Shiraz geldt voor kenners als dé druif van Australië. Geïmporteerd uit het Franse Rhônedal als syrah heeft deze druif het in Australië meer dan uitstekend gedaan. Ze gedijen meer dan uitstekend in dit warme klimaat. Wel is hun karakter iets anders dan dat van hun evenknieën uit Frankrijk. De overvloedige zonneschijn maakt dat de wijnen krachtiger van karakter zijn, met veel zoet fruit een vaak ook een vleugje peperigheid. Soms zelfs aan de uitgesproken heftige kant. In de wijn van deze week wordt de Shiraz gecombineerd met een andere Franse druif, de Merlot. De Merlot dankt zijn populariteit aan de wijnen van Saint-Emilion en Pomerol. Deze druif heeft in Australië veel minder succes, omdat hij eigenlijk een wat koeler klimaat nodig heeft om echt grote wijnen op te leveren. Wel vervult hij een zeer nuttige rol als mengdruif, zoals ook in deze wijn. De merlot heeft de goede eigenschap dat hij het heftige en volle karakter van de Shiraz op een prettige manier kan verzachten en af kan ronden. En dat is precies wat we zoeken. Deze wijn uit het zuiden van Australië vormt een mooie zachte en romige combinatie van shiraz en merlot, met kersen en pruimen, heel romige en zachte tannines, leer en zoet fruit. Hij is heel toegankelijk en afgerond, om direct te drinken.
Pelican Bay Shiraz-Merlot 2001, South Eastern Australia
Gall & Gall, € 5,69
Deze maand (april 2003) zes flessen voor € 24,99 (€ 4,17 per fles)