In Perswijn #4 leest u over de kustwijnen van Maremma Toscana, de relatief jonge AOP Coteaux Bourguignons, de twee troeven van Roero en de toekomst van de wijngaarden rondom de Middellandse Zee.
Laat u inspireren door perfectie in cava, de veranderingen in de Rhône, de verrassende diepgang van Bordeaux 2024 en Duitse chardonnay.
Met maar liefst 717 proefnotities Maremma Toscana, Coteaux Bourguignons, Roero, Griekenland, cava, Rhône, Bordeaux 2024, Duitse chardonnay, stil droog rood en stil droog wit uit Sicilië, Elzas alle stijlen inclusief Crémant d’Alsace, stil droog rood en stil droog wit uit Beaujolais, stil droog wit uit Zuid-Portugal (Alentejo, Tejo, Lisboa, Setúbal, Algarve).
En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, diepgravende artikelen, inspirerende restaurants, wijn-spijscombinaties, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 1 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. En ook in onze webshop.
——————————————————————————————————–
Maremma Toscana: wijn van de kust
De Anteprima Toscana, in februari, begon voor Ronald de Groot dit jaar met een diner rond witte wijnen van de Toscaanse kust: Vermentino di Maremma Toscana Superiore. Een initiatief van een groep producenten die vol energie de lokale druif vermentino promoten. Bij de latere proeverijen kwamen ook rode wijnen uit het kustgebied – de Maremma – aan bod.
Coteaux Bourguignons vraagt om lef
Coteaux Bourguignons is een relatief jonge AOP, die de gemoederen beroert. Sommigen vinden dat het de wijnmakers in de Bourgogne ruimte geeft om te experimenteren, anderen noemen het een verwarrende aanvulling op de vele AOP’s die het gebied al telt. Magda van der Rijst zet feiten en meningen op een rij.
Roero: allemansvriend en Einzelgänger
Minder bekend dan buren Barolo en Barbaresco, maar met twee troeven in plaats van één: dat is Roero. Niet alleen edel rood van nebbiolo, maar ook heerlijk wit van arneis
Mediterranée…zo heet, zo heet
Toon Hermans bezong de idylle van de Middellandse Zee in 1958: Méditerranée, zo blauw, zo blauw… Dat beeld – mooie stranden, heerlijke zomers, geweldig eten – houden we graag in ons hoofd. Maar de laatste jaren gaat het steeds meer over verzengende hitte, uitputtende droogte of verwoestende stortregens. Helemaal geen slecht idee dus dat producenten van landen rondom de Middellandse Zee eens samenkomen en met elkaar van gedachten wisselen.
In de serie Doorgelicht: Anas-Cëtta 2023, Azienda Agricola Cogno
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze keer een heerlijke witte wijn uit Piemonte van een tot voor kort obscuur lokaal druivenras: nascetta. Elvio Cogno haalde het uit de vergetelheid en was in 1994 de eerste die er weer wijn van ging maken. En dan niet versneden met favorita en moscato, zoals vroeger, maar in purezza
Perfectie in cava
Het was Xavier Gramona die het onderwerp ooit aansneed: bij mousserende wijn krijgt de duur van de rijping met de gisten in de fles al veel aandacht, maar hoe belangrijk is de rijping nádat die gisten verwijderd zijn, dus na het dégorgement? Een technische proeverij gaf aardig inzicht.
De Rhône stroomt door
Meer dan 200 kilometer lang en in het zuiden dik 100 kilometer breed: de Rhône is een groot én belangrijk wijngebied. Maar ook hier ontkomen ze niet aan zaken als klimaatverandering en de trend van consumenten die liever wit dan rood drinken. Gelukkig zitten ze in de Rhône niet stil.
In de serie Nederlandse wijngids: Wijngaard Land en Boschzigt uit ‘s-Gravenland en Wijngoed Wilgenhorst uit Zeewolde
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
Bordeaux 2024: een modern jaar
Net als hier viel er vorig jaar in Bordeaux meer regen dan ooit, ook tijdens de oogst. Reden voor sommigen om het jaar al in september af te schrijven. Dat ergert de Bordelais behoorlijk. Want door weinig druiven aan de stokken en goed weer in juli en augustus hebben de wijnen alsnog een verrassende diepgang en vaak zelfs een uitstekende rijpheid, in combinatie met weinig alcohol. Tijd voor een herwaardering?
Duitse chardonnay: een goed idee?
Van alle druiven in Duitsland neemt verhoudingsgewijs de aanplant van chardonnay het meest toe. De witte topdruif uit de Bourgogne doet het er uitstekend en krijgt steeds meer aanhangers, ook onder Bourgogneliefhebbers.
In de serie Op de wijnkaart: Luuk Stierum: “Sommige dingen raad ik af; dat vinden gasten lastig”
Onlangs won Luuk Stierum met overmacht de Junior Sommelier Award. Deze jonge sommelier maakte veel indruk op de jury, onder andere met zijn doordachte wijn-spijscombinaties.
In de serie alles behalve wijn, deel 4: spuiten
Wijn komt niet zomaar tot stand. In het proces van wijnbouw en wijnmaken maakt een wijnboer gebruik van allerlei materialen, van plantmateriaal tot gisten en vaten. Deze keer: spuiten. Lars Daniëls las zich grondig in over gewasbescherming en sprak met wijnboeren én een toonaangevende producent van bestrijdingsmiddelen: BASF.
In de serie Nederlandse wijngids: Landgoed Heenwerf in Kruisland en Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
In de rubriek Wijnmensen: Kathleen van den Berghe: “ Dat zoet niet verkoopt, is ook weer zo’n mythe”
Wijnboer, wijnmaker, Master of Wine: Kathleen van den Berghe is de vrouw die alles kan. Ze gelooft niet in de mythes van de wijnhandel en heeft een verfrissende eigen mening.
In de rubriek Lekkere trek: Bistrot Regent in Nijmegen en Tante Kee in De Kaag
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: sommelier Job Seuren adviseert bij mosselen met nori en yuzu kosho en bij tuinbonen met geroosterde ui
We hebben twee lekkere gerechten, een sommelier die bij elk drie wijnen adviseert en een proefpanel dat het allemaal uitprobeert.
Verandering van kleur doet drinken
De wijnconsumptie daalt, vooral die van rode wijn. Rosé en witte wijn doen het beter. Wijnboeren moeten zich aan deze trend aanpassen en dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in een streek als Bordeaux, waar rode wijn al meer dan vijftig jaar de markt sterk domineert.