In memoriam Gert Crum - Perswijn
Nieuws

In memoriam Gert Crum

Op vrijdag 19 januari jl. is Gert Crum, een van Nederlands belangrijkste wijnschrijvers, op 75 jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum overleden aan de gevolgen van kanker.

Gert Crum werd op 16 november 1948 geboren in het Gelderse Heelsum. In augustus 1975 studeerde hij af als socioloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Per 1 september van dat jaar startte hij als wetenschappelijk onderzoeker en docent aan de Sociale Faculteit van de Universiteit van Amsterdam.
Op de terugweg van vakantie in Zuid-Frankrijk, in augustus voorafgaand aan die eerste baan, stopte hij in Meursault, omdat daar een mooie camping was. Dat die camping La Grappe d’Or heette en omgeven was door wijngaarden was hem niet eens opgevallen. Hij had helemaal niets met wijn, mede vanwege zijn sportieve ambities.
Al fietsend in de Bourgogne raakte hij de volgende dag de weg kwijt in het dorpje Echevronne. Gelukkig was er iemand aan wie hij de weg kon vragen, Jean Féry, een lokale wijnbouwer. Aangezien het tegen twaalven liep, nodigde de vriendelijke man hem uit samen een aperitief te drinken.
Die ontmoeting met een op dat moment volkomen vreemde heeft zijn leven uiteindelijk een compleet andere wending gegeven. Niet alleen ontstond er een decennialange, hechte vriendschap met de familie Féry, ook was er een zaadje geplant, de wijnliefde ontkiemde en het wijnvirus begon de jaren erna steeds intensiever door zijn aderen te stromen.
En dat dus één week voor zijn nieuwe baan aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij als jonge ambitieuze socioloog zo naar uitkeek…

Rond 1980 was hij al zo druk met wijn bezig dat hij besloot zijn fulltime baan om te zetten naar vier dagen en in 1985 besloot Gert Crum zijn hart te volgen en ontslag te nemen bij de Universiteit om fulltime wijnjournalist te worden.
Schrijven over wijn gaat ook gepaard met reizen naar wijnstreken en wijnproducenten. Naast Frankrijk bezocht Gert al in de jaren tachtig Portugal, Madeira, Joegoslavië, Griekenland, Hongarije en Bulgarije. In 1985 toerde hij in opdracht van een gerenommeerde wijnhandel uitgebreid door Spanje om nieuwe wijnen te zoeken, niet alleen in toen bekende wijnstreken als Rioja en Jerez, maar ook naar toen nog tamelijk onbekende gebieden als Penedès, Rueda, Navarra, Toro en Ribera del Duero.
In opdracht van een andere Nederlandse wijnhandelaar exploreerde hij Moldavië en schreef er een boek over dat in vijf talen werd uitgebracht.

Al in 1982 bezocht hij voor het eerst Napa Valley in Californië in het gezelschap van Lalou Bize-Leroy, de toenmalige co-gérant van het Domaine de la Romanée-Conti en de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson. Later ging hij ook naar Australië, Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. “Pas na de apartheid!”, zei hij er over dat laatste land altijd nadrukkelijk bij, er zat nog steeds een stukje socioloog in hem. En toen zijn zoon Bart een aantal jaren in de Verenigde Staten woonde, heeft hij vanuit Seattle ook het wijngebied Oregon uitgebreid kunnen ontdekken.

In de loop der jaren heeft Gert Crum ontelbare artikelen in vele, vele tijdschriften geschreven. Van 1992 tot en met 2004 was hij ook redacteur van Perswijn, dat toen nog in de kinderschoenen stond.

Daarnaast heeft Gert in totaal zo’n kleine twintig boeken geschreven, alleen of als co-auteur. Het meest trots was hij op zijn beide laatste boeken: Le Domaine de la Romanée-Conti en Champagne, Le Réveil des Terroirs. En terecht, ze werden dan ook vertaald, wonnen prijzen en gelden beide als standaardwerken in de internationale wijnjournalistiek.

Naast het schrijven verzorgde Gert ook presentaties, proeverijen en wijnreizen.
Ook zijn rol in het wijnonderwijs mag zeker niet worden onderschat. Hij zat jarenlang in de examencommissie van de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie en in de examencommissie Magister Vini, de twee hoogste wijndiploma’s in Nederland. Daarnaast was Gert een begenadigd docent. Vanaf 1983 verzorgde hij de les Bourgogne aan de Wijnacademie. Er was geen docent die met zoveel energie en passie lesgaf, het spatte er werkelijk vanaf. De studenten hingen dan ook aan zijn lippen, ook als de les, zoals bijna elk jaar, weer drie kwartier uitliep. Juist deze week stond zijn les gepland, het zou zijn veertigste jaar zijn geweest…

De afgelopen week ontving Gert Crum nog twee bijzondere onderscheidingen. De Wijnacademie benoemde hem tot Vinoloog van de Wijnacademie Honoris Causa. Een soort ‘eredoctoraat’ van de Wijnacademie vanwege de jarenlange buitengewone verdiensten voor de Wijnacademie in het bijzonder en voor het leveren van een bijdrage aan de algemene verspreiding en promotie van wijnkennis in Nederland. Gert is pas de achtste persoon die deze titel heeft mogen ontvangen. Daarnaast zal de Wijnacademie een essayprijs voor schrijftalent onder de studenten naar Gert Crum vernoemen.
De Republiek Frankrijk promoveerde Gert Crum daarnaast tot Commandeur dans l’Ordre du Mérite Agricole. Na Gerrit Braks, voormalig minister van landbouw in de jaren tachtig, is Gert Crum de tweede Nederlander aan wie deze hoge Franse onderscheiding is toegekend.

Dank voor je vriendschap gedurende zoveel jaren en alle mooie wijnmomenten die wij samen hebben beleefd. Vaarwel, waarheen de reis ook moge leiden.
Mede namens de redactie van Perswijn: Rust zacht, Gert.

Frank Jacobs

37 Reacties

  1. Prachtig verhaal Frank, dank! Zoals bij vele anderen heeft Gert ook bij mij een grote rol gespeeld bij het ontwikkelen van het virus dat Bourgogne heet.

  2. Gert was en is een man die met volle teugen voor het leven ging. Zijn passie en kennis deelde, serieus, maar ook altijd met een knipoog. Ik kijk met heel veel plezier terug naar alle momenten met Gert, inderdaad ook in de door hem zo geliefde Bourgogne.

    Je woorden Frank, doen Gert recht. Een mooi mens.

  3. Prachtig geschreven Frank, ik heb genoten van Gert, van z’n humor en van de manier waarop hij les gaf. En uiteraard van de mooie reis naar de Bourgogne.

  4. Die eerste kennismaking met wijn. We hadden een paar uur gefietst door een warm en heuvelachtig landschap. Gedroomd over die twee dames ook op de fiets. In Echevronne met een gele Michelinkaart op zoek naar waarheen. Die fransman bood ons iets te drinken aan. Thee, water, koffie dachten wij. Wijn in de koele kelder werd het. Als een goede Nederlander dronken wij natuurlijk alle proefglazen leeg. Slingerend terug naar de camping. En Gert op weg naar zijn nieuwe hobby, nieuw beroep. Rust zacht, Gert. Dirk.

  5. Mooi verhaal hoor Frank!
    Gert’s humor, kennis en enthousiasme (en meer) waren altijd zeer inspirerend.
    Van Champagnes uit 2008, zijn favoriete oogstjaar, heb ik samen met hem meerdere malen genoten. Gert .. veel dank en proost, waar je ook heen gaat.

  6. Prachtig eerbetoon aan één van de grote roergangers die Nederlanders wijn hebben leren drinken als een bijzonder mooi product!

  7. Prachtig verwoord. Ik sprak Gert vorige week nog toen hij nog optimistisch was over een behandeling, en nu is hij er niet meer. In de afgelopen decennia heeft hij veel wijnliefhebbers en wijnprofessionals geïnspireerd, waaronder mezelf, door zijn artikelen, boeken en begeesterde presentaties en lessen. We condoleren zijn familie, vrienden en alle wijnliefhebbers die van hem genoten hebben.

  8. Geweldig geschreven!
    Gert onderscheidde zich doordat zijn nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de wijnen vaak nog groter was dan zijn actuele onvoorstelbare kennis van wijn.

  9. Dank voor alle mooie reacties op het bovenstaande in memoriam van Gert!
    Gert verdient dit dan ook als geen ander.

    Breng een dezer dagen met een mooi glas champagne of bourgogne een toast uit op het leven van Gert en alles wat hij ons heeft gegeven.

    De Nederlandse wijnwereld is sinds vrijdag een stuk leger…

    Hartelijke groet,
    Frank Jacobs

  10. Beste Gert,
    Erg lief van Frank Jacobs om zo’n mooi verhaal over jou op de site van Perswijn te zetten. Iedereen weet dat er een tijd van komen en een tijd van gaan is, maar dat jij nu al moest gaan vind ik als Bourgogne-maatje van je niet alleen onverwacht maar ook zeer onredelijk. Gelukkig is er wel veel troost. De talloze studenten die van jouw lessen hebben genoten zullen met plezier aan je terugdenken, evenals de producenten in de Bourgogne en de Champagne die jij regelmatig bezocht. Ik denk met veel plezier terug aan de keren dat we op de racefiets Noord-Holland onveilig maakten. Helaas schenkt Petrus aan de hemelpoort een glas Bordeaux. Maar daar zal je jouw-Bourgogne-neus wellicht niet voor optrekken. Rust zacht!

  11. Ik herinner mij de les van meneer Crum nog heel goed. Hij was een fantastisch verteller en de les liep inderdaad ruim een uur uit! Na de les werd er nog onderling nabesproken door de andere aspirant vinologen in de kantine en iedereen was het eens: dit was de beste les van de opleiding.

    Dank meneer Crum, ook voor de mooie boeken.

  12. Het overlijden van Gert schokt zovelen. Ook mij. Wetende dat hij ziek was. Maar ik hoorde hoop in zijn berichten die hij naar me zond in nov en dec. Helaas kwam het onvermijdelijke moment toch te snel. Nu komen er flarden en herinneringen bij me los. Zoals iedere vinoloog heb ook ik dierbare herinneringen aan een wijnreis met Gert in de Bourgogne. Het zal 1997 of 1998 geweest zijn. De enorme energie, en kennis waarmee hij me verrijkte maar vooral vond ik het leuk om ook de andere kant van Gert te leren kennen: de lol, het giechelen tussendoor, het kattekwaad en de studentikoze acties die hij uithaalde. Herois.
    Hij was heerlijk jong van geest, altijd gebleven. Bij iedere chablis, meursault of pol roger zal ik aan Gert denken. De wijnen zullen nog ‘rijker’ smaken. Dank Gert voor de persoon die je was voor mij. R.I.P.

  13. Het overlijden van Gert schokt zovelen. Ook mij. Wetende dat hij ziek was. Maar ik hoorde hoop is zijn berichten die hij naar me zond in nov en dec. Helaas kwam het onvermijdelijke moment toch te snel. Nu komen er flarden en herinneringen bij me los. Zoals Iedere vinoloog heb ook ik dierbare herinneringen aan een wijnreis met Gert in de Bourgogne. Het zal 1997 of 1998 geweest zijn. De enorme energie, en kennis waarmee hij me verrijkte maar vooral vond ik het leuk om ook de andere kant van Gert te leren kennen. de lol, het giechelen tussendoor, het kattekwaad en de studentenkose acties die hij uithaalde. Herois.
    Hij was heerlijk jong van geest. altijd gebleven. Bij iedere chablis, meursault of pol roger zal ik aan Gert denken. de wijnen zullen nog ‘rijker’ smaken. Dank Gert . R.I.P.

  14. Bedankt Gert voor alles. Je hebt er voor gezorgd dat de Bourgognes en Champagnes (en soms een verdwaalde Alligoté) die we zo graag proeven nooit meer hetzelfde hebben gesmaakt (en zullen smaken). De lessen op De Wijnacademie: Onvergetelijk! Aan de wijnreis met jou en (en Frank Jacobs, Ellen Dekkers, etc.) naar de Bourgogne in 2007 met die ‘onverwachte’ ontmoeting met Mr. Aubert de Villaine (Romanée Conti): het was dankzij jou! In 2011 was je bereid – om bij wijze van uitzondering – ons nieuwe pand in Zwolle van Wijnkoperij Mondovino officieel te openen. Ook dat was prachtfeestje, het staat in ons geheugen gegrift. In 2012 werden we door Perswijn Magazine gekozen tot “Wijnwinkel van het Jaar”. Je schreef toen op Twitter: “Ik zag het aankomen. Ik wist het. Nu is het bevestigd. Mondovino de beste! Mijn oprechte complimenten voor jullie schitterende winkel. Een paradijsje voor wijnliefhebbers.” Maar de mooiste ontmoetingen waren toch de onverwachte ontmoetingen in Beaune. Zoals enkele malen bij ons favoriete “wijnrestaurant” Ma Cuisine. Je was een ‘ernstig gevoelsmens’ met een aanstekelijke humor. Maar bovenal een mens met het hart op de juiste plek en met een grenzeloze liefde voor mooie wijnen en goede mensen. Ad fundum! Rust in vrede, Gert. Bert en Ella van Beek. P.S. Frank bedankt voor het mooie In Memoriam.

  15. Gert ,
    ken hem vanaf zijn eerste prille begin jaren als wijn journalist. Toen de wijnhandel onvergelijkbaar was met nu. Hij maakte ook de klassieke wijn verwerking mee, naar nu het hedendaagse. De tijd dat Spanje Italië en zuid Afrika zich aandiende. Zo een ongelofelijke sympathieke aimabele persoon. Zoveel deskundigheid, maar gelukkig is, zijn kennis niet verloren gegaan, door zijn boeken en geschriften.
    Rust zacht vriend R.i.P 🙏🏼
    Heel veel sterkte aan de familie.
    Robert

  16. Gert tu resteras toujours dans ma mémoire .
    Je me souviens de ce jour de Juillet où tu as rencontré mon Père Jean Féry qui t’a invité à descendre en cave avec ton copain de vélo,ce fut le début d’une grande carrière dans le vin.
    Repose en paix.
    Daniel Féry

  17. Wat een prachtmens. Ik mij nog goed herinneren dat ik het wijngoed Mas Gran had gekocht en Gert een groot verhaal had geschreven in de glossy magazine Art of Living. We hebben die dagen veel plezier en lol beleefd. Veel sterkte aan de familie Gert R.I.P. ps. Mooi verhaal Frank!

  18. Bedroefd las ik het bericht van het overlijden van Gert. Niet alleen z’n ongebreidelde en oprechte passie voor wijn en alle andere zaken die het leven leefbaar houden, maar ook zijn charme, levenslust en humor hebben mij geïnspireerd.
    Ik weet nog heel goed dat ik met Gert naar een privéproeverij in Barendrecht ging waar ongeveer 10 jaargangen Romanée Conti geproefd gingen worden. Ikzelf had mijn geboortejaargang (1955) meegenomen, maar die bleek eigenlijk overleden te zijn. De aroma’s waren echter geweldig.
    We gingen met de trein richting Barendrecht en ik stelde voor om 1e klas te reizen opdat we zeker een zitplaats zouden hebben omdat ik in de trein alvast een wijn speciaal voor hem zou opentrekken, de zgn. “treinwijn”! Prachtige reis van Utrecht Centraal naar Barendrecht op die manier met z’n tweeën. De mensen in het coupé keken hun ogen uit!
    Bij de proeverij werden de wijnen controversieel beoordeeld, d.w.z. dat niet iedereen van de grootsheid van Romanée Conti overtuigd was. Gert liet dit niet op zich zitten en demonstreerde de tegenstellingen tussen krachtige, volle, rijke, geconcentreerde wijnen (zoals Ribera del Duero) en fijnbesnaarde, complexe, once-in-a-lifetime-wijnen (zoals DRC) door een pose aan te nemen van een bodybuilder en een ballerina om de verschillen visueel te maken. Hilarisch en onvergetelijk (ik heb er gelukkig nog een foto van).
    Gert had uiteraard voor alle deelnemers aan de Romanée-Conti-proeverij zijn boek Le Domaine de la Romanée Conti meegenomen en mijn boek heeft ie gesigneerd en samen hebben we nog wat vlekken naast de signatuur gemaakt van Romanée Conti 1992 en wat spetters van Richebourg 1993. Onvergetelijke en prachtige avond in Barendrecht. Mijn vrouw kwam ons laat in de avond met de auto ophalen en heeft ons veilig thuisgebracht.
    Lieve Gert, rust in vrede en bedankt voor jouw onuitwisbaar gezelschap die middag en avond.
    Mathieu Wechseler

  19. Op mijn vakantieadres in Kaapstad ontving ik het bericht dat Gert niet meer onder ons is. Ik wist niet dat hij ziek was en dat bericht kwam dus als een grote schok. Gert deelde mijn liefde voor champagne en het lag dus voor de hand dat wij ooit samen een reportage over dat gebied hebben gemaskt voor het maandblad ‘Elegance’ waaraan ik destijs als culinair medewerkster was verbonden. Het was een onvergetelijke reis! En hoewel Gert en ik elkaar daarna geledelijk uit het oog zijn verloren (hoewel nooit helemáál), bewaar ik goede herinneringen aan onze samenwerking en – vooral – aan onze vriendschap. Rust in vrede, lieve Gert; je leeft voort in mijn herinnering! Fon Zwart

  20. De ontroerende necrologie lezend, kwamen er ontelbare herinneringen aan Gert boven. Van de Tour Culinaire, met zijn prachtige racefiets, tot de bijzondere lunch bij “Het Kalkoentje” in Rhenen, nog maar enkele maanden geleden….
    Wat een mooi mens!
    De herinneringen zullen we altijd behouden! Paul en Shirley Fagel

  21. AAN FRANK JACOBS: BESTE FRANK HET BERICHT VAN GERT’S OVERLIJDEN HEEFT MIJ EERST GISTEREN BEREIKT.
    IK BEWAAR ZEER DIERBARE HERINNERINGEN AAN DEZE HARTELIJKE EN BESCHAAFDE MAN DIE IK REGELMATIG HEB ONTMOET O.A.
    IN DE B&B (JARDINS DE LOIS) VAN DE FAMILIE DUFOULEUR, IN BEAUNE. IK BEWONDER ZIJN ONSTUIMIGE ENERGIE. HIJ HEEFT VELEN
    DE LIEFDE VOOR DE BOURGOGNE OVERGEBRACHT. DE NEDERLANDSE WIJNHANDEL MIST EEN GROTE PERSOONLIJHKHEID.
    WIM NUGTEREN, BEAUNE

  22. RIP lieve Gert.

    Dank je wel voor de mooie lessen op de vinologen opleiding. Dank je wel voor de mooie masterclasses in Limburg.
    Dank je wel voor al de prachtige boeken en dank je wel voor het opsturen van het gesigneerd boek over bourgogne..
    Dank je wel voor de twitter chats. Dank je wel voor je bevlogenheid.

    Ik wens de nabestaanden veel sterkte met het verlies van een zeer lieve Gert.

Reageer op dit item

nl Nederlands