Onkruid Vergaan Nie – Levendige herinneringen aan Lotte Wolf - Perswijn
Lotte Wolf lunch (Foto: Laura de Grave)
Reportages & Reizen

Onkruid Vergaan Nie – Levendige herinneringen aan Lotte Wolf

Hoe vier je het leven van iemand die geen grenzen kende? Die geen enkele boodschap had aan lijntjes om binnen te moeten kleuren? Logisch: met een hoogstaande lunch tussen vallende herfstbladeren in een bos in Amsterdam-Noord. Dat het maar 8 graden is maakt niet uit, dat de keukenbrigade van restaurant Bridges fantastische kunstgrepen moet uithalen evenmin.

Het is alweer drie jaar geleden dat Lotte Wolf overleed. Ze is maar 32 geworden, al zou je dat niet zeggen aan haar indrukwekkend CV: sommelier bij diverse topzaken in verschillende landen, wine director bij Bridges in Amsterdam en wijnmaker in Zuid-Afrika. Al snel na haar plotselinge overlijden in 2018 besloten familie en vrienden een stichting op te richten om haar herinnering levend te houden. Naast het voornemen om wijn te blijven produceren uit haar naam en in haar geest, wordt jaarlijks een prijs toegekend aan een veelbelovende jonge vrouwelijke sommelier, de Wine Wolf Award. Een mooi initiatief in een wijnwereld die nog steeds door mannen wordt gedomineerd.

Lotte Wolf lunch (Foto: Laura de Grave)

Wine Wolf Award

In 2019 is de eerste Wine Wolf Award uitgereikt aan Elske Mostert (Bar Bulot Antwerpen). Na een jaar noodgedwongen uitstel door de Coronapandemie, werd op 15 november jongstleden de tweede award uitgereikt. In het bos dus, in aanwezigheid van een select gezelschap familie, vrienden, collega’s en pers. Volgens Bjorn van Aalst, maître / sommelier bij restaurant Vermeer (Amsterdam) en levenspartner van Lotte Wolf, paste deze setting veel beter bij Wolf dan de nette omgeving van een restaurant. Met de voeten in de modder – letterlijk. Dit jaar gaat de prijs naar Gerlinde Polak, sommelier bij restaurant Monarh in Tilburg.

 Touch of Dutch

Wolf maakte haar wijnen in Swartland bij Johan Meyer, een van de leidende producenten van natuurwijnen in Zuid-Afrika. Zelf had ze ook een voorliefde voor dit type wijn: gemaakt met zo min mogelijk toevoegingen of aanpassingen. Ze heeft er ooit dit over gezegd: “Wijnmaken doe je met je hart en niet volgens de regels. Unfined en unfiltered. Ik wil spannende, natuurlijk gemaakte wijnen met een mooi verhaal dat begint in de wijngaard. Met de druif zelf in de hoofdrol, zonder toevoeging van chemicaliën en pesticiden.”

De WineWolf award overhandigd aan Gerlinde Polak (Foto: Laura de Grave)

Haar wijnen, met namen as ‘Onkruid Vergaan Nie’ en ‘Die Bastaard’, stralen dit ook uit. Bij het voorgerecht (een mooi gerechtje met hamachi, oftewel yellowtail kingfish) worden zowel de 2017 als 2018 van ‘Die Wolf is Los’ Chenin Blanc geserveerd. Allebei nog door Wolf zelf gemaakt. De 2017 is nu mooi op dronk, met rijp fruit en een fijne rondheid, een sterk contrast met de 2018 die bonkig, strak en lastig is en – eerlijk gezegd – ook wel erg troebel.

De 2017 en 2018 van ‘Die Bastaard’, een blend van Mourvèdre en Cinsault, laten grofweg hetzelfde patroon zien. 2017 is rond en open, 2018 naar mijn smaak iets te funky en volatiel. ‘Onkruid Vergaan Nie’ 2019, een Sémillon gemaakt door familie en vrienden in het jaar na Wolfs overlijden, daarentegen is even puur als diepgaand. Een mooie wijn, maar vooral een prachtig eerbetoon.

De wijnen mogen grillig zijn, het maakt uiteindelijk niet uit. De magische setting, het team van Bridges die in de kou en modder een fantastische lunch neerzet en de mooie verhalen van Bjorn van Aalst en anderen om de wijnen in te leiden – het draagt allemaal bij tot waar deze middag om draait: het levend houden van de herinnering aan een bijzonder iemand.

Ronald Wortel

 

De ‘Touch of Dutch’ wijnen van Lotte Wolf zijn te koop via Wijnkooperij De Lange en Aventura Wines.

Meer informatie over De WineWolf Foundation en de WineWolf Awards is te vinden op de website winewolffoundation.nl.

 

 

 

Reageer op dit item