Vinoloog van het jaar 2019 bekend! - Perswijn
Persberichten

Vinoloog van het jaar 2019 bekend!

Ook in 2018 organiseerde de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) de wedstrijd ‘Vinoloog van het Jaar’. Afgelopen week vond de finale plaats. Winnaar werd Arjen van Sluijs die zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar mag noemen. De 2e plaats was voor Alessandro Matrone (de winnaar van 2018). Beiden gaan naar Château Lafite als hoofdprijs. Met dank aan De Monnik Dranken. De finale vond plaats in Oldenzaal.

Doel

Het doel is om je als vinoloog te testen in organoleptisch blindproeven van wijnen met feedback over de geproefde wijnen en aldus te leren. Het wedstrijdelement is om het spannender te maken en voor de eer van de titel. Cees van Casteren MW besprak na afloop de geproefde wijnen en legde uit hoe je tot de goede keuze kon komen.

Hoe werkt de wedstrijd

Er werden verspreid over Nederland drie voorronden gehouden; daarna een halve en hele finale.
In elke ronde werden 12 wijnen blind geproefd, hierover moesten 12 à 15 vragen worden beantwoord en kon de (aspirant)vinoloog 15 punten scoren. Een deelnemer hoefde maar aan één voorronde mee te doen, maar als hij/zij de kans om zich in 1e instantie te plaatsen voor de halve finale wilde vergroten, kon er aan meerdere voorronden meegedaan worden. Alleen de hoogste score in de voorronden telde mee.

De voorronden waren toegankelijk voor alle Vinologen van Nederland. Vinologen in opleiding konden, buiten mededinging, meedoen aan de voorronden, maar konden zich niet plaatsen voor de halve finale. Ook diegene die drie maal Vinoloog van het Jaar was geworden kon alleen buiten mededinging meedoen aan de voorronden.

Wedstrijdcommissie en organisatie

De vragen werden opgesteld door de wedstrijdcommissie die bestaat uit Cees van Casteren MW en Jan Vegter MV. De organisatie is in handen van VVN bestuursleden. Vinoloog van het Jaar is een wijnproefcompetitie georganiseerd door de Verenigde Vinologen Nederland. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Vinoloog van het Jaar (2019) noemen.

Persbericht: Verenigde Vinologen Nederland

Reageer op dit item

nl Nederlands