Perswijn #4 komt uit op maandag 10 juni! - Perswijn
Nieuws

Perswijn #4 komt uit op maandag 10 juni!

PERSWIJN #4 komt uit op 10 juni 2024. In Perswijn #4 leest u over sherry, bubbels uit Boedapest, wijn uit China en de nieuwe generatie glazen flessen. Verder aandacht voor de Anteprima Toscana, de Nederlandse wijngaarden Hoog Beek & Royen en Hof van Twente, Bordeaux 2023, Ribera del Duero en nog vele andere boeiende en diepgaande artikelen. Met maar liefst 1193 proefnotities wit uit Argentinië, rood uit Zuid-Afrika, rood uit Oostenrijk en rood en wit uit Douro, Dão en Bairrada. En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 10 juni verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Sherry maakt indruk

Jerez-Xérès-Sherry-Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, zo luidt de officiële naam van de Denominación van sherry. Een mond vol en typerend voor de wijnen: enorm divers, complex en eigenzinnig, maar ook niet gemakkelijk te vermarkten.

 

Etyeki Pezsg: bubbels uit Boedapest

Plannen voor een stedentrip naar Boedapest? Als u er toch bent, is het een klein uitstapje naar Etyek-Buda, een wijngebied dat nog geen 30 kilometer van het stadshart ligt. De streek is gespecialiseerd in Pezsgő: een mousserende wijn uit Hongarije.

 

Mascarello & Mascarello: groots & groots

Bartolo Mascarello en Giuseppe Mascarello behoren tot de meest gerenommeerde producenten van Barolo. Ze hebben meer gemeenschappelijk dan alleen hun familienaam, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Ze belichamen Barolo; elk op eigen, grootse wijze. ‘Kiezen kun je bijna niet’.

 

In de serie Op de wijnkaart: Susan van der Sande & Bobby Oudshoorn: ‘Het is opvallend hoeveel meer veel van onze gasten van wijn weten sinds covid’

Italiaans Restaurant Caffè Toscanini in Amsterdam is een instituut. Maar wel eentje dat bruist van het leven.

 

Wijn uit China: ‘We leren veel en snel’

Ooit, nog niet eens zo heel lang geleden, keek de wijnwereld even wellustig als bevreesd naar China. Het enorme potentieel aan beginnende wijndrinkers beloofde gouden bergen aan exportbehoeftige traditionele wijnlanden. Tegelijkertijd had China zelf een enorme productiecapaciteit opgetuigd waardoor die wijnlanden zich behoorlijk bedreigd voelden. Van beide ontwikkelingen is tot nu toe weinig terecht gekomen. Maar dat lijkt te gaan veranderen.

 

In de serie Doorgelicht: Roero Riserva Sudisfá, 2019, Angelo Negro

Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Roero brengt mooie wijnen voort. Angelo Negro & Figli is er een van de toonaangevende producenten én het is een sympathiek familiebedrijf.

 

Glashard de lichtste

Glas is zonder twijfel de beste verpakking voor wijn. Het geeft geen smaak af, zelfs niet na tientallen jaren bewaren. Maar glas heeft ook een groot nadeel: het is slecht voor het milieu. Hoe zwaarder de fles, des te hoger de milieubelasting en dus komen er lichtere flessen.

 

Anteprima Toscana: marketingkracht

Het fenomeen anteprima begon in Toscane, toch al gauw een jaar of twintig geleden: een proeverij om de nieuwste jaargang(en) op de markt te presenteren. Een voorbeeld dat navolging kreeg. Inmiddels is er in Italië een ware golf van anteprima-evenementen, van Amarone in het noorden tot Sicilië in het zuiden. Een voorbeeld van (on)georganiseerde overkill. Maar het werkt wel, zeker in combinatie met de recente UGA’s en pievi.

 

In de serie Nederlandse wijngids: Wijngaard Hoog Beek & Royen en Hof van Twente

Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.

 

Bordeaux 2023: ‘routine werkt niet meer’

Na de bijzonder fraaie jaargang 2022 smeekten de producenten van hoge Bordeaux om wéér een goede oogst. De markt zit al tegen en een slechte oogst zou praktisch onverkoopbaar zijn. Gelukkig zijn de wijnen van 2023 mooi, zij het wat wisselend, zowel in karakter als kwaliteit. Verslag uit een geplaagde wijnstreek.

 

In de rubriek Wijnmensen: Tim Atkin: “Het puntensysteem moet herijkt worden.”

Tim Atkin doet wekenlang ter plekke onderzoek en schrijft dan thuis zijn bekende wijnrapporten. ‘Het werk is niet zwaar, maar wel eenzaam’.

 

NK beste sommelier: ‘meedoen is goed’

Elke twee jaar wordt er gestreden om de titel Beste Sommelier van Nederland. Dit NK, georganiseerd door het Gilde van Sommeliers, is meer dan een competitie. Door een intensieve voorbereiding op de wedstrijd werken de deelnemers aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast biedt het NK een podium voor het wijnambacht.

 

Het natuurlijke DNA van Ribera del Duero

Barcelona Wine Week 2024 was muy interessante. Om de exposanten op de beurs, maar ook om een aantal proeverijen van topwijnen. Zoals Los 10 Magníficos de Ribera del Duero.

 

Wijnwetenschap met steun van wijnproducenten

Acht jaar geleden richtte Kees van Leeuwen met een paar collega’s een wetenschappelijk tijdschrift op over ‘vine and wine sciences’: OENO One. Het doel was om de band tussen wetenschappers en professionals te versterken. Eén keer per jaar organiseren zij daarvoor een evenement, dat in februari 2024 plaatsvond in Californië. Financiële steun is daarbij onmisbaar.

 

In de rubriek Lekkere trek: bistro en wijnbar Bruut in Enschede en restaurant De Bloemenbeek in De Lutte

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

 

In de rubriek Aan tafel: Corinne Hofland (mede-eigenaar van VINVINWines) en Bram van Grinsven (eigenaar van Restaurant Somm)

Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?

 

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

Reageer op dit item

nl Nederlands