PERSWIJN #2 met supplement Neusiedlersee komt uit op 10 maart 2025 - Perswijn
Perswijn 2 - Cover
Nieuws

PERSWIJN #2 met supplement Neusiedlersee komt uit op 10 maart 2025

Het supplement over biodiversity hotspot Neusiedlersee geeft veel achtergrondinformatie over dit prachtige Oostenrijkse natuur- en cultuurgebied en uiteraard vele proefnotities van interessante en aanbevelingswaardige wijnen.

In Perswijn #2 leest u over het jubeljaar 2021 voor Barolo, Bordeaux 2022 op fles en de Riesling van het Duitse Dönnhoff. Verder aandacht voor Sauternes van Château de Fargues, wijn uit amforen, ijzersterk Eisenberg en de gevolgen van low– en no alcohol.  Laat u inspireren door Noma’s hoofdsommelier Mees List, uw invloed op de voorzichtige trend naar lokale druivenvariëteiten en Malbec op een dubbelspoor.

Met maar liefst 843 proefnotities rode Bourgogne, Duitse Riesling in alle stijlen (2), rood en wit uit Chili, rode wijn uit Ribera del Duero en sherry in alle stijlen.

En natuurlijk in PERSWIJN #2 de vertrouwde columnisten, rubrieken, diepgravende artikelen, inspirerende restaurants, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #2 met supplement Neusiedlersee is vanaf 10 maart verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs. En ook in onze webshop.

——————————————————————————————————–

Proeverij Nebbiolo Prima, Barolo 2021: jubeljaar

Onlangs kwamen de nieuwe jaargangen van Roero, Barbaresco en Barolo uit. 2022 was klimatologisch een uitdagend jaar en dat proef je in Roero en Barbaresco. Bij 2021 ligt het anders. Dat is een groots jaar voor Barolo, met klassieke, complete wijnen.

Bordeaux 2022 op fles

Begin januari ging Ronald de Groot, zoals elk jaar, naar Bordeaux voor het proeven van de laatste jaargang op fles, ditmaal 2022. Tijdens de primeurproeverijen in april 2023 werd ’22 onthaald als een soort wonder. Wijnen met frisheid, na een zomer van extreme droogte en veel hitte. Maar is dat nog steeds zo?

In de serie alles behalve wijn, deel 2: gisten

Wijn komt niet zomaar tot stand. In het proces van wijnbouw en wijnmaken maakt een wijnboer gebruik van allerlei materialen, van plantmateriaal tot gisten en vaten. Deze keer: gisten. Lars Daniëls sprak uitgebreid met Erbslöh, de toonaangevende Duitse verkoper van gisten en allerlei andere œnologische hulpmiddelen.

Dönnhoff, blik op Riesling

Hoewel Ronald de Groot, anders dan Lars Daniëls, niet zo vaak in Duitsland komt, heeft hij toch iets speciaals met het wijngoed Dönnhoff uit de Nahe. Wellicht omdat er met enige regelmaat wijnen van dit wijngoed op tafel kwamen tijdens de bijeenkomsten met de groep van ’53’ers, de oude rotten uit zijn geboortejaar. Zelfs in Oporto, tijdens hun laatste reis, konden zijn Duitse reisgenoten het niet laten zonder overleg een fles van dit domein te bestellen. Gezien de kwaliteit van de wijn moest hij het ze vergeven.

Iedereen ambassadeur!

Zowat iedere wijnregio heeft tegenwoordig een programma voor ambassadeurs of certified educators. Wat zegt zo’n titel en wat doen al die ambassadeurs eigenlijk?

Low & no, the way to go?

Of je het leuk vindt of niet, er wordt steeds minder alcohol gedronken. De wijnwereld reageert erop door een scala aan laag- en non-alcoholische producten te ontwikkelen – in de termen van nu: low en no. Natuurlijk om de consument te dienen, maar ook vanwege sociale en maatschappelijke situaties zoals bijvoorbeeld behoud van werkgelegenheid.

Château de Fargues zoet en zuur

Château de Fargues, in Sauternes, lijkt soms een soort kloon van buurchâteau d’Yquem. Wellicht omdat het tot 1999 eeuwenlang dezelfde eigenaar had, de familie van de markiezen van Lur Saluces. Met dezelfde kwaliteit, dezelfde passie om een bijzondere zoete wijn te maken, op beide châteaux. Maar verschillen zijn er ook. Philippe de Lur Saluces vertelt erover.

IJzersterk Eisenberg

Eisenberger gold in Oostenrijk als dé aanduiding voor een karaktervolle rode wijn van de blaufränkischdruif. Het was er vanaf 2010 de enige variëteit met de DAC-classificatie. Sinds 2023 is dat veranderd. Toen werd ook welschriesling in de DAC-status verheven.

In de rubriek Wijnmensen: Mees List, Noma’s hoofdsommelier,: “Als je hier een idee hebt ga je er gewoon vol achteraan”

‘Ik bemoei me met alles wat vloeibaar is, behalve soep. Water, koffie, thee, non-alcoholische arrangementen, cocktails, wijn, bier, sake – alles. Ik werk samen met het fermentatieatelier en pas heb ik nog een hoofdkoffiebrander aangenomen.’

Malbec op een dubbelspoor

Veel Franse wijnproducenten besluiten een wijndomein in een opkomende wijnmarkt te kopen. Het omgekeerde zien we niet vaak. Het koppel Diane Fabre en Hervé Joyaux Fabre was er eigenwijs genoeg voor: vanuit Argentinië kwamen ze terug naar Cahors, de bakermat van ‘hun’ malbec. Maar op het moment van onze proeverij regent het al weken pijpenstelen in Cahors. Dat zou in Argentinië nooit gebeuren; daar is droogte het probleem. Met heel verschillende Malbecs als resultaat. Wat de mooiste is? Ronald de Groot weet het wel.

Op eigen voeten of toch liever geënt?

Voor sommige mensen zijn ongeënte druivenplanten ‘de heilige graal van de wijnbouw’. Dat kun je overdreven vinden, maar druivenplanten op hun eigen wortels hebben iets magisch. En daar waar ze nog voorkomen, geven ze niet zelden heel goede wijn. Lars Daniëls gaat op onderzoek en waagt zich aan een potje filosoferen over de heilige graal.

In de serie Doorgelicht: Savage Cinsault ‘Follow the line” 2022

Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Zuid-Afrika maakt een aantal van ’s werelds beste Cinsaults, die je zou kunnen omschrijven als mediterrane Pinots. Zoals deze van Duncan Savage.

In de serie Nederlandse wijngids: Wijngaard de Linie (Made) en Auansati (Kerk-Avezaath)

Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.

In de serie Op de wijnkaart: Taco de Vos: “In dit werk zit je natuurlijk in je eigen bubbel”

Taco blaakt van het zelfvertrouwen en zijn overtuiging is dan ook: sta als sommelier achter wat je doet. Dan komt die goede wijnkaart vanzelf.

Wijn uit amforen, een feestje waard

Al duizenden jaren wordt er wijn gemaakt in diverse soorten aardewerk, voor het gemak vaak amforen genoemd. Een van de gebieden met een grote traditie daarin is Alentejo, waar in november 2024 weer een Wine Amphora Day plaatsvond.

In de rubriek Lekkere trek: Wijnrestaurant Mes Amis in Maastricht en Restaurant De Kromme Dissel in Heelsum

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: sommelier Sabas Joosten adviseert bij de gerechten van Restaurant Sinck (Amsterdam)

We hebben twee lekkere gerechten, een sommelier die bij elk drie wijnen adviseert en een proefpanel dat het allemaal uitprobeert.

Liever lokaal

In januari dit jaar kwam Kees van Leeuwen met Franse en Spaanse collega’s bijeen tijdens een workshop in Pamplona over onderzoek naar druivenrassen. Daar bestaan er duizenden van, maar er worden er minder dan twintig op grote schaal aangeplant. Daar moet verandering in komen.

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven en ontvang uitnodigingen voor wijnproeverijen, wijntips, het laatste wijnnieuws en onze flesaanvraag.

Bij inschrijving ontvangt u gratis het e-book van Lars Daniëls MV over terroir. Meer dan 20.000 wijnliefhebbers en 900 importeurs ontvangen onze nieuwsbrief.

Zijn uw gegevens veranderd? Schrijf u met uw oude e-mailadres opnieuw in en u krijgt de mogelijkheid om uw gegevens aan te passen.

Reageer op dit item

nl Nederlands