PERSWIJN proeft Nederlandse wijn - Perswijn
Persberichten

PERSWIJN proeft Nederlandse wijn

De afgelopen maanden heeft Perswijn meer dan 120 Nederlandse wijnen geproefd. De proefnotities en waarderingen vindt u in nummer 5 van 2023, dat rond 22 juli verschijnt. Maar we willen graag alvast wat met u delen. Nederlandse wijn wordt steeds beter. Niet alleen wijnen uit recordjaren als 2022 laten dat zien, juist de wijnen uit een uitdagend jaar als 2021, waarvan er vele op tafel kwamen, bewijzen dat. Als vanzelfsprekend scoort Zuid-Limburg goed; daar zit een groot aantal van de beste producenten van ons land. Of het nu gaat om wit, rood of mousserend, Zuid-Limburg overtuigt. Maar ook elders wordt heel goede, heerlijk drinkbare wijn gemaakt, van de Betuwe, Twente en de Achterhoek, tot in de Utrechtse Heuvelrug, de landstreken van Brabant en op Flevoland en Schouwen-D®uivenland.

Bij de beoordeling zet Perswijn de Nederlandse wijnen af tegen alle internationale concurrentie denkbaar. En dus vergelijken we ook wijnen van klassieke variëteiten met die van PiWi’s en vice versa. Daarmee geven wij ons idee van waar de Nederlandse wijnboeren internationaal staan. En het beeld is verre van verkeerd, met meer wijnen dan ooit die meekunnen met correcte tot goede en zelfs zeer goede wijnen op een internationale schaal (14-16 punten). Voor sommige lijken de scores nog wat te bescheiden en wij juichen ambitie uiteraard toe. Maar wij zijn er gezamenlijk van overtuigd dat we de wijnen niet tekort doen noch overschatten. Juist omdat we ons telkens afvragen: is deze wijn minder, even goed of beter dan vergelijkbare internationale wijnen, waarvan wij er jaarlijks meer dan 6000 proeven.

In vergelijkende proeverijen worden er uiteraard winnaars gekozen. Maar er zijn weinig, misschien wel geen verliezers, wat ons betreft. Wel een heleboel bevestigingen én de nodige verrassingen. In onze aanbevolen wijnen video van komende vrijdag worden enkele mooie wijnen besproken. In Perswijn #5 2023 (verschijningsdatum 24 juli) staan trouwens niet alleen de resultaten van onze proeverij van Nederlandse wijnen, maar ook een verhaal over wijndorp Noorbeek. Verder een welverdiend uitgebreid portret van de Apostelhoeve en de familie Hulst, die 50 jaar wijn maken op de Louwberg. Een editie dus, die flink –en helemaal terecht– in het teken staat van Nederlandse wijn!

Lars Daniels, Magister Vini

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

2 Reacties

Reageer op dit item

nl Nederlands