Het resultaat van ons wijnconcours rosé vindt u in een apart supplement. Rosé is serieus goed geworden met een grote diversiteit aan stijlen.
In Perswijn #4 leest u over de vooruitstrevende visie van de producenten uit Cairanne, Californische wijnen met een missie en het succes voor sangiovese op de Anteprima Toscana.
Verder het verborgen zoet in droge rodewijn, Bordeaux 2022 (met héél veel proefnotities) en de wijnrevolutie die Georgië aan het ontketenen is.
Met maar liefst 1300 proefnotities Californië, Chianti Classico, Willamette Valley, Bordeaux 2022, crémant uit Frankrijk en Luxemburg, rood uit Castilla y León, rood en wit uit Toscane, cabernet sauvignon (minimaal 85%) uit Chili en wit uit Rueda.
En natuurlijk in PERSWIJN #4 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #4 is vanaf 5 juni verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Cairanne heeft visie
Cairanne is een prachtig wijndorp in de zuidelijke Rhône, dat sinds 2016 de status van cru heeft. Als je de wijnen proeft en de vooruitstrevende producenten spreekt, blijkt die status volkomen terecht.
Californië: wijn met een missie
Duurzame wijnbouw is in Californië zó ver ontwikkeld, dat het een voorbeeld kan zijn voor de hele wijnwereld. 80% van de wijnen draagt het label certified sustainable. Wat dat precies inhoudt en hoe de wijnhuizen aan de duurzame werkwijze bijdragen, werd duidelijk tijdens de persreis Wines on a Mission.
‘Het is spiritueel’: Montes creëert nieuwe wijn
Viña Montes is een van Zuid-Amerika’s meest tot de verbeelding sprekende wijnproducenten. En als het een nieuwe topwijn lanceert, zeker uit Alto Maipo, is dat nieuws. ‘Ik ga terug naar mijn roots’, zegt eigenaar Aurelio Montes over zijn nieuwste project: Montes Muse.
Anteprima Toscana: succes voor sangiovese
Zeg niet dat Italianen niet kunnen organiseren. De proeverij van Chianti Classico tijdens de Anteprima is een toonbeeld van gestroomlijnd werken. Een digitale wijnlijst, je selecteert de wijnen – op jaartal, classificatie of herkomst – en klik, de bestelling gaat naar de sommelier, die de gevraagde wijnen komt brengen. En de wijnen? Daar valt evenmin over te klagen. De sangiovesedruif glorieert als nooit tevoren.
In de serie ‘één voor allen, allen voor één’: port
Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijn opleveren?
Verborgen zoet in droge rode wijn
Rode wijnen die analytisch gezien droog zijn, kunnen toch een zekere zoetheid in de smaak hebben. Onderzoek door knappe koppen in Bordeaux laat zien hoe dat komt. En slimme wijnmakers profiteren ervan.
Seth Morgen Long: ‘Ik wil altijd iets bijleren’
Seth Morgen Long maakt geweldige Chardonnay in Willamette Valley, Oregon. En hoe hij dat doet, legt hij graag en overtuigend uit.
Bordeaux 2022: meeslepend, maar waar naartoe?
Voor Ronald de Groot naar Bordeaux ging, kreeg hij het al te horen: 2022 zou een bijzonder, heel goed jaar zijn. Het nog nog te vroeg om te oordelen, zo vlak na de oogst, maar de tekenen zijn gunstig. Veel wijnen zijn daadwerkelijk groots en prachtig. En dat na een jaar van warmte en droogte. Is dit het nieuwe normaal?
In de rubriek Wijnmensen: Joep Speet: “Het vak wordt steeds interessanter”
Joep Speet, inkoper bij Pallas Wines, houdt van field blends en wil straks het mooiste assortiment van Nederland achterlaten.
Ondergronds: Georgië ademt wijn
Stefaan Soenen ging voor Perswijn op ontdekkingsreis naar Georgië, een land dat de laatste tien jaar een ware wijnrevolutie aan het ontketenen is.
In de serie Op de wijnkaart: Barbora Peterikova: “Ik kan rustig een uur over kurken praten”
Jonge, gedreven sommeliers zijn wereldreizigers. De Tsjechische Barbora Peterikova is helemaal op haar plek bij restaurant Wils.
Wijnprijzen door de ogen van economen
Wijn varieert in prijs van ongeveer twee tot meer dan duizend euro per fles. Het is maar wat je wilt en wat je kunt betalen. Maar wat is vanuit economisch opzicht de juiste prijs voor een fles wijn?
In de rubriek Lekkere trek: wijnbar Buskens in Nijmegen en restaurant Gaar in Meerssen
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Frank Valkenhoff (importeur van Best of Wines) en Tom Wessels (sommelier bij De Lage Vuursche)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?
Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.
Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.