PERSWIJN #7 komt 24 oktober uit! - Perswijn
Persberichten

PERSWIJN #7 komt 24 oktober uit!

In Perswijn #7 leest u over het twintigjarig bestaan van Grosses Gewächs, over Itata, het spannendste wijngebied van Chili en over Ribera del Duero.

Verder een proeverij van veertig jaargangen Unico van Vega Sicilia, trends, kansen en problemen in de Douro en de nieuwe versie van het klassement van Saint-Émilion.

665 proefnotities rode Bordeauxblends uit Zuid-Afrika, witte Bourgogne inclusief Chablis, exclusief Mâconnais, wit uit België, rood uit Marche, Abruzzo, Molise, Puglia, Campania, Basilicata en Calabria.

En natuurlijk in PERSWIJN #7 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #7 is vanaf 24 oktober verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Grosses Gewächs groo(t)s gegroeid

De Vorpremiere VDP.Grosses Gewächs 2022, eind augustus in Wiesbaden, was dubbel interessant. De witte Grosse Gewächse van het zeldzaam uitdagende jaar 2021 werden voorgesteld én er werd gevierd dat Grosses Gewächs twintig jaar bestaat. Perswijn was er natuurlijk bij.

De stemming is uitstekend in Itata

Toen Lars Daniëls het voor het eerst bezocht, was Itata al interessant. Nu, vier jaar later, is het misschien wel het spannendste wijngebied van Chili.

Ribera del Duero klassiek-modern-klassiek

Ribera del Duero is een oude, vertrouwde liefde. Het landschap, de Duero, het kasteel van Peñafiel: allemaal bekende kost. En toch is het altijd weer ánders. Want ook hier staat de tijd niet stil.

In de serie Wijnbreinbrekers: vinificatie

Op internet wemelt het van de wijnlexicons die allerlei wijntermen verklaren. Maar wijnbouw en vinificatie zijn steeds complexer geworden en vragen meer uitleg. Lars Daniëls MV gidst ons door de moeilijke termen.

Proeverij: Oostenrijk 2021 het jaar van de wijngaard

Wat in 2013 begon met een preview aan de pers van de Erste Lage-wijn van ÖTW-leden uit Kremstal, Kamptal, Traisental en Wagram, is nu uitgegroeid tot de Austrian Single Vineyard Summit.

In de rubriek Wijnmensen: Chester Lewis:Om de wijnwereld diverser te maken, zijn rolmodellen nodig.’

Chester Lewis is de man achter de Gérard Basset Foundation, die door het verlenen van studiebeurzen en subsidies streeft naar een meer diverse en inclusieve wijnwereld.

Vega Sicilia terug in de tijd

In juni brachten we een bezoek aan Ribera del Duero. Het bekendste wijnhuis van de streek, Vega Sicilia, was op dat moment gesloten. Gelukkig kwam er een revanche, begin september: een proeverij van veertig jaargangen Unico, van magnum geschonken. Een unieke gebeurtenis.

In de serie Een leven met wijn: Empidio Pepe: ‘Wijn is het enige landbouwproduct dat ook een financieel product en een investeringsobject is.’

Bijzondere wijnmakers delen persoonlijke verhalen over hun wijncarrière. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen? In deel 4: Empidio – of tegenwoordig eigenlijk: Chiara – Pepe (Abruzzo, Italië).

Topsport in de Douro

Afgelopen voorjaar was Ronald Wortel op bezoek in Porto en de Douro, op uitnodiging van drie voorname producenten: Symington Family Estates (onder anderen Graham’s, Dow’s, Warre’s en Cockburn’s), The Fladgate Partnership (met Taylor’s, Fonseca en Croft als belangrijkste merken) en Quinta do Noval. Hij hoorde er over de trends en kansen – portonic, anyone? – maar ook over de problemen. En die zijn aanzienlijk.

In de serie Is er nog toekomst voor…?

Sommige verschijnselen in de wijnwereld lijken in snel tempo achterhaald te raken. Van alcohol tot wijnrekjes, van barriques tot sommeliers: is er nog hoop voor ze? In 8 delen nemen diverse Perswijn-auteurs de toekomst met u door. In deel 7: wijnkelders.

In de rubriek Op de wijnkaart: Ward de Zeeuw: ‘Als een wijn goed is gemaakt, is hij lekker. Ja jongens, zeg toch gewoon “lekker”.

Geen restaurant, geen wijnbar, geen wijnkaart en zeker geen poeha voor Ward de Zeeuw. Wel een bijzonder café in Rotterdam met 400 wijnen.

Klassement Saint-Émilion verstandige vernieuwing

Er zijn veel klassementen voor wijnen in Frankrijk. Elke streek heeft daarvoor zijn eigen regels. Het klassement van Saint-Émilion wordt elke tien jaar herzien en de nieuwe versie is net gepubliceerd.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Onglet in Maastricht en restaurant Wiese in Eindhoven

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Job de Swart en Sem Beks

Perswijn gaat met een importeur en sommelier aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

Reageer op dit item

nl Nederlands