, de beminnelijke producent van uitstekende wijnen in de Bergerac, die zich jaren heeft ingespannen om zijn deel van de Bergerac, Montravel, de erkenning te geven die het heeft verdiend. Montravel is in feite een verlengstuk van de wijngaarden van Bordeaux, ten oosten van Saint-Émilion en Bordeaux Côtes des Francs. Alleen het feit dat de wijngaarden in het departement Dordogne liggen heeft er toe geleid dat het geen Bordeaux is, maar Bergerac. De grens tussen de streken is niet bepaald doordat de grond of de druiven anders zijn, maar alleen omdat hier de grens loopt tussen de departementen Gironde, waar Bordeaux vandaan komt, en Dordogne, geboorteplaats van Bergerac. Maar omdat er naast goede ook veel zeer matige Bergerac is, hebben de wijnmakers van de heuvels ten noorden van Saint-Foy, in de streek Montravel, onder leiding van Hecquet hun eigen appellation bevochten. Eerst voor de witte wijnen en nu, sinds de jaargang 2001, ook voor de rode. Liefst was men begonnen met de jaargang 2000, maar de minister tekende het decreet te laat om dat nog voor elkaar te krijgen. De wijn uit 2000 is dus nog Côtes de Bergerac, maar daarom nog niet minder -integendeel eigenlijk. Hij is juist heerlijk rijp en breed, door de gunstige weerstomstandigheden van dat inmiddels magische jaar. Lekker kopen en drinken dus, deze laatste jaargang voor de appellation Montravel. De wijn is krachtig en licht peperig, met heerlijk cassisfruit, kersen en pruimen, een rijpe en volle smaak, in de stijl van een mooie Bordeaux, maar dan gemaakt op een steenworp afstand.

Importeur: Havelaar wijnen, Den Haag, 070-3835414

Reageer op dit item