In Perswijn #3 leest u over mousserende wijnen uit Alta Langa, Costières de Nîmes en de proeftuin van Stan Beurskens. Verder aandacht voor wijnbeurs Millésime BIO, het Bichot-profiel en crus bourgeois. Laat u inspireren door liqueur de tirage, Rías Baixas en het recept voor nieuwe Bordeaux.
Met maar liefst 573 proefnotities zuidelijke Rhône: rood en wit uit AOP’s / AOC’s, rood en wit uit Veneto en Delle Venezie, mousserend wit uit Italië en onversterkt droog wit uit Andalusië, inclusief Vino de Pasto.
En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, diepgravende artikelen, inspirerende restaurants, wijn-spijscombinaties, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf 5 mei verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. En ook in onze webshop.
Alta Langa scoort goed
Piemonte is wereldberoemd om zijn rode wijnen, vooral die uit de Langhe. Het wil echter ook met mousserende wijnen meedoen op het hoogste niveau. ‘Ons startpunt is geweldig’, zegt producent Giorgio Rivetti. ‘We kunnen wijnen van wereldklasse maken.’
Costières de Nîmes, Rhône sur Mer
Het wijngebied Costières de Nîmes -de naam zegt het al- ligt rond de stad Nîmes. Aan de noordkant heb je de wijngebieden Lirac en Tavel. Aan de zuidkant de wijngaarden van de Languedoc, met het wijngebied rond Lunel en Frontignan. Maar wat betreft de ondergronden lijkt de streek vooral op Lirac en Tavel, en zelfs op Châteauneuf-du-Pape, met dezelfde rolkeien.
In de serie alles behalve wijn, deel 3: plantmateriaal
Wijn komt niet zomaar tot stand. In het proces van wijnbouw en wijnmaken maakt een wijnboer gebruik van allerlei materialen, van plantmateriaal tot gisten en vaten. Deze keer: plantmateriaal. Lars Daniëls sprak met wetenschappers, kwekers en wijnboeren.
De proeftuin van Stan Beurskens
In Nederland-wijnland kun je bijna niet om hem heen: Stan Beurskens. Wijnmaker en ondernemer in Vijlen en daarnaast zeer actief als adviseur bij talloze wijngoederen. De een loopt met hem weg, de ander vindt hem een ‘arrogante zak’. Nou ja, hoge bomen vangen veel wind, laten we maar zeggen. Als grootste wijngaardbezitter van Nederland is Beurskens wél iemand die ertoe doet. Zeker als, zoals hij het zelf noemt, ‘grote voorvechter van duurzaamheid’.
Millésime BIO: duurzaam resistent
Millésime BIO, eind januari in Montpellier, is een wijnbeurs die in het teken staat van biologische (en biodynamische) wijnbouw. Een beurs die probeert het ánders te doen. Net als de biologische bedrijven die zich duurzaam willen wapenen tegen het nieuwe klimaat, onder andere met onbekende, resistente druivenrassen.
Het Bichot-profiel
De passie straalt van het gezicht van wijngaardmanager Dominique Bon als we in de grand-cruwijngaard Corton-Charlemagne staan. Bevlogen vertelt hij over het belang van de conversie naar biologisch werken, via bodembeheer balans geven aan de wijnstok en over hoe dit zich vertaalt naar de wijnen. Het tekent de algehele stemming bij Albert Bichot.
In de serie Doorgelicht: Bodegas Martúe, Martúe Gran Vino 2018
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze keer een Vino de Pago: een aparte, be-
schermde herkomstbenaming in Spanje. Bodegas Martúe is een individueel geclassificeerd domein en de wijn is gemaakt op het domein en van eigen wijngaarden, in een beperkt gebied met bijzondere terroiromstandigheden voor hoge kwaliteitswijn.
Liqueur de tirage, de stille kracht
De ‘traditionele methode’ betekent voor mousserende wijn dat er een tweede vergisting in de fles bij komt kijken. Tijdens die tweede vergisting wordt de mousse gevormd. Dat gebeurt dankzij toevoeging van de liqueur de tirage: een onmisbare component die je niet als zodanig proeft, maar die het eindproduct wel beïnvloedt.
In de rubriek Wijnmensen: Elise Moeskops: “ Ik beschouw mijn rol als raadslid als dienend, net als in het restaurant”
‘Zoals zoveel mensen heb ik van mijn hobby, wijn, mijn werk gemaakt. De truc is om wijn als hobby te blijven
zien, daardoor blijft het leuk. Dat is me gelukt.’
Crus bourgeois: respect!
Begin jaren negentig, Parijs. Elk jaar viel er een uitnodiging in de bus voor het bijwonen van de Coupe des crus bourgeois. Een mooi feestje, in de vorm van een knock-outwedstrijd. Je mocht steeds drie jaargangen per château beoordelen, en de winnaar (3-0 of 2-1) ging door naar de volgende ronde. De uiteindelijke winnaar mocht een fraaie bokaal omhooghouden en genoot daarmee veel prestige.
Rías Baixas: een zee aan heerlijke wijnen
Proeverijen van de crème de la crème van een gebied, samengesteld door echte kenners, zijn leerzaam en waardevol. Zoals de proeverij van Rías Baixas tijdens de Barcelona Wine Week 2025. Een zee aan bijzondere vinos Atlánticos.
In de serie Nederlandse wijngids: Landgoed Heenwerf in Kruisland en Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
In de serie Op de wijnkaart: Alain Legel en Sam Straaten: “Wij denken te kunnen ruiken welke mensen graag wijn drinken”
Als gasten gaan zitten, staan de flûtes al op tafel, want niets feestelijker en frisser dan een bubbeltje. Een Portugees bubbeltje, welteverstaan.
Veelzeggende proefnotities
Proefnotities kunnen in allerlei vormen veelzeggend zijn. Bij Perswijn maken we technische proefnotities, die de wijn niet alleen moeten beschrijven, maar ook identificeren en waarderen – en dat in weinig woorden.
In de rubriek Lekkere trek: Hofstede Meerzigt in Zoetermeer en Landgoed De Wilmersberg in De Lutte
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: sommelier Lukas Wiegman adviseert bij asperges en bij lam
We hebben twee lekkere gerechten, een sommelier die bij elk drie wijnen adviseert en een proefpanel dat het allemaal uitprobeert.
Het recept voor nieuwe Bordeaux
Variëteiten die vroeger toonaangevend waren in een bepaalde streek zijn soms niet meer voldoende aangepast aan de nieuwe klimatologische omstandigheden. Het veranderen van de druivenmix kan dan een interessante, zij het ingrijpende optie zijn. Marc Plantevin bestudeerde in zijn promotieonderzoek welke variëteiten in de toekomst hun plaats in Bordeaux zouden kunnen vinden.
In het verslag van Lars Daniëls over de Alta Langa wijnen (ben er zelf ook importeur van) staat een wel heel opmerkelijk bedrag voor witte truffels! €480 per kilo!
Het zal eerder €4800,- per kilo zijn.
Groet,
Ron