Er zit leven in Crozes-Hermitage - Perswijn
Nieuws

Er zit leven in Crozes-Hermitage

De grootste appellation van de noordelijke Rhône is opmerkelijk gevarieerd en dynamisch. Crozes-Hermitage doet zijn wel klinkende naam eer aan, met overtuigende wijnen, ook in het betaalbare segment.

door Lars Daniëls

Hoewel de appellation in de volksmond kortweg Crozes wordt genoemd, is het Hermitage in de officiële naam natuurlijk niet onbelangrijk. Hermitage is de beroemdste cru van de noordelijke Rhône en een van de bekendste herkomstbenamingen van de hele wijnwereld. Als je daarvan kunt meeprofiteren, doe je dat uiteraard. En ook al hebben grote delen van het huidige grondgebied weinig gemeen met de wijngaarden op de wereldberoemde heuvel, historisch gezien is de naam helemaal logisch.

Klein begin, grote uitbreiding

Crozes-Hermitage is een dorp ten noorden van de Hermitage-heuvel en de naamgever van de appellation, die al in 1937 de status van AOC kreeg. Tot en met 1952 gold deze benaming alleen voor de wijngaarden van die kleine gemeente. Pas daarna werd de appellation uitgebreid en aanzienlijk. De dorpen Éme, Serves-sur-Rhône, Gervans, Larnage, Tain-lHermitage, Mercurol, Chanos-Curson, Beaumont-Monteux, La Roche-de-Glun en Pont-de-lIsère mochten ook AOC Crozes-Hermitage gaan maken. Daarmee werd het de grootste appellation van de noordelijke Rhône (Côtes du Rhône speelt in het noorden een heel bescheiden rol), zij het aanvankelijk vooral potentieel. Laurent Fayolle, de eerste producent die ik bezocht tijdens mijn bezoek, vertelt: “Tot 1990 kwam Crozes-Hermitage vooral uit de dorpen in het noordelijke deel, dus uit Crozes-Hermitage zelf en Éme, Serves-sur-Rhône, Gervans, Larnage en ook Mercurol. Het inmiddels beroemde plateau des Chassis is voor grootschalige wijnbouw pas 30 jaar oud, op Domaine Combier en Domaine de Thalabert van Jaboulet na. Maar het is nu wel goed voor 75% van de hele productie.” Voorheen was het vooral een gebied waar fruit als abrikozen en kersen werden geteeld.

Terroir: diverser dan gedacht

De ontginning van het zuidelijke deel van de appellation, vaak gemakshalve aangeduid als Les Chassis – hoewel het gebied uit veel meer lieux-dits bestaat dan alleen het eigenlijke Les Chassis – heeft het beeld van Crozes-Hermitage flink veranderd. En ook verrijkt.

Dit heeft allereerst met terroir te maken. Terwijl de noordelijke wijngaarden grotendeels op een granieten ondergrond liggen en de wijnen vaak doen denken aan die van de westkant van Hermitage –alleen dan wat minder krachtig – heeft het terroir van Les Chassis, met zijn galets roulés op rode klei, meer overeenkomsten met dat van de zuidelijke Rhône. De wijnen uit dit gebied zijn ook beduidend mediterraner dan die van het noordelijke deel.

Maar Crozes-Hermitage is veel diverser dan deze grove tweedeling, tussen het graniet van het noorden en de galets roulés van het zuiden. Op meerdere plekken, zoals in de dorpen van het noordelijke deel en bij Mercurol en Chanos-Curson, bestaat de bodem uit löss (op graniet). Heel bijzonder zijn de bodems bij de ruïnes van het kasteel van Larnage, die bestaan uit kaolien, een witte klei.

En dan hebben we het nog niet over de specifieke klimatologische verschillen tussen noord en zuid. Die worden mede bepaald door verschillen in hoogte, waarbij het noordelijk deel niet alleen minder warm is door de noordelijke ligging ‘achter’ de Hermitage-heuvel, maar ook omdat de wijngaarden gemiddeld 50-100 meter hoger liggen dan die in het zuiden. Het zuiden profiteert volop van de warme mediterrane lucht die door het Rhônedal zijn weg omhoog zoekt.

Rode Crozes

Voor de appellation Crozes-Hermitage mogen drie druivenrassen worden gebruikt. Voor rood is dat syrah, eventueel aangevuld met maximaal 15% marsanne en/of roussanne. Die moeten samen met syrah worden vergist en mogen tot maximaal 15% samen met syrah in gemengde wijngaarden staan aangeplant. Syrah geeft net als elders in de noordelijke Rhône heel intense en pure wijnen, met goede kleur, goed fruit, goede tannine en doorgaans genoeg frisheid. Die van het graniet van het noorden zijn slanker en frisser dan die van de rolkeien in het zuiden, die krachtig, kruidig en warm overkomen. Laurent Fayolle vertelt over de uitdagingen van warme jaren, die steeds meer voorkomen: “Syrah geeft in warme, droge jaren veel tonen van réglisse (zoethout, geur van drop). Dat zou een stressaroma kunnen zijn.”

Witte Crozes

De witte Crozes wordt gemaakt van marsanne en/of roussanne, waarbij de aanplant van marsanne groter is. François Tardy van Domaine des Entrefaux vertelt over roussanne: “La Roussanne was eerder in Crozes-Hermitage dan marsanne en is historisch de witte druif van Crozes, maar verdween om haar wisselvalligheid.” Nu is roussanne weer populair om aan te planten en geliefd om aroma’s van gele bloemen, honing en een ronde, sappige smaak. Maar die is iets minder lang in de afdronk dan die van marsanne, geeft Laurent Fayolle aan. En hij licht toe over Marsanne: “Marsanne heeft grotere trossen dan Roussanne en wordt meestal eerder geoogst. Ze geeft meer body en structuur dan Roussanne, het kan zelfs lijken alsof er hout is gebruikt terwijl er geen hout aan te pas komt. Typerend is ook een lichte bitterheid, die echter wel elegant moet blijven; bij lage zuren wordt die bitterheid minder verfijnd.” Dat heeft ook te maken met de timing van de oogst, benadrukt hij: “We kunnen niet meer wachten tot de schil bruinig wordt, want dan is de zuurgraad te laag. We moeten eerder ingrijpen, wat betekent dat je veel in de wijngaard moet zijn en constant moet proeven. Anders ben je te laat. Laboratoriumanalyses geven te weinig informatie en komen vaak te laat.”

Hoewel Syrah zowel uit het noorden als uit het zuiden van Crozes anders maar even goed kan zijn, geldt dat minder voor witte wijnen. Het is algemeen geaccepteerd dat Les Chassis te warm is voor wit. Het noorden, met zijn granieten bodems, en de omgeving van Mercurol en Chanos-Curson, waar löss overheerst, zijn daarentegen veel geschikter.

Recente jaargangen

De warme, droge vintages van de afgelopen jaren worden in het algemeen (zeer) hoog gewaardeerd door de internationale media en de meeste producenten. 2018 was heel goed wat betreft kwaliteiten en opbrengsten, zowel voor rood als voor wit. 2019 was stevig en heel goed, met wijnen die goed zullen ouderen. 2020 komt heel mooi aromatisch, rijp en verleidelijk over. En 2022, met zijn warme, droge zomer en vroege oogst, wordt ook omhoog geschreven. Dat geldt niet voor het koele en uitdagende 2021, dat als matig wordt gezien. Toch is dat te kort door de bocht, want we proefden tal van prachtige wijnen, zowel rood als wit. Emmanuel Darnaud breekt ook een lans voor 2021: “Over 2021 wordt wat neerbuigend gesproken en geschreven,” zegt hij. “Maar ik denk dat, in tegenstelling tot noordelijkere regio’s zoals de Bourgogne, de Syrah-wijnen uit Crozes in 2021 wél voldoende rijp zijn. Daarnaast zijn ze fris, elegant en uiterst doordrinkbaar. Zeker geen slecht jaar.”

Hele trossen of niet

Darnaud merkt terecht op: “Met de wisselende jaren en de vele uitdagingen is de rol van de wijnmaker nog belangrijker geworden, denk ik. Het is cruciaal om de balans in de wijnen te bewaken.”

Dat is een uitdaging waar elke wijnmaker op zijn eigen manier mee omgaat. Een mooi voorbeeld daarvan is het contrast tussen twee van de bekendste producenten van Crozes-Hermitage – en Les Chassis in het bijzonder – wiens wijngaarden deels op steenworp afstand van elkaar liggen: Domaine Alain Graillot en Domaine Combier. Alain Graillot stond bekend om zijn vinificatie met hele trossen, terwijl Laurent Combier juist alle druiven voor zijn Crozes volledig ontsteelde. Hun zonen, Maxime en Antoine Graillot en David en Julien Combier, zetten deze tradities voort.

Maxime Graillot:“Ik begrijp niet waarom vroeger alleen mijn vader en Dard & Ribo met hele trossen werkten. Misschien waren anderen bang voor groene steeltjes, maar de wijnen van toen waren eigenlijk stabieler, met een lagere pH. Dus de lichte stijging van de pH die hele trossen met zich meebrengen, was niet problematisch.”

Nota bene, doordat de steeltjes relatief veel kalium bevatten dat wijnsteenzuur bindt, neemt de pH altijd
wat toe. ‘Als je niet ontsteeld zit syrah vaak op 3.9 tegenover 3.7 wel ontsteeld. Maar toch komen de 
wijnen frisser over, ook door een vleugje groenigheid dat er altijd wel is. Bovendien voorkom je 
overextractie omdat je bang bent voor te grote invloed van de steeltjes!’

David Combier legt hun visie uit, die anders is maar niets minder: “Bij ons wordt alle Syrah voor Crozes volledig ontsteeld. Alleen voor Saint-Joseph gebruiken we soms hele trossen. We doen gewoon wat al jarenlang goed werkt. We willen mooi fruit, fluwelige tannines en wijnen die al jong drinkbaar zijn.”

Eigentijds: infusie en wine globes

Niet alleen hele trossen is een issue in Crozes, ook maceratie. Meer en meer producenten doen steeds minder extractie. Dat wil zeggen dat actieve technieken als pigeage minder worden gebruikt en remontages veelal genoeg zijn. Steeds vaker praat men over infusie in plaats van extractie, hetgeen logisch is met de goede fenolische rijpheid van de druiven tegenwoordig. Een voorbeeld is hoe Laurent Fayolle te werk gaat: “Ik doe eigenlijk alleen remontages, om de schillen nat te houden tijdens eerste dagen van gisting, en dan een pigeage om de hoed te mengen met de gistende wijn als die nat is. Maar niet veel extractie, meer infusie.”

Tegelijk en in lijn met de trend naar verfijnde, niet te zwoele wijnen, zie je ook dat het gebruik van nieuw hout afneemt en dat men vaker groter hout gebruikt, van 400, 500 en 600 liter (demi-muid) maar ook veel foudres. En daarbij betonnen tanks, betonnen eieren, amforen en zelfs glazen wine globes van verschillende grootte. Bij een producent als Combier gebruiken ze al die verschillende vaten van verschillende materialen om extra complexiteit in de assemblages te krijgen. Heel intelligent.

Ook betaalbaar wit en vooral rood

Cave de Tain, Crozes-Hermitage blanc Nobles Rives 2022 cat. 7

M. Chapoutier, Crozes-Hermitage rouge Petite Ruche 2022 cat. 7

Cave de Tain, Crozes-Hermitage rouge Nobles Rives 2022 cat. 7

Domaine Melody, Crozes-Hermitage rouge Friandise 2022 cat.7

 

De nieuwe generatie

Ik was niet alleen onder de indruk van de kwaliteit van Crozes-Hermitage – van betaalbaar naar duur – of van de natuurlijke diversiteit binnen de appellation. Opmerkelijk was de dynamiek van het gebied, waar de jeugd duidelijk het voortouw neemt, met aanjagers als Daphne Chave, David Combier en Maxime Chapoutier. Kinderen uit traditionele domaines gaan in het buitenland bijleren (of hebben dat al gedaan), proeven vaak samen en wisselen informatie uit. Een mooi initiatief van de nieuwe generatie is Wine & Transat Mercurol bij Le Tour de Mercurol, in de wijngaarden. Het is een grote proeverij waar alle wijnen tegen vriendenprijzen te koop zijn. Er zijn food trucks met lokale specialiteiten en DJ’s. Het is prachtig om iemand als Daphne Chave van Domaine Yann Chave erover te horen praten, met groot jeugdig enthousiasme. Het doet de samenhorigheid binnen Crozes-Hermitage heel goed. En maakt dat de toekomst er goed uitziet voor Crozes-Hermitage, een verrassend gevarieerde en dynamische appellation.

Bezochte domeinen en favoriete wijnen

Eind november 2023 bezocht ik een groot aantal producenten, van allerlei omvang en reputatie. Ik heb ze in het volgende overzicht arbitrair gerangschikt, met daarbij telkens mijn twee favoriete wijnen uit hun assortiment.

Vaandeldragers

Domaine Combier

Een van de topproducenten van de appellation, gelegen aan de N7 en beroemd van hun Clos des Grives. Het domaine is maar liefst 60 hectare groot, waarvan 56 hectare in Crozes. Geweldig bedrijf, geweldige wijnen.

Crozes-Hermitage rouge Domaine 2022 17 pnt

Crozes-Hermitage rouge Clos des Grives 2021 17 pnt

Importeur: Vinoblesse

 

David Combier

Domaine Laurent Fayolle

Het domaine met 12 hectare in Crozes heette voorheen Fayolle Père & Fils, maar Laurent wilde het anders doen dan zijn vader, onder andere biologisch werken. De wijnen zijn zoals hij overkomt, precies en fijn genuanceerd. En hebben prachtige terroirexpressie.

Crozes-Hermitage blanc Les Pontaix 2022 16,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge Clos Les Cornirets 2021 17,5 pnt

 

Laurent Fayolle

Domaine Yann Chave

Rugbyman Yann Chave is een bekende persoon en president van de appellation. Dochter Daphne zal het bedrijf van 20 hectare leiden in nieuwe tijden en is net als haar vader enorm betrokken bij Crozes-Hermitage als geheel. Mooie wijnen in een rijpe, brede maar verfijnde stijl.

Crozes-Hermitage rouge 2022 16 pnt

Crozes-Hermitage rouge Le Rouvre 2020 17 pnt

Importeur: Sanders Wijnkopers

Domaine Alain Graillot

Alain Graillot overleed onverwachts in 2022, maar heeft een prachtig bedrijf met 27 hectare achtergelaten aan zijn zoons Maxime en Antoine.Ik doe alles zoals mijn vader’, zegt Maxime,  ‘alleen heb ik de opvoeding een beetje verlengd, doe een langere rijping. Mijn vader kon zich dat niet veroorloven, wij nu wel. Dat is een zekere rijkdom. Heel karaktervolle wijnen, soms rustiek in hun jeugd maar prachtig wanneer ze op dronk zijn.

Crozes-Hermitage rouge 2022 16,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge La Guiraude 2020 (vatmonster) 17+ pnt

Importeur: Okhuysen

Maxime Graillot

Grote spelers

M. Chapoutier

Over Chapoutier is al veel geschreven. Een grote biodynamisch werkende producent van heel goede en grote wijnen, van betaalbaar tot zeer hoog geprijsd. De stijlvolle wijnen blinken uit door precisie, diepgang en verfijning. Wereldklasse, ook in Crozes-Hermitage, met als vlaggenschip de geweldige Les Varonniers, grotendeels van het graniet van de westkant van Hermitage.

Crozes-Hermitage blanc Les Meysonniers 2022 16,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge Les Varonniers 2021 17,5 pnt

Importeur: Cordier

 

Maxime Chapoutier

Cave de Tain

Een van de beste coöperaties van Frankrijk, met breed verkrijgbare wijnen in de betaalbare prijscategorie en opmerkelijk goede sélections parcellaires.

Crozes-Hermitage blanc Les Hauts d’Éole 2020 16,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge Les Hauts du Fief 2020 16,5 pnt

Importeur: DGS Wijn

Paul Jaboulet Aîné

Beroemd van La Chapelle, maar ook van Domaine de Thalabert in Crozes-Hermitage, de eerste wijngaard die Jaboulet kocht, in 1834. Thalabert is 40 hectare groot en heeft nog een substantieel aantal heel oude stokken. Heel beroemd en nog steeds heel goed.

Crozes-Hermitage blanc Domaine de Roure 2021 15,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge Domaine de Thalabert 2018 17 pnt

Importeur: l’Exception

 

Minder bekend maar goed

Domaine Emmanuel Darnaud

Begonnen in 2001, nu 20 hectare groot, waarvan 16,5 hectare in Crozes-Hermitage (en 1,5 hectare in Hermitage!). Emmanuel houdt van schoon werken, assembleren en precisie.

Crozes-Hermitage rouge Les Trois Chênes 2022 ****(*)

Crozes-Hermitage rouge Au Fil du Temps 2021 ****(*)

Importeur: B.J. de Logie, Van Eyck

Emmanuel Darnaud

Domaine des Entrefaux

Prachtig gelegen domein van François Tardy bij Chanos-Curson, met naast wijngaarden ook graanakkers en eikenboomgaarden voor truffels! Hij is een hoeder van de tradities van Crozes-Hermitage en een voorstander van de herintroductie dorpsnamen. ‘Alle dorpen hadden hun specifieke kenmerken en wijnen: Mercurol, Chanos-Curson, Gervans, Ruoms, etc. Zou mooi zijn als dat terugkomt.’

Crozes-Hermitage blanc Les Pends 2022 16,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge Les Machonnieres 2020 17 pnt

Importeur: J. Bart

 

François Tardy

Domaine des Hauts Chassis

Het familiedomein van vader Franck, zoon Raphael en opa Roland Faugier is een solide producent, waar de opvolging met goede nieuwe ideeën komt. Gelegen in het hart van Les Chassis, met 20 hectare in de appellation.

Crozes-Hermitage rouge Les Châssis 2020 16,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge Vespera 2022 16,5 pnt

Importeur: Well of Wine, Bosman Wijnkopers

Drie generaties bij Hauts Chassis

Nieuwkomers

Domaine Vendôme

Jong bedrijf van Celine en Robert Roudier, gevestigd in Larnage. Maken zelf hun wijnen sinds 2020, met maar liefst 40% witte druiven, voorwaar geen nadeel met de huidige vraag. Ook abrikozen, kersen, lavendel en truffels.

Crozes-Hermitage blanc Les Bruclas 2022 15,5 pnt

Crozes-Hermitage rouge Ergeron 2020 16 pnt

Céline en Robert Roudier

 Domaine Melody

Dynamisch bedrijf van Marc Romak en Marlène Durand, begonnen in 2010, voordien werden de druiven verkocht aan de Cave de Tain. Hij heeft trouwens Nederlandse ouders, uit Vlaardingen. Totaal nu 20 hectare, vooral wijngaarden in Les Chassis, maar syrah uit Larnage in Étoile Noire.

Crozes-Hermitage blanc Chaos Blanc 2022 16 pnt

Crozes-Hermitage rouge Étoile Noire 2021 16 pnt

Importeur: Wijndijck

Marlène Durand en Marc Romak

Domaine des Combat

Nog een jong domaine, dat in 2017 de Cave de Tain verliet –het was een van de oprichters van de coöperatie– en voor zichzelf begon. Sandra Combat werkt samen met haar ouders en een oenoloog. Ze heeft 22 hectare in Crozes-Hermitage, waarvan 20 in Mercurol en 2 in Larnage.

Crozes-Hermitage blanc 2022 15 pnt

Crozes-Hermitage rouge ExceptionElle 2020 16 pnt

 

Crozes-Hermitage in vogelvlucht:

ligging: op 45º NB, zuidelijk in de noordelijke Rhône, op de oostelijke oever van de Rhône, ten noorden, oosten en zuiden van AOC Hermitage

oppervlakte: 1.869 hectare

gemeenten: Crozes-Hermitage, Érôme, Serves-sur-Rhône, Gervans, Larnage, Tain-l’Hermitage, Mercurol, Chanos-Curson, Beaumont-Monteux, La Roche-de-Glun en Pont-de-l’Isère

druiven: syrah, marsanne en roussanne 

productie: ± 80.000 hectoliter per jaar; 90% rode wijnen, 10% witte wijn 

klimaat: semi-continentaal overgangsklimaat met beduidende mediterrane invloeden; gem. max. temperatuur groeiseizoen: 24,8 ºC, gem. min. temperatuur groeiseizoen: 12,5 ºC; neerslag per jaar: 686 mm, zonuren per jaar: 2196 uur 

geologie en bodems: heel divers; in het noorden vooral grof zanderige, kleihoudende bodems en löss op verweerd graniet, in het zuiden rolkeien op rode klei, bij Larnage witte zandbodems (Kaolin) 

 

Lars Daniels

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven en ontvang uitnodigingen voor wijnproeverijen, wijntips, het laatste wijnnieuws en onze flesaanvraag.

Bij inschrijving ontvangt u gratis het e-book van Lars Daniëls MV over terroir. Meer dan 20.000 wijnliefhebbers en 900 importeurs ontvangen onze nieuwsbrief.

Zijn uw gegevens veranderd? Schrijf u met uw oude e-mailadres opnieuw in en u krijgt de mogelijkheid om uw gegevens aan te passen.

Reageer op dit item

nl Nederlands