Het resultaat van ons wijnconcours vindt u in een apart supplement. Uit een enorme hoeveelheid inzendingen kozen we de 101 beste wijnen van 2023 voor u uit met als extra thema wijnen uit een vulkanisch terroir.
In Perswijn #8 leest u over de indrukwekkende wijnen uit Niederösterreich jaargang 2022, de wijnhelden en favoriete wijnen van 2023 en de oogst van het afgelopen jaar waarvan de resultaten in Europa alle kanten op gaan. We scheppen orde in de klimaatchaos voor u, dragen minder bekende mousserende wijnen aan voor de komende bruisende maand en brengen u op de hoogte van de magie en van de crisis in Bordeaux.
Met maar liefst 620 proefnotities Niederösterreich, rood uit de noordelijke Rhône, Duits droog wit van pinot blanc, pinot gris en chardonnay, rode Bourgogne, tien jaar later: wijnen uit 2013, wit uit Catalunya, Navarra en Aragón en champagne: blanc de blancs en 100% meunier.
En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 met supplement is vanaf 4 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Niederösterreich 2022: indrukwekkend voorproefje
Net als in Duitsland is 2022 ook in Niederösterreich een jaargang met een specifiek, eigen karakter. De wijnen verhullen weinig en dat siert ze. En de beste? Die zijn groots.
Wijnhelden van 2023
Er zijn importeurs bij wie je graag een poosje in het magazijn opgesloten zou worden, wijnmannen- en vrouwen bij wie je zo in zou willen trekken, wijngebieden die je hart stelen en wijnkaarten die je stiekem in je tas stopt. Wij presenteren onze wijnhelden van 2023.
Oogst 2023: alle kanten op
Weer een hete zomer bracht in veel Europese wijngebieden een kleine, maar goede oogst, ondanks weersextremen als grote hitte, zware regen en hagel. Deze extremen zorgden voor (veel) kleinere oogsten, ook al gedecimeerd door meeldauw als gevolg van overvloedige regenval bij tropische warmte.
Felton Road: persoonlijkheid telt
Het maken van goede Pinot Noir is een bijzondere kunst. We praten erover met Nigel Greening van Felton Road in Central Otago, Nieuw-Zeeland, waar de omstandigheden gunstig zijn.
Wijnklimaten volgens Lars Daniëls
Cool climate zus, microklimaat zo, je leest heel wat klimaatnonsens in de wijnwereld. Tijd om orde in de klimaatchaos te scheppen.
Favoriete wijnen 2023
De wereld lijkt er niet beter op te worden. Gelukkig is er nog wijn. Proef en drink met liefde, is ons advies. Tips nodig? Hier zijn onze favorieten van het afgelopen jaar.
A B C Alles Behalve Champagne
Bruisen zullen we. Zeker in december. En wat ons betreft gaat er dan naast champagne en cava ook eens iets anders open. Mousserende wijnen die net zo goed mooi, maar wat minder bekend zijn.
In de rubriek Wijnmensen: Jon Bonné: “Iedere keer weer zie je hoe appellations legale middelen zijn om conformisme af te dwingen”
Jon Bonné heeft voor ‘The New French Wine’ tien jaar door Frankrijk gereisd. Met de verbazing van een buitenstaander en liefde van een francofiel snijdt hij gevoelige onderwerpen aan.
In de serie Een voor allen, allen voor een: Bordeaux (slot)
Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijn opleveren? Lars Daniëls zoekt het uit.
De Douro: grote wijnen, grote dilemma’s
Het was een heerlijk weerzien met de Dourostreek, afgelopen oktober. Met een groep van in 1953 geboren wijnprofessionals maken we elke vijf jaar een reis. Voor het plezier, maar ook om de temperatuur op te nemen van een streek die voor lastige dilemma’s staat.
Groot en gastvrij Alentejo
Er zijn veel redenen om de Alentejo te bezoeken. Wijn natuurlijk, maar ook de prachtige historische stadjes, de uitgestrekte kurkbossen, de leegheid waarbij je jezelf in een western waant en, uiteraard, het heerlijke eten. Ronald Wortel ging op roadtrip door het ‘wilde zuiden’ van Portugal.
Magie in Bordeaux: Château Giscours
Château Giscours is een van de beroemde châteaux van de Bordeaux, waar Nederlanders veel mee hebben. Dat heeft te maken met de Nederlanders eigenaren, maar ook los daarvan bekoort Giscours door de setting, het terroir, de eigenzinnige wijn én de oenotoeristische mogelijkheden.
Georgië ademt wijn, alles is er
Stefaan Soenen ging voor Perswijn op ontdekkingsreis naar Georgië, een land dat de laatste tien jaar een ware wijnrevolutie aan het ontketenen is.
In de serie Op de wijnkaart: Yora Galjaard: “Ik ben niet bang om dingen aan te gaan die ik niet kan”
Yora Galjaard heeft met Café Restobar Rosie in Utrecht de zaak waarvan wij droomde.
2023 in Bordeaux: goed jaar, slechte markt
2023 was weer een warm en vrij droog jaar: het nieuwe normaal. Valse meeldauw zorgde voor wisselende rendementen, maar voor de topwijnen blijft de markt goed. Voor eenvoudige Bordeaux duurt de crisis voort en is het distilleren of rooien.
In de rubriek Lekkere trek: wijnbar NOTK in Rotterdam en restaurant Ovum in Grave
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Carlo Pellati (importeur van Karakter Wijnimport) en Joost van Tegelen (sommelier bij restaurant ONE)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?