PERSWIJN #1 komt uit op 27 januari 2025 - Perswijn
Perswijn 1 - Cover
Nieuws

PERSWIJN #1 komt uit op 27 januari 2025

In Perswijn #1 leest u over het succes van Rueda, Gérard Betrand -de grootste producent van biodynamische wijnen ter wereld, en echt oude wijnen van Château Beychevelle.

Verder aandacht voor appellation Marlborough, topport en superblends van Laurent-Perrier. En de uitdaging van Saint-Chinian, waterwegen in de wijngaard, Crystallum en het laatste deel van de reportage over Rheinhessen. Ook introduceren we een nieuwe serie over de benodigdheden voor wijnbouw en wijnmaken.

Met maar liefst 654 proefnotities rood en wit uit Rioja, sémillon (minimaal 85%) wereldwijd, witte Bourgogne en Duitse Riesling alle stijlen.

En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, diepgravende artikelen, inspirerende restaurants, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 27 januari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Perswijn 1 - Cover

Rueda: een sprookje

‘Rueda heeft een revolutie tot stand gebracht in Spanje. Vrouwen en jongeren die bier dronken, drinken nu witte wijn, vooral Rueda. Het succes is echt ongekend. Ook in Rioja vraagt iedereen om Rueda als ze wit drinken.’ Het succes van Rueda, samengevat door Marta Martínez Bujanda, eigenaresse van onder meer Finca Montepedroso. Hoog tijd dus voor scepticus Lars Daniëls om het eens met eigen ogen te gaan zien.

 

Gérard Bertrand: “Assemblage is mijn leven”

Gérard Bertrand stelt zonder omwegen dat hij de grootste producent is van biodynamische wijnen ter wereld, met in totaal zo’n 1000 hectare biodynamisch geteelde wijngaarden in bezit – en daar valt niets op af te dingen. Met zijn Villa Soleilla werd hij winnaar van de prijs voor de beste oranje wijn. En hij is sans gêne de maker van de duurste rosé ter wereld, Clos du Temple. ‘Het is de beste rosé en dus de duurste.’

 

Appellation Marlborough: eigen regels, betere wijn

In slechts vijftig jaar tijd heeft Marlborough zich ontwikkeld tot wereldleider op het gebied van sauvignon blanc – een opmerkelijke prestatie. Na een periode van onstuimige groei breekt nu de volgende fase aan, met meer aandacht voor subregio’s en specifieke terroirs.

 

Château Beychevelle: schitterende ouderdom

Een uitnodiging om naar een château in de Médoc te reizen om daar een serie oude wijnen te proeven, kon Ronald de Groot moeilijk afslaan. Oude wijnen zijn niet erg in de mode, maar als je oude jaargangen proeft van Château Beychevelle, zoals de 1905 of 1921, dan besef je nog eens goed wat de magie is van oude Bordeaux.

 

In de serie Nederlandse wijngids: Wijngaard de Amsteltuin (Amstelveen) en De Apostelhoeve (Maastricht)

Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.

 

Topport

Een kans om – kort na elkaar – diverse jaargangen te proeven van de supercuvées van twee portgrootmachten, Quinta de Vargellas en Quinta do Vesuvio: dat komt niet al te vaak voor. Ronald Wortel greep de gelegenheid dan ook met een glas in elke hand aan.

 

De superblends van Laurent-Perrier

Champagne Laurent-Perrier werd groot gemaakt door Bernard de Nonancourt, die in 1948 de leiding kreeg over het familiebedrijf. Bij zijn aantreden werden er 80.000 flessen geproduceerd. In 2019 waren dat er 11,8 miljoen en was Laurent-Perrier een beursgenoteerd bedrijf.

 

In de serie Doorgelicht: Spottswoode Family Estate Grown Cabernet Sauvignon 2021

Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze Estate Grown Cabernet Sauvignon combineert al jaren kracht en concentratie prachtig met frisheid en kan heel goed ouderen. 2021 is de veertigste editie.

 

Saint-Chinian frist zich op

Met de recente, dramatische terugval in de verkoop van rode wijnen zijn producenten overal op zoek naar mogelijkheden om meer wit en eventueel rosé te maken. Vooral voor gebieden waar rood heer en meester is, zoals Saint-Chinian, een uitdaging van formaat. Ronald de Groot bezoekt het gebied en zijn inventieve wijnboeren.

 

In de rubriek Wijnmensen: Florence Tilkens Zotiades: “Als vrouwen niet waakzaam zijn, kan de klok gemakkelijk weer teruggedraaid worden”

In haar onlangs verschenen boek onderzoekt Florence Tilkens Zotiades waarom vrouwen ontbreken in ons wijnverleden. Haar advies aan jonge wijnvrouwen? “Wees waakzaam”.

 

Een nieuwe serie: Alles behalve wijn: Deel 1 Kurk

Wijn komt niet zomaar tot stand. In het proces van wijnbouw en wijnmaken maakt een wijnboer gebruik van

allerlei materialen, van plantmateriaal tot gisten en vaten. Een serie over de benodigdheden voor wijnbouw en wijnmaken.

 

Alles lukt in Rheinhessen (deel 2)

Spoiler alert: geen ander Duits wijngebied dan Rheinhessen maakt zóveel verschillende topwijnen van zóveel verschillende druivenrassen en zóveel verschillende terroirs. Van Riesling en Silvaner tot Chardonnay, Spätburgunder en sekt – alles lijkt te lukken in Rheinhessen. Tweede en laatste deel van een reportage.

 

Crystallum: “Simpel wijnmaken is mijn devies”

Als derde generatie uit een beroemde wijnfamilie in Zuid-Afrika doen broers Peter-Allan en Andrew Finlayson hun afkomst alle eer aan. En de ongerepte herkomst van hun wijnen ook.

 

In de serie Op de wijnkaart: Sharon Tettero: “Veel mensen vinden een arrangement fijn”

Sharon Tettero wist op haar twaalfde al dat ze gastvrouw wilde worden. Wijnkennis pikt ze op door het runnen van een eigen restaurant.

 

Waterwegen in de wijngaard

Tijdens Arlberg Weinberg, een wijnsymposium in het Oostenrijkse skigebied Lech Zürs, stond de All about Water Conference centraal. Een bioloog en viticulturist gaven hun visie op de gevolgen van het watertekort. Arianna Occhipinti en Sara Pérez, wijnmaaksters uit respectievelijk Sicilië en Priorat, bespraken de praktische kant: hun aanpak in de wijngaard.

 

In de rubriek Lekkere trek: Restaurant Wielinga in Leiden en Restaurant Nassau in Groningen

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

 

Terroircongres op hoog niveau

In november 2024 werd in Mendoza het vijftiende internationale terroircongres georganiseerd. Een mooie locatie voor dit tweejaarlijkse evenement, want Mendoza heeft een origineel en gevarieerd terroir.

Reageer op dit item

nl Nederlands