Zij die de Bordeaux nog altijd als snobistisch, arrogant en wars van consumentbehoeftes zien, kennen duidelijk Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux nog niet. In de Amsterdamse Koepelkerk presenteerde de groep wijnmakers zich aan de Nederlandse pers en horeca. Deze Bordelaise organisatie streeft ernaar om juist kwalitatieve toppers met een prettig prijskaartje te presenteren. Romy Kooij sprak met Alain Raynaud, président en oprichter van Le Grand Cercle, over zijn streven om Bordeaux-wijn toegankelijk te maken voor ieders pallet en elke portemonnee.
Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux is eigenlijk de democratische club van de regio. Een plek waar producenten en hun wijn worden beoordeeld op hun kwaliteit en juist niet op hun geschiedenis of waar hun stokken toevallig staan. Met als doel betaalbare Bordeaux-wijnen uit alle appellations van zowel de linker- als de rechteroever gezamenlijk te presenteren en te promoten. Wijnen die gewoon bij de maaltijd gedronken kunnen worden, die nog niet door Chinezen zijn ontdekt en daarom gemiddeld ‘slechts’ tussen de €15 en de €40 schommelen. In Amsterdam presenteerde Le Grand Cercle hun jongste jaargang, 2016, met 2015 en nog enkele oudere jaren ter vergelijking.
Président Alain Raynaud
Voorzitter en oprichter Alain Raynaud, de zoveelste generatie van een wijnmakersfamilie, bracht zijn jeugd door op diverse familie-eigendommen in de Pomerol. In 1964 maakte hij er zijn eerste wijn. En ook al heeft hij sindsdien geen enkele vinificatie meer gemist, in 1972 startte hij een loopbaan als arts in Bordeaux. In de decennia die volgden werd hij voorzitter van de chique Union des Grands Crus Classés de Bordeaux (1994-2000), bestierde hij samen met zijn vrouw de diverse familiewijnhuizen en Château Quinault in Saint-Émilion, werd hij (inter)nationaal wijnconsultant (o.a. bij Colgin Cellars, Napa Valley) en en passant was hij ook een tijdje eigenaar van Château du Parc (St-Émilion).
Maar Renaud had een andere roeping. En dat waren dus niet de Grands Crus Classés, noch zijn vriendschap met Robert Parker, noch het dragen van zijn witte doktersjas. Hij wilde de wereld laten zien dat er in de Bordeaux ook uitstekende, eersteklas wijnen te krijgen zijn tegen een normale prijs.
Talentenpool
Na zijn vertrek bij de Union des Grands Crus Classés de Bordeaux richtte hij daarom in 2002 Le Cercle Rive Droite op, een organisatie die zo’n 100 wijnmakers vertegenwoordigde waarbij topkwaliteit het sleutelwoord was. Enige jaren later volgde Le Cercle Rive Gauche: een parallelle associatie met zo’n 50 zorgvuldig geselecteerde wijndomeinen uit de Médoc, Graves en Sauternes. Het lag voor de hand dat de twee zouden gaan fuseren en in juni 2013 was Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux dan ook een feit. “Le Cercle is als een talentenpool”, aldus Raynaud. “Een unieke samensmelting van châteaux van de linker- en rechteroever. Een overkoepelende organisatie die zowel nationaal als internationaal de wijnen als een gezamenlijk product promoot en kwaliteit en verantwoorde praktijken bevordert. Met gepassioneerde wijnboeren die een gezamenlijk streven hebben om de individuele kenmerken van hun wijngaarden naar voren te brengen.”
Bordeaux s’éveille
Om opgenomen te worden in Le Grand Cercle, moeten de wijnen diverse blinde proeverijen ondergaan, elk gebaseerd op een reeks strakke criteria, op drie verschillende tijdstippen gedurende het jaar. De producenten moeten wijnen uit drie verschillende jaargangen presenteren. De wijnen worden geproefd zonder specifieke appellation of kwaliteitsniveau.
Het maken van een kwaliteitswijn alleen is trouwens niet genoeg. De toetredende producent moet ook kunnen aantonen dat de vinificatie- en productiestandaarden op het vereiste Cercle-niveau zijn. En ook criteria op het gebied van innovatie, opbrengstcontroles, wijngaardbescherming, wijze van oogsten, rijping en zelfs gastvrijheid zijn opgenomen in de regelgeving van de vereniging.
“Het is goed dat elke producent zo op de proef gesteld wordt”, zegt Raynaud. “Bordeaux wordt tenslotte geconfronteerd met een sterke, wereldwijde concurrentie en moet daar veel meer rekening mee houden. We moeten elk jaar de kwaliteit van onze wijn kunnen bewijzen. Het is hoog tijd dat heel Bordeaux wakker wordt en dat gaat beseffen.” Hij is daarom altijd weer blij als nieuwe, jongere producenten toetreden tot Le Grand Cercle. “Zij vertegenwoordigen de toekomst voor de regio. We accepteren jaarlijks zo’n zes tot acht nieuwe leden.”
De cirkel is rond
En dan natuurlijk nog even over de wijnen zelf. Om de proeverij van Le Grand Cercle in de Amsterdamse Koepelkerk te laten plaatsvinden, was sowieso al een gouden vondst van organisator Michèle Lainé van Business France. In deze passende entourage kon de bezoeker de rijpe en elegante jaargang 2016 met het voorgaande topjaar 2015 vergelijken. Twee boeiende jaren naast elkaar. Ook van de jaargangen 2014, 2012 en ouder viel er trouwens genoeg interessants te proeven. En omdat zo’n beetje de hele linker- én de rechteroever vertegenwoordigd was, spatte de diversiteit van bodem, locatie en vinificatie uit het glas. Waar de een ‘n toefje carmenère toevoegde, heeft de ander zijn wijn met een vleugje amfoor afgetopt en speelde de volgende weer met muziek en bijen in zijn wijngaard om tot het gewenste eindresultaat te komen. De grote overeenkomst daarentegen is het vriendelijke karakter van deze wijnen: vriendelijk in prijs, maar zeker ook in hun smaak. Deelnemend wijnmaker Alain Château (what’s in a name..) van Château Yon-Figeac (Saint-Émilion Grand Cru) vatte het bondig samen: “La nature était généreuse pour nous!” En zo is het.
Vertegenwoordigde appellations in Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux
Rive droite:
± 95 crus van de appellations Bordeaux Supérieur, Entre-Deux- Mers, Graves de Vayres, Cadillac Côtes de Bordeaux, Blaye Côtes de Bordeaux, Castillon Côtes de Bordeaux, Francs Côtes de Bordeaux, Fronsac, Canon-Fronsac, Pomerol, Lalande de Pomerol, Saint-Emilion Grand Cru & Grand Cru Classé, Montagne Saint-Emilion, Lussac Saint-Emilion
Rive gauche:
± 45 crus van de appellations Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Graves, Pessac-Léognan, Sauternes
Meer informatie over Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux: www.grandcercle.fr
Romy Kooij