Recept: Portugese varkenshaas - Perswijn
Foto: Krista, Goodiesfirst
Advertorial

Recept: Portugese varkenshaas

Weer zo’n fijne Portugese klassieker: varkenshaas. Zoals bij veel Portugese recepten is dit gerecht niet moeilijk klaar te maken. De grote truc is dat je het vlees lang marineert zodat alle smaken er goed in kunnen trekken.

Dit gerecht smaakt heerlijk in combinatie met een glas Portugese Touriga Nacional 2022 van Ode Winery: een elegante, stijlvolle wijn. De druiven worden met de hand geoogst en vervolgens met de voet getreden in stenen ‘lagares’. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in roestvrijstalen tanks en Franse eikenhouten vaten. Het resultaat is een wijn met aroma’s van kruidig rood fruit en een gefocuste, fijne afdronk.

Foto: Krista, Goodiesfirst

Ingrediënten (voor vier personen):

  • 750 gram varkenshaas
  • 200 ml witte wijn
  • 30 ml olijfolie
  • 3 knoflookteentjes
  • 2 laurierblaadjes
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel reuzel

Bereiding

  1. Leg het vlees in een ovenschaal en kruid het met witte wijn, olijfolie, gehakte knoflook, laurier, peper en zout en laat het minimaal 2 uur (maar liefst een nacht) marineren in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
  3. Laat de reuzel in een koekenpan goed heet worden. Leg het vlees in de pan (bewaar de marinade!) en rooster de varkenshaas aan beide kanten. Leg de varkenshaas terug in de ovenschaal en giet de marinade erover. Braad het vlees 45 minuten in de oven. Check daarna of het vlees gaar genoeg is door een tandenstoker erin te steken. Als er geen sap meer uitkomt, is het gaar. Haal de varkenshaas uit de oven en snijd in plakjes.
  4. Lekker met gebakken aardappeltjes en een frisse salade van tomaten, komkommer, paprika en ui met een dressing van olijfolie, citroensap, gedroogde oregano, zeezout en peper.

Saúde e bom apetite!

Recept: Ode Winery

 

Reageer op dit item

nl Nederlands