In Perswijn #6 maakt u kennis met 11 wijnboeren uit Südsteiermark en met de nieuwe generatie wijnmakers in Champagne. U leest over Uco Valley, de verrassingen in Centraal Griekenland en het tweede deel van de hoogst originele wijnen uit Corsica.
Verder artikelen over La Livinière, het gebruik van barriques, een ode aan Richard Smart en u ontdekt hoe vies uw wijn is.
Met maar liefst 608 proefnotities droge rosé uit Europa, wit uit Zuid-Afrika met uitzondering van chenin blanc, rood uit Zuid-Afrika: pure pinotage, Corsica, Sardinië (en de Balearen), Griekenland, Turkije en Cyprus.
En natuurlijk in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, diepgravende artikelen, inspirerende restaurants, wijn-spijscombinaties, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 is vanaf 8 september verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. En ook op perswijn.nl/webshop

Südsteiermark – Steiermark deel 1
Südsteiermark, dat betekent een prachtig heuvellandschap, mooie wijnen en een heleboel ambitieuze producenten met een eigen visie. Maar wie is wie? Lars Daniëls bezoekt elf wijnboeren.
In de serie Doorgelicht: Les Arpents Extra Brut, Champagne Maurice Choppin
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze keer een bijzondere champagne, die aanvankelijk wat eenvoudig lijkt en pas als hij tijd krijgt zijn gelaagdheid toont. De complexiteit komt van de verschillende terroirs, de opvoeding van de basiswijnen en de rijping na het dégorgement.
Uco Valley Barolo achterna
In het vorige artikel van Ronald de Groot over zijn reis naar Argentinië kwam de Primera Zona aan bod. Nu gaan we naar Uco Valley, een van de twee andere oasen van de streek, hoger en dichter bij de Andes, en pas ontwikkeld voor de wijnbouw sinds begin jaren negentig. Het gebied is inmiddels uitgegroeid tot de bekendste wijnstreek van de regio Mendoza. De volgende stap? Een eigen appellationsysteem.
Jongste generatie in Champagne: geen dogma’s
De afgelopen 25 jaar veranderde er veel in de Champagne. Nog steeds is er voor de hele streek één herkomstaanduiding, de AOP Champagne, maar de variatie in wijnen groeit gigantisch. Die diversiteit heeft onder meer te maken met de keus voor de specifieke herkomst en met een nieuwe generatie jonge wijnmakers. Maak hier kennis met de Nouvelle Nouvelle Génération.
Centraal Griekenland: boordevol verrassingen
Men is wijnnerd of men is het niet: tijdens een vakantie afgelopen mei in Griekenland moest Ronald de Groot natuurlijk ook een paar wijnbedrijven bezoeken. Perswijn had net de wijnen met het thema Griekenland, Turkije en Cyprus geproefd, die achter in dit nummer staan. Dat maakte de keuze een stuk gemakkelijker.
Proeverij Toscane schept verwarring
In het centrale deel van Toscane wordt voortdurend ‘gesleuteld’ aan wijnen, zowel bij de (druiven)samenstelling als bij de herkomstbenamingen. De trend is al jaren meer lokale druiven in de blend en meer specifieke herkomstbenamingen op het etiket. Anteprima Toscana, elk jaar in februari, geeft een mooi inkijkje in dit nogal verwarrende proces.
In de serie Nederlandse wijngids: Colonjes uit Groesbeek en Wijngaard Van Ditshuizen ook uit Groesbeek
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
Corsica deel 2: Figari, Ajaccio, binnenland
Iemand had Lars Daniëls al gewaarschuwd: “Het wordt liefde op het eerste gezicht”. En zo geschiedde. Corsica is wonderschoon. En de goede, soms prachtige en vaak hoogst originele wijnen maken het eiland tot een bestemming die hoog op de bucketlist van iedere wijnliefhebber moet staan.
Hoe vies is uw wijn?
U drinkt keurig biologisch en bij voorkeur van dichtbij. In geen geval kiest u voor wijn die eerst de halve wereld over moet om in uw glas te landen. Mooi schoon toch? Was het maar zo simpel.
La Livinière: het verloren hart van de Minervois
Onlangs, tijdens een verblijf in het zuiden, mocht Ronald de Groot aanschuiven, nou ja, rondlopen, bij een proeverij van wijnen uit La Livinière. Het wijngebied(je) ligt aan de noordkant van de Minervois, met syrah als meest populaire druif. Ooit was het een subappellation van de Minervois en nu is het een zelfstandige AOC. Of moeten we zeggen: cru?
In de serie Op de wijnkaart: Yanick Dehandschutter: “We moeten de gasten ook opvoeden in smaken, dat hoort erbij.”
Yannick houdt niet van routine in zijn wijn-spijscombinaties en ook niet van stijf gedoe in zijn sterrenrestaurant. “Mensen moeten geen stress hebben van in zo’n restaurant te zitten.”
In de serie alles behalve wijn, deel 6: barriques
Wijn komt niet zomaar tot stand. In het proces van wijnbouw en wijnmaken maakt een wijnboer gebruik van allerlei materialen, van plantmateriaal tot gisten en vaten. Dit deel gaat over (vooral kleinere) houten vaten. Lars Daniëls sprak erover met Seguin Moreau, de grootste vatenmaker ter wereld.
In de rubriek Wijnmensen: Antoin Peeters: “Als je elke week dezelfde wijn bij Gall & Gall koopt, dan haak je af.”
Net zo lang doorpraten met een gast als ze willen: in de podcast Klare Wijn die Antoin Peeters en Ernst-Jan Overduin maken, zijn ze verlost van het keurslijf van hun dagelijks werk.
In de rubriek Lekkere trek: Restaurant Sukade in Meppel en Wijnbar Walsjérôt in Rotterdam
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: sommelier Martijn Roos adviseert bij zalm met wasabimayonaise en tataki van ribeye met ponzusaus
We hebben twee lekkere gerechten, een sommelier die bij elk drie wijnen adviseert en een proefpanel dat het allemaal uitprobeert.
Richard Smart, een bijzonder mens
Richard Smart, de man die de wijnbouw in het zonnetje zette, overleed in juli dit jaar op tachtigjarige leeftijd. Richard was niet alleen een van de weinige wijnbouwwetenschappers die ook als consultant succesvol waren, maar hij was ook een bijzonder mens.
