De karakteristieke Zwitserse wijnen van Tom Litwan
Aargau is misschien niet het eerste kanton waar je aan denkt als het over Zwitserse wijn gaat, maar dat weerhoudt Tom Litwan er niet van om er prachtige wijnen te maken. Integendeel, de kalkhoudende bodems, geologisch dezelfde als in de Jura en Bourgogne, inspireren hem tot het maken van authentieke, finesse rijke schuimwijnen en Pinots Noirs.
Litwan werkt biodynamisch en zijn manier van wijnmaken zou je low intervention kunnen noemen, maar hij moet niets hebben van het etiket ‘natuurwijn’. Er is ook niets funky aan zijn wijnen. De Blanc de Noirs bruiswijn heeft iets rijks en breeds zonder in te boeten aan frisheid, en de uitzonderlijke Petit Meslier is prachtig verticaal.
De Pinots Noirs weerspiegelen als geen ander de verschillende wijngaarden waar Litwan actief is. De Chalofe toont zijn warme, op het zuiden gerichte ligging met verkoeling van de hoogte en de door bos gekruinde heuveltop: rijp, aromatisch en complex, terwijl de Elfingen Rüeget eerder kersig, filigraan en vol spanning is.
Hoewel je zijn naam niet zo vaak tegenkomt als Gantenbein, Chappaz, Germanier of Adank, zijn zijn wijnen ook buiten Zwitserland verkrijgbaar. Jammer genoeg nog niet in Nederland. Wie probeert ‘t?