Een typisch Portugees gerecht voor als het weer wat kouder gaat worden. Alheira is een worst die vrijwel nooit van varkensvlees wordt gemaakt maar vooral van andere soorten vlees als kalf, eend en kip. Het vlees wordt vermengd met brood. De worst werd uitgevonden door Joden tijdens de Inquisitie in de zestiende eeuw. Omdat ze geen varkensvlees mochten eten vanwege hun geloof en hun worsten dus niet rookten in een ‘fumeiro’ (rokerij), zouden ze gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Daarom maakten ze de originele varkensworst na met behulp van voornoemde vleessoorten. De worst werd gegrild of geroosterd gegeten samen met gekookte groenten. Tegenwoordig wordt de worst veel gegeten gefrituurd in olijfolie en geserveerd met aardappelen en gebakken eieren.
Dit gerecht smaakt heerlijk in combinatie met een glas Tinto Reserva 2016 van Quinta da Badula. Gemaakt van syrah en de lokale druiven touriga nacional en alicante bouschet uit Tejo, Portugal. Na de oogst worden de druiven met de voeten gestampt. De gisting verloopt op gecontroleerde temperatuur (26 ºC) en de wijn wordt daarna twaalf maanden opgevoed in nieuwe, Franse barriques. Het levert een rijke wijn met goede zuren, die perfect past bij harde kazen en vlees.
Ingrediënten (voor vier personen)
- 2 Alheira-worsten
- 200 gram verse spinazie
- 2 eieren
- 2 zoete aardappelen
- zout
- peper
- olijfolie
Bereidingswijze
- Prik op een bakplaat twee worstjes met een vork in de lengte in om te voorkomen dat ze barsten. Laat ze vervolgens, met de oven voorverwarmd op 180 graden, 20 tot 30 minuten bakken, tot ze goed geroosterd zijn.
- Was 2 zoete aardappelen en snijd ze in plakjes. Kruid ze in een kom met zout en een drupje olijfolie. Leg ze op een ovenschaal en zorg dat ze elkaar niet overlappen. Bak ze ook in de oven tot ze goudbruin zijn.
- Sauteer de spinazie in een koekenpan met een drupje olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Gebruik dezelfde koekenpan om 2 eieren te bakken.
- Schik de alheira’s met de eieren en spinazie ernaast, samen met de zoete aardappelschijfjes. Serveer met een droge, volle rode wijn–Quinta da Badula, Tinto Reserva 2016– en geniet.
Saúde e bom apetite!
Recept: Quinta da Badula