Recensie wijnbar Bardeau - Franse gastvrijheid in Antwerpen - Perswijn
Foto: Robin Joris Dullers
Eten & Drinken

Recensie wijnbar Bardeau – Franse gastvrijheid in Antwerpen

Al sinds 1549 worden op de historische Vrijdagmarkt in hartje Antwerpen op vrijdagochtend inboedels, oude meubels en prullaria geveild. De wekelijkse markt trekt veel bezoekers, op zoek naar een interessant koopje of gewoon voor de authentieke sfeer. Je vindt er ook het drukkerijmuseum Plantin-Moretus, gevestigd in een gebouw uit de 16de eeuw. Maar voor de wijnliefhebber is vooral Bardeau interessant op dit gezellige plein.

Interieur wijnbar Bardeau (Foto: Robin Joris Dullers)

Het interieur, met opvallend marineblauwe accenten en een muur vol oude filmfoto’s met in de hoofdrol Brigitte Bardot katapulteert je regelrecht naar Parijs, of naar een bistrootje aan de Atlantische kust. Bardeau is nog maar van juni 2021 open. In het logo is een oester verwerkt, wat refereert naar het verleden van Aldwin Camus, oprichter en uitbater van deze wijnbar. Amper 20 jaar is Aldwin. Na enkele jaren in sales, PR en consulting besloot Aldwin zijn passie voor horeca te volgen. Hij startte in 2020 met Eat My Oester, een bakfiets waarmee hij oesters aan huis leverde, en in het weekend had hij een oesterkraam in de hippe Kloosterstraat. Toen kreeg hij de kans om zich te vestigen op de Vrijdagmarkt. Het concept was meteen duidelijk: en stukje Frankrijk naar Antwerpen brengen, met oesters en Franse klassewijnen als centraal thema.

Ondertussen is de wijnkaart al zowat verdubbeld, zegt Aldwin me. De nadruk blijft op de klassiekers liggen, vooral bourgogne en champagne, maar de selectie wordt stelselmatig uitgebreid om klanten ook nieuwe zaken te laten ontdekken. En vermits Aldwin ook saké-liefhebber is, vind je op de kaart ook een mooie selectie sakés terug. Er zijn telkens zo’n 5 of 6 witte en rode wijnen per glas te bestellen, 2 of 3 champagnes, enkele schuimwijnen (Duits en Frans), rosés en orange wijnen en dus ook sakés. Zowel de selectie per glas als per fles kan je omschrijven als klassiek, vaste waarde, kwaliteit. De kaart varieert om de paar weken, gedeeltelijk, om telkens wat nieuws te kunnen voorstellen aan de klanten.

Er is op vraag een aparte lijst Aldwin’s Selection, met wijnen in de hogere prijsklasse (denk Selosse champagne, Rayas,…). Schrik niet als je wijn uit karaf wordt geserveerd. Ook dat wil Aldwin Camus overbrengen aan zijn klanten: de meerwaarde die karafferen biedt bij wijnen die daar baat bij hebben. Niet bij allemaal, dus. Goedkope wijnen zullen niet verbeteren, en bij gerijpte wijnen loop je risico om de wijn een zuurstofschok te bezorgen. Er is een kleine maar mooie selectie aan hapjes: oesters uiteraard, maar ook foie gras, kaas, paté, sardines en charcuterie. Ook hier kan je de Franse invloed terugvinden.

 

Ik breng na een paar weken nog een bezoekje aan Bardeau, op een stralende middag in maart. Het zonovergoten terras lonkt naar de voorbijgangers. Binnen klinkt Franse muziek.
De wijnkaart is op enkele weken inderdaad herwerkt. Vooral de schitterende champagnelijst valt op, met toppers als Frederic Savart, Bérêche of Dhondt-Grellet. Bij elke champagne wordt dosage, druivenrassen en dorp van herkomst vermeld. De wijnkaart zelf is gegroepeerd volgens druivenras, wat ook vrij bijzonder is. De klassiekers, zoals gezegd, met veel Frankrijk (Bourgogne), maar ook Griekenland, Canada, Italië en Duitsland zijn vertegenwoordigd. 

Ik neem het signatuurgerechtje, de Gillardeau-oesters. Aldwin adviseert me erbij L’Archetipo Fiano 2020, PGI Salento Fiano, gemaakt van Fiano Minutolo met enkele dagen schilmaceratie. Met een intense, bijna goudgele kleur opent de neus met koele mineraliteit, witte bloesem en een fijne kruidigheid. Strak en droog met wit steenfruit en gedroogde vruchten eindigt de wijn met een romigheid door het langere verblijf op de fijne droesem. De match met de oesters is ronduit heerlijk: de wijn komt helemaal open, de ziltigheid in de wijn versterkt de smaken van de oesters, en omgekeerd.

Als ik Aldwin vraag waarom iemand naar Bardeau zou moeten komen, heeft hij het niet over wijn of oesters, maar zegt dat hem het in de eerste plaats om gastvrijheid gaat. De bezoeker thuis laten voelen. De jas aannemen, even begeleiden naar de tafel, een huiselijke sfeer creëren. Hospitality op een hoog niveau, daar is het hem om te doen. En dat heeft Aldwin ook verwezenlijkt in het interieur: het voelt eerder als een woonkamer aan, met kaarsjes en de warme kleuren. Op zonnige dagen is er ook een terras, dat best druk en gezellig kan zijn. Maar daar mist Aldwin dan toch net dat meer persoonlijke contact dat hij binnen wel kan bereiken. Net om die reden maakt hij er ook een punt van om elke dag zelf aanwezig te zijn. Soms krijgt hij hulp van studenten, die hij dan vooral eerder selecteert op hun hospitality dan op hun wijnkennis. ‘Wijn kan je leren, gastvrijheid zit in je karakter’, zegt hij. In 2022 kreeg Bardeau van restaurantgids Gault&Millau een vermelding als POP Selection, wat staat voor een selectie van toegankelijke en trendy eetadressen waar beleving en concept centraal staan, soms met de focus op een topproduct of bereiding.

Wijnbar Bardeau
Vrijdagmarkt  1
2000 Antwerpen
Ook op Facebook en Instagram

Marc Roovers

Reageer op dit item