Op zoek naar xinomavro in Grieks Macedonië met Dr. Haroula Spinthiropoulou in Naoussa
Als iemand een goed beeld heeft van de veelzijdigheid van xinomavro is het Haroula Spinthiropoulou. Wij bezochten deze professor in Griekse viticultuur op haar wijngoed Argatia in het noord-westen van Naoussa, waar ze naast commerciële wijnbouw ook een proeftuin houdt met verschillende klonen van xinomavro.
Spinthiropoulou benadrukt dat xinomavro een groeikrachtige druif is, die gedijt op verschillende bodems, maar daarop wisselende resultaten geeft. Bovendien rijpt hij laat, dus als je hem zijn gang laat gaan dan eindig je met onrijpe tannines die zich agressief in de wijnen tonen. Tegenwoordig vraagt de markt vooral om vrolijk en fruitig, een kant die xinomavro zeker ook heeft, maar alleen bij volledige rijpheid.
Hoe denkt Spinthiropoulou over de vergelijking van xinomavro met nebbiolo? Zit Macedonië op een goudmijn? “Ze lijken op elkaar,” wil ze wel toegeven – hoog in de zuren en licht van kleur, maar om de verwachtingen te temperen voegt ze er direct aan toe dat er nog heel wat secundaire arbeidsvoorwaarden voor nodig zijn eer de druif zulke grootse wijnen kan produceren als de Italiaanse superster. Dat ligt vooral aan de ervaring van de boeren en wijnmakers.
Spinthiropoulou: “Door de Ottomaanse overheersing en phylloxera is de moderne wijnbouw in dit deel van Griekenland goed beschouwd slechts 30 jaar oud. In het begin van de 20e eeuw stond er circa 2000 hectare met gecultiveerde wijnstokken aangeplant, nu nog maar 500. We moeten onze geschiedenis nog creëren.”
Esmee Langereis