In een eigen supplement besteden we uitgebreid aandacht aan Neusiedlersee, gelegen in het uiterste oosten van Oostenrijk en een van de meest bijzondere wijngebieden van Europa, mede door het verbazingwekkend grote zoutige meer.
In Perswijn #2 leest u over Tokaj die met zijn tijd meegaat, Bordeaux châteaux in de aanval en de hooggelegen wijngaarden van Bodega Colomé in Argentinië. We laten u kennis maken met oude druivenrassen in het onbarmhartige Madrileense klimaat en wijnbouwparadijs de Kaisestuhl en Lars Daniëls onderzocht of Champagne in blends van grote wijngaarden even goed of misschien zelfs beter kan zijn dan van individuele wijngaarden.
Verder 709 proefnotities Australië, Centraal-Europa, rood uit de Loire en wit uit Oostenrijk.
En natuurlijk in PERSWIJN #2 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #2 is vanaf 13 maart verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Tokaj, mee met de tijd
Het is een van de oudste en beroemdste wijnregio’s ter wereld, die ondanks zijn ouderdom toch mee moet met de tijd. Het is een plek waar je als wijnliefhebber ècht geweest moet zijn: Tokaj. Want het gebied en de wijnen, zowel droog als zoet, zijn fantastisch en blijven fascinerend.
Bordeaux in de aanval
De laatste tijd zien we een opmerkelijke opleving van het aantal châteaux uit de Bordeaux dat zijn wijnen in Nederland komt promoten. En niet de minste: onlangs waren er proeverijen van Domaine Clarence Dillon (onder andere Haut-Brion) en van Château Calon Ségur.
Bodega Colomé: hoog spel
Ze liggen bijna op de Steenbokskeerkring, de wijngaarden van Bodega Colomé. Maar ze liggen ook zeldzaam hoog en droog – en daarin schuilt het karakter en de klasse van de wijnen.
Schatzoeken do viños de Madrid
Als talentvolle wijnmakers in de ban raken van oude druivenrassen die in een streek met een onbarmhartig klimaat staan, groeit er vaak iets prachtigs uit. Dat geldt zeker voor de betoverende, delicate Garnacha Tinta en gespierde witte Albillo Real en Malvar uit de omgeving van Madrid.
Dr. Heger, vulkanisch verfijnd
De Kaiserstuhl is een wijnbouwparadijs, met geweldige producenten. Op de stoel van de keizer zit Dr. Heger uit Ihringen, met wijnen die steevast tot de Duitse top behoren.
De DOC Etna: geschiedenis botst op geld
De DOC Etna, rond de vulkaan op Sicilië, heeft in korte tijd een bijzondere populariteit weten te bereiken. Maar, u raadt het al, het is niet alles goud wat er blinkt. Een succesverhaal met groeistuipen.
Klassieke Soave uit het binnenste van de aarde
De beste Soave komt van vulkanische bodems die onvoorstelbaar lang geleden zijn ontstaan. Tijdens een studietrip voor de pers legden speleologen en geologen het ontstaan van dit unieke terroir uit en lieten producenten ons hun wijnen proeven.
Champagne: één voor allen, allen voor één
Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijnen opleveren? Lars Daniëls zoekt het uit.
In de rubriek Wijnmensen: Tamlyn Currin ‘Mensen in de wijnwereld kunnen een rol spelen in het vormen van de toekomst’
Van werk in de IT naar schrijver en een van de drijvende krachten achter jancisrobinson.com. Ontmoet Tamlyn Currin, een opmerkelijk en gedreven vrouw.
Bordeaux 2020: mooi rood, minder zoet
Apart, uitdagend en uiteindelijk heel goed: dat was de jaargang 2020 op fles voor rode wijnen in de Médoc en Graves. Sauternes en Barsac waren minder sterk.
Georgië ademt wijn: wijn is overal
Stefaan Soenen ging voor Perswijn op ontdekkingsreis naar Georgië, een land dat de laatste tien jaar een ware wijnrevolutie aan het ontketenen is.
In de rubriek Op de wijnkaart: Roos Stevens ‘Gasten vinden mijn wijnkaart weleens intimiderend’
Maître-sommelier-gastvrouw én WSET 4 – Roos Stevens doet het allemaal tegelijk.
Woestijnwijn: projecten in de Negev
Wijnstokken staan op de vreemdste plaatsen in de wereld, want de wijnstok is een plant die ook in extreme omstandigheden kan gedijen. Zelfs in de Negev, de woestijn in Israël.
In de rubriek Lekkere trek: Brasserie Bruis in Haarlem en Bellami’s bar à manger in GroningenUpstairs uit Voorschoten
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Martijn Damen (Hotel V Fizeaustraat Amsterdam) en Xavier Kat (Wijnkoperij Okhuysen)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?
Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.
Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.