Wijnregio Itata Valley is op zoek naar importeurs om hun unieke en ambachtelijke wijnen te delen - Perswijn
Advertentie

Wijnregio Itata Valley is op zoek naar importeurs om hun unieke en ambachtelijke wijnen te delen

De Itata-vallei, met een geschiedenis van meer dan 500 jaar, is een van de oudste wijnbouwgebieden van Chili. De naam betekent “overvloedige begrazing” in de moedertaal Mapudungun. Het heeft een vochtig mediterraan klimaat, met lagere temperaturen dan in andere valleien, met zeer verschillende seizoenen en klei- en granietbodems die rijk zijn aan mineralen die een hoge productiviteit mogelijk maken en de groei van traditionele variëteiten zoals país en muskaat van Alexandrië, die overheersen in de regio. Op dit moment proberen de wijnmakers deze oude, vergeten wijnbouwerfenis terug te brengen door fijne variëteiten te planten van onder meer cabernet sauvignon, carménère, merlot, tintórera, semillón, chardonnay en sauvignon blanc, met hun ogen gericht op biologische productie en hoge kwaliteitsnormen.

De wijncultuur van Itata, gelegen in de regio Ñuble, bestaat er al sinds ca. 1550. Een realiteit gekenmerkt door de stevige aanwezigheid van de originele wijnstokken; de eerste stokken die door de Spaanse orden werden meegebracht. Deze wijnstokken vestigden zich met groot succes in de glooiende heuvels en in de uitlopers van het kustgebergte, zonder directe irrigatie, in volle regen of aan de oevers van de grote waterloop die zijn naam geeft aan de hele zone. Wijnstokken die deel uit maken van het natuurlijke en culturele landschap in plaatsen als Quillón, Ránquil, Coelemu, Guarilihue en onderscheidende hoeken binnen de specifieke wijngeografie.

País, muscatel en Italiaanse druiven aanvankelijk, werden samen met wijnstokken als cinsault, carignan en malbec die in de negentiende en twintigste eeuw aangeplant werden, een belangrijk deel van het erfgoed van wijnstokken. Meestal werden ze aangeplant in gobelet vorm. Het resultaat is wijn in harmonie met het terroir, gerijpt in grote houten vaten, “pipas” genoemd. Deze populaire wijn wordt “Pipeño” genaamd. Boeren met vele jaren ervaring maken deze wijn, en ook nieuwe generaties wijnmakers, die zich bewust zijn van de waarde van deze terroirs en die ze, afgezien van het verdedigen van deze erfenis tegen de vooruitgang van de bosbouw, nieuw leven hebben ingeblazen. Hiermee groeit deze vallei aan waarde en neemt terecht zo’n belangrijke plaats in de Chileense wijngeschiedenis.

Groeiende interesse voor de ontwikkeling van artisanale wijnen

De afgelopen tien jaar zijn er steeds meer kleine producenten die met passie proberen zichzelf en hun terroir uit te drukken. De toekomst van kleine ambachtelijke Chileense wijn is rooskleurig omdat Chili zoveel te bieden heeft op het gebied van diversiteit en wijnexpressies.

Klik op deze link om in contact te komen met Chileense exporteurs. 

Persbericht: ProChile

Reageer op dit item