Recensie Bar Brut - Antwerpen - Perswijn
Iphy Dubois in Bar Brut (Foto: Irmy Coeckelbergs)
Eten & Drinken

Recensie Bar Brut – Antwerpen

Waar drink je een lekker glas wijn in de stad Antwerpen? In deze reeks krijg je een impressie van enkele wijnbars in de grote steden in Vlaanderen (en later misschien ook Nederland). Een persoonlijke selectie , wat noodzakelijkerwijze inhoudt dat dit geen volledig overzicht kan zijn.

Bar Brut – No concept, No bullshit

De koele en druilerige herfstdag verdrijft het zomergevoel volledig, maar ik kan me best voorstellen dat het op een zwoele avond heerlijk zitten is op het ruime terras voor Bar Brut. Het driehoekige grasveldje als kleine zonovergoten oase aan de rand van de hippe wijk Het Eilandje. Jammer genoeg wordt het pleintje binnenkort opgeofferd aan hoogbouw, maar daarover later mee. Ik spreek met Iphy Dubois, sommelier en fotografe, die drie jaar geleden samen met haar vader Pieter Mullie Bar Brut opstartte.

Iphy Dubois in Bar Brut (Foto: Irmy Coeckelbergs)

Voor ze haar eigen zaak begon heeft Iphy enkele jaren in enkele van de betere (sterren)restaurants in de bediening gewerkt, onder andere bij Kobe Desramaults (De Vitrine, La Chaparitta) en Michaël Vrijmoed (Vrijmoed) in Gent en bij Seppe Nobels (Graanmarkt 13) in Antwerpen. Omdat ze zich toch wat beperkt voelde in die mannenwereld en de ruimte om te groeien miste, ging ze op zoek naar een andere uitdaging. Een eigen zaak, misschien iets lager van niveau maar met minder stress en meer voldoening. ‘Al mis ik soms het niveau en de adrenaline wel’, zegt ze. Dat ze ook nog in restaurant Pazzo heeft gewerkt, zegt ze. Toen ze ontslag had genomen en voor Bar Brut opgestart was. En ook toen Bar Brut al open was, uit erkentelijkheid voor de steun die ze kreeg van het team daar. Pazzo, het wijnrestaurant dat William Wouters tot een vaste waarde in Antwerpen uitbouwde. Dat ook hier de naam van William Wouters valt is niet toevallig.

Iphy noemt Bar Brut liever een wijncafé dan een wijnbar, wat onmiddellijk aangeeft dat kleinschaligheid en toegankelijkheid hier hoog in het vaandel staan. Dat vertaalt zich ook in de wijnselectie.
Er zijn telkens vier of vijf rode en witte wijnen per glas verkrijgbaar, een of twee rosés en een orange wijn. De selectie wisselt heel frequent, om de paar dagen soms. Afhankelijk van het weer, van het gemoed, van de klanten, van de ‘goesting’ kan de kaart snel worden aangepast en geprint. Er komt een ruime hoeveelheid in je glas, en de prijzen blijven heel democratisch.

Je kan ook wijnen per fles bestellen, al is wat op de kaart staat maar een beperkte greep uit het assortiment. De meeste flessen staan uitgestald tegen de wanden, de kleurrijke etiketten vallen op. ‘Dat is ook een criterium voor mijn keuze, ik ben nogal gevoelig voor het label. Een fles moet er mooi uitzien,’ zegt Iphy. In de lijst vind je wijnen van producenten die met minimale interventie werken, zoals Bodegas Bhilar (Spanje), Brendan Tracey (Loire), Domaine de L’Ausseil (Roussillon), Testalonga (Zuid-Afrika).

Natuurlijke wijnen, dus, zoals ook op de website vermeld staat. Maar daar wil Iphy een kanttekening bij maken. ‘Ik zoek naar wijnen die “lekker” zijn, en huiver van de funky natuurwijnen die her en der worden aangeboden omdat het hip en trendy zou zijn. Funky wijnen zijn wijnen met een fout, dat wil ik hier niet. Biologische wijnen krijgen wel de voorkeur, maar er staat evengoed af en toe een conventionele wijn op de kaart. We waren trouwens destijds de eerste wijnbar in Antwerpen die met natuurlijke wijnen ging werken’, vertelt ze trots. De hapjes zijn eerder beperkt, maar wel belangrijk. Weer kleinschalig maar kwalitatief: er zijn olijfjes, enkele kaasjes, en een zelfgemaakte Piparra Dulce dip met brood die heel populair is.

Er hangt letterlijk en figuurlijk een schaduw boven Bar Brut. In de nabije toekomst wordt het grasveldje voor het terras een bouwterrein, volgende zomer komt er een hoogbouw die alle zon zal wegnemen. Protest van buurtbewoners en horeca haalde niets uit. Bar Brut is dan ook op zoek naar een nieuwe locatie. In de buurt, of in wijk Den Dam, of waar zich een nieuwe mogelijkheid aandient. ‘Het is erg dat het zo moet gebeuren, maar het geeft me tegelijk de kans om een niveau hoger te gaan. Niet alleen met de wijn, maar ook om meer de focus op food te gaan leggen,’ zegt Iphy Dubois.

Iphy is er samen met haar vader in geslaagd om een wijnbar (excuseer: wijncafé) met een volks karakter te maken, toegankelijk en kleinschalig, maar met oog voor kwaliteit, en dat aan een correcte prijs. Hopelijk vinden ze snel een nieuwe locatie om het avontuur verder te zetten.

Bar Brut
Catharina Pepijnstraat 3 (GPS: Londenstraat 3)
2000 Antwerpen
www.barbrut.be
Ook op Facebook en Instagram

Marc Roovers

Reageer op dit item