PERSWIJN #3 komt 22 april uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 komt 22 april uit!

In Perswijn #3 leest u over twee goede jaargangen op de primeurproeverij Nebbiolo Prima, het eigenzinnige Alto Adige en over het grootse bewaarjaar 2008 voor champagnes.

Verder wetenschappelijke wijnbouw op de Golanhoogvlakte, de verfijnde wijnen van Harlan Estate, resistente variëteiten in de wijnbouw en een interview met Benoist Simmot over zijn stripverhaal over de geschiedenis van de wijn.

Lees de 623 proefnotities droog rood en wit uit Douro, Dão, Beiras en Barraida, Jura en Savoie: wijnen in alle stijlen, wit uit de Loire en Mâconnais: witte wijnen uit appellations.

En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf 22 april verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Nebbiolo prima

Net als in andere beroemde wijngebieden in Europa zijn ook Langhe 2019 en 2020 twee goede jaargangen achter elkaar. Met evidente verschillen, maar allebei met klasse en charme. Barolo 2019 en Barbaresco en Roero 2020 zijn dus jaren om niet te missen, zo bleek tijdens de primeurproverij Nebbiolo Prima.

Doortastend Alto Adige

Alto Adige, of Südtirol, is zonder twijfel het minst Italiaanse gebied van Italië. Heen en weer geslingerd tussen Oostenrijk en Italië is het eigenzinnig, zelfverzekerd en – handig voor Nederlandse toeristen – volledig tweetalig. De wijnen hebben ook iets Duits, met hun pure, frisse stijl. Twee webinars gaven een mooi overzicht van de regio en inzicht in de verschillende ontwikkelingen. Ook toonden ze de hoogwaardige kwaliteit.

Champagne 2008: groots bewaarjaar

2008 werd door zijn stabiele, koele omstandigheden van meet af aan als een groot jaar voor de Champagne gezien. Maar: eerst proeven, dan geloven. Dat kon onlangs op een uitgebreide horizontale proeverij. Voor Perswijn waren Frank Jacobs en Magda van der Rijst erbij.

Kans om te schitteren: Pinot Noir d’Alsace

In de Elzas waren ze er al vanaf 2015 mee bezig, en sinds 2022 is het zover. Pinot Noir krijgt er meer erkenning, door de grand-crustatus in twee grands crus: Hengst en Kirchberg de Barr.

Feestje bij Plaimont

Er zijn bewijzen dat er al ver voor de Romeinen in Saint-Mont druiven groeiden en dat de rode wijnen uit die streek ooit meer in trek waren dan die uit Bordeaux. Later verdween het gebied bijna van de radar. Daar stak André Dubosc, oprichter van union des caves Plaimont, een stokje voor.

Oostenrijk: één voor allen, allen voor één

Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijn opleveren?

Trend in wit: gerijpte Gavi

Waar zo’n wind vandaan komt, weet je nooit precies, maar het valt op dat steeds meer wijn- makers aandacht vragen voor het bewaarpotentieel van hun witte wijnen die traditioneel jong op de markt komen. Tijdens een bezoek aan Gavi werd dat dubbel en dwars bevestigd.

Golan Heights Winery: wetenschappelijke wijnbouw

De Golanhoogvlakte is een gebied waar wijndruiven al heel lang voorkomen. Maar de huidige omstandigheden zijn enorm uitdagend voor wijnbouw op grote schaal. De Golan Heights Winery zet in op wetenschap en techniek, voor duurzame kwaliteitswijn.

Harlan Estate anno nu. Peperduur maar verfijnd

In Napa Valley is alles duur en iedereen rijk, zo wil het cliché. Zeker is dat het wijngebied is uitgegroeid tot bastion van bijzondere wijnen, die nogal eens worden verkocht voor extreme prijzen. Zoals de wijn van Harlan Estate.

 In de rubriek Wijnmensen: Benoist Simmat: “Het vat is volgens mij de grootste uitvinding van de geschiedenis van de wijn”

Benoist Simmat schrijft heel serieus over economie. Maar hij heeft ook een stripboek geschreven over de geschiedenis van wijn – een wereldwijde hit.

Terrasses du Larzac: AOP met succes

In feite is de streek van de Terrasses du Larzac al lang bekend dankzij twee beroemde domeinen die wel in het gebied liggen, maar geen gebruik willen maken van de AOP: Mas de Daumas Gassac en Domaine de la Grange des Pères. Zij zijn van zichzelf al beroemd genoeg en hun beroemdheid dateert van ver voor de instelling van de AOP. Maar de appellation als geheel is tot op heden wel degelijk óók een bijzonder succes.

Millésime Bio: een ontdekkingsreis

Op de vraag voor de hoeveelste keer ik op Millésime Bio in Montpellier ben, moet ik naar waarheid melden dat dit de eerste keer is. Hierop wordt door de vertegenwoordiger van het pr-bureau van de beurs met ongeloof gereageerd. Dat kan gewoon niet, zo’n belangrijke beurs negeren. Sorry hoor. Ik heb het een beetje goedgemaakt, hoop ik. Een bijzondere ervaring.

Priorat ontdekt zichzelf

Priorat is een van de meest tot de verbeelding sprekende wijngebieden van Spanje. Om het ruige landschap, zijn karaktervolle mensen en vooral zijn unieke wijnen. Lars Daniëls proefde een topselectie in Barcelona.

In de serie Op de wijnkaart: Tim Theuns: “Vaak leiden spontane ideeën tot de mooiste combinaties”

Sommelier Tim Theuns van Pure C in Cadzand is een draaischijf die ervoor zorgt dat de mooiste dranken bij de juiste mensen komen.

Resistentie: een lange weg

Het gebruik van resistente variëteiten in de wijnbouw is een veelbelovende manier om het inzetten van pesticiden te verminderen. Nieuwe variëteiten brengen bovendien geld in het laatje, dankzij patenten. De strategieën van privé- en publieke onderzoekscentra zijn echter totaal verschillend.

In de rubriek Lekkere trek: Alex + Pinard in Amsterdam en Le Jardin in Utrecht

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Martien Marcelissen (sommelier bij Oonivoo WineSpired) en Spike Huisman (importeur bij Colaris)

Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

Reageer op dit item

nl Nederlands