Overpeinzingen: Krasse knarren - Perswijn
Columns

Overpeinzingen: Krasse knarren

Afgelopen vrijdag organiseerde Xavier Kat van Okhuysen een lunch met veteranen uit de wijnschrijverij. Hij wil in de laatste Vinée Vineuse van dit jaar een terugblik plaatsen op al die jaren van noeste arbeid. Het feit dat ik tot de jongste helft van het gezelschap behoorde, zegt wel iets over de samenstelling van de groep aanwezigen. De nog altijd zeer kwieke Hubrecht Duijker, die graag benadrukt dat hij dezelfde leeftijd heeft als Joe Biden en Paul McCartney, was de nestor van het gezelschap. Andere aanwezigen, zoals Gert Crum of ikzelf, vertelden ook dat de boeken van Hubrecht ooit hun eerste inspiratiebron waren. Zijn boek over de Bourgogne was zelfs dé aanzet voor Robert Parker om zich op de wijn te storten, zoals we al eens schreven toen we Hubrecht vorig jaar interviewden ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag.

U kunt het verslag van deze bijeenkomst natuurlijk helemaal lezen aan het eind van het jaar, maar ik kan het niet nalaten om toch even op het zeer geanimeerde gesprek terug te kijken. Het mooie was dat het gezelschap allerlei verhalen over reizen en proeverijen zat uit te wisselen, maar zich ook druk zat te maken over, bijvoorbeeld, het gewicht van wijnflessen. Sowieso is het natuurlijk een beklemmende gedachte dat een groot deel van de CO2-uitstoot bij een fles wijn afkomstig is van de productie van de fles, vanwege de omzetting van zand naar glas. Bij (te) zware flessen komt daar ook nog de extra CO2-uitstoot van het transport bij. Het schreeuwt om regelgeving. Zo wilden ooit producenten loodcapsules niet loslaten, uit angst voor hun imago. Toen loden capsules verboden werden, was het probleem opgelost. Wellicht dat pet-flessen ooit wat algemener geaccepteerd worden, zoals inmiddels met schroefdoppen al is gebeurd. LVMH bottelt sommige Provence-Rosé al in een pet-fles, dus wie weet.

Het was mooi om wat bijzondere belevenissen te horen, tijdens de vele wijnbezoeken die we in de loop der jaren over de hele wereld hebben gebracht. Over wijnboeren die elkaar dwars zitten met afspraken, bijvoorbeeld. Zelf heb ik ooit uren zitten wachten tot een lunch begon, in Cornas, omdat Michel Chapoutier onze Franse collega’s, die bij deze lunch zouden zijn, lange tijd aan het lijntje hield. Expres of niet, dat was niet zo aardig. Ooit zaten we met ons proefpanel aan de lunch bij Champagne Roederer. We vertelden dat we op een bepaalde tijd bij Veuve Clicquot werden verwacht. De Cristal 2002 werd nog maar een keertje ingeschonken zodat we nooit op tijd bij onze volgende afspraak konden zijn. Tja. Mooie Champagne, maar niet erg beleefd.

Als het om anekdotes gaat, is Hubrecht Duijker de onbetwiste kampioen. Ooit had ik dat al meegekregen tijdens een gezamenlijke reis naar Australië. Elke avond werd afgesloten met een verhaal van Hubrecht, voorgelezen uit eigen werk. Daarnaast goochelde hij tijdens de reis ook nog met een meegebracht stel kaarten, dus we hoefden ons nooit te vervelen.

Net als wij allemaal werkte ook hij in eerste instantie niet in ‘de wijn’. Hubrecht begon bij het blad Wijn en Spijs in feite zonder enige vorm van wijnkennis. Hij werd er op uit gestuurd om te gaan proeven, zonder dat hij precies wist hoe dat in zijn werk ging. Destijds was Champagne Bollinger al een beroemd huis. Nadat hij daar ter plekke een aantal Champagnes had geproefd, vroeg madame Bollinger wat hij er van vond. Maar niet gewend om te proeven, had hij er geen enkele notitie van gemaakt… Tja, dat bleek dus niet de bedoeling. Zij was de dame die het merk na het overlijden van haar man, Jacques Bollinger op de kaart had gezet, met toen al beroemde wijnen als de RD en de Vieilles Vignes Françaises, van oude stokken zonder wortelstok. Een mooi verhaal uit het verleden. Het bijzondere is dat deze wijnen nog altijd tot de top van de Champagne behoren.

We zijn er dan ook trots op dat de Champagnes van Bollinger volgende week op tafel staan tijdens onze jaarlijkse PERSWIJN proeverij Le Tour de Champagne. Tijdens een speciaal seminar, geleid door Lars Daniels en Frank Jacobs worden de bijzondere Champagnes van dit huis even extra voor het voetlicht gebracht – ze verdienen het. Zo is het heerlijk dat verhalen uit het verleden ook weer een link hebben met de toekomst. Dat is het mooie van wijn. Niet alleen de wijn zelf is bijzonder, maar ook de verhalen er omheen.

Ronald de Groot

Reserveer uw tickets voor PERSWIJN proeverij Le Tour de Champagne. De proeverij vindt, volgende week maandag, 9 oktober plaats in de Hotel NH Collection Amsterdam Barbizon Palace.

Reageer op dit item

nl Nederlands