Barcelona Wine Week 2024: Een Spaans wijnfeest in de Fira van Barcelona - Perswijn
Reportages & Reizen

Barcelona Wine Week 2024: Een Spaans wijnfeest in de Fira van Barcelona

Na een bezoek van een paar dagen is het vrij duidelijk dat Barcelona Wine Week (BWW) de wind mee heeft. Bezoekers zijn enthousiast en de standhouders ook. Allerlei zaken spelen een rol in het huidige succes. Zich loskoppelen van de foodbeurs Alimentaria, om volledig te focussen op wijn, was een grote beslissing, die goed uitpakt. Het kiezen en vastleggen van data vroeg in het jaar, weliswaar na Millésime BIO maar vóór de meeste andere grote beurzen, was essentieel. En men krijgt het voor elkaar een heel divers en compleet aanbod te bieden, met grote producenten maar ook vele kleine(re) producenten, uit alle gebieden van het gigantische en veelzijdige wijnland Spanje. Er worden allerlei proeverijen, presentaties, ronde tafelgesprekken, etc. georganiseerd om het programma actueel en boeiend te maken. Last but not least, Barcelona als stad heeft natuurlijk een enorme aantrekkingskracht, met alle geweldige horeca.

BWW werkt samen met ICEX Invest in Spain, een overheidsinstantie ter promotie van Spanje en bevordering van investeringen in Spanje. Ze investeren flink om goede importeurs, pers, influencers etc. naar de beurs te krijgen, om die een vaste waarde te doen worden, waar de wijnwereld niet omheen kan. Dat lukt ze. ‘Na slechts vier edities hoort BWW bij de drie belangrijkste wijnbeurzen van Europa’, zegt beurspresident Javier Pagés vol overtuiging. Die woordkeuze is waarschijnlijk bewust gekozen, want op papier zijn Vinitaly, Prowein en Wine Paris & Vinexpo Paris beduidend groter. Maar toch, het toont de ambitie van BWW.

Hier volgen wat cijfers van de editie 2024 en verdere informatie, gecommuniceerd door BWW en de Fira Barcelona. Er waren 952 wijnbedrijven uit 73 herkomsten die hun wijnen lieten proeven. De beurs trok bijna 21.000 bezoekers, iets meer dan verleden jaar, van wie 20% van buiten Spanje kwam. Door de groeiende vraag van wijnbedrijven om deel te nemen, zal de beurs in 2025 meer beursoppervlak gaan gebruiken. Maar de geboden kwaliteit moet gewaarborgd kunnen blijven, zo geven de verantwoordelijken aan. En er zal veel ruimte blijven voor kleine producenten.

Lars Daniëls

Reageer op dit item

nl Nederlands