Wijnliefhebbers zijn vaak kaasliefhebbers en bij een mooie kaas past een mooie (versterkte) wijn. Voor de liefhebbers Reypenaer wordt de keuze moeilijker: Reypenaer lanceert de overtreffende trap van de populaire V.S.O.P. De nieuwe kaas, XO reserve, vraagt om rijpe wijnen en diepgaand onderzoek.
Wijnliefhebbers zijn vaak kaasliefhebbers en bij een mooie kaas past een mooie (versterkte) wijn. Voor de liefhebbers Reypenaer wordt de keuze moeilijker: Reypenaer lanceert de overtreffende trap van de populaire V.S.O.P. Deze harde, twee jaar oude kaas, zowel thuis als in horeca graag gegeten, ontving al veel prijzen en wordt ook in de Spaanse topkeukens gebruikt. De nieuwe kaas, XO reserve, vraagt om rijpe wijnen en een diepgaand onderzoek. Wijngaard Kaas uit Woerden bestaat ruim honderd jaar. Met de nieuwe XO reserve gaat het kaasbedrijf terug in de tijd. Destijds werden kazen alleen in de zomer gemaakt, van melk van koeien die het groene gras hadden gegeten. Voor de nieuwe kaas wordt ook alleen deze hoogwaardige melk gebruikt, die in vaktaal ‘zachte zuivel’ wordt genoemd. Het oude kaaspakhuis van Wijngaard Kaas uit 1906 speelt een belangrijke rol bij de productontwikkeling. Het wordt nog steeds volop gebruikt. Niet zo vreemd, want het heeft een eigen microklimaat! Natuurlijke temperatuur- en vochtschommelingen, aanwezige bacteriën en aroma’s bepalen mede de smaak van de kaas. 359 kazen Perfecte begeleiding André Sauerbier | De oude pakhuizen in Woerden zijn belangrijk voor de smaak van de nieuwe kaas. Jonnie Boer, Thérèse Boer en Rien van den Wijngaard, directeur van Wijngaard Kaas, met de eerste XO reserve. |